Oslo 20230308. 8. mars-toget i Karl Johans gate på markeringen av den internasjonale kvinnedagen 8. mars i Oslo.
Etter markeringen av kvinnedagen på Youngstorget, blir det demonstrasjonstog. Her fra i fjor.

Dette skjer på kvinnedagen 8. mars i Oslo

Fredag ettermiddag feirer kvinnebevegelsen den internasjonale kvinnedagen. Årets hovedparole er: «Ikke én til - stopp menns kvinnedrap!».

Publisert

Programmet starter kl 17.50 med sang fra Akerselva Kvinnekor, på Youngstorget.

Blant parolene er: Bedre helsetilbud til kvinnelige innsatte NÅ!

Arrangøren 8. marskomiteen sier om denne parolen: «11. mars er det ett år siden Jessica tok livet sitt i Bredtveit kvinnefengsel. Alle alarmklokker ringte og justisministeren lovet tiltak. Ett år senere har det skjedd alt for lite for å bedre kvinners soningsforhold. Straff skal være rehabiliterende - slik er det ikke i dag.»

Oslo 20230308. Markeringen av den internasjonale kvinnedagen 8. mars på Youngstorget i Oslo. Parolen «Kvinner er halve befolkningen. Mer penger til kvinnehelseforskning».
Fjorårets 8. mars-markering på Youngstorget. Med parolen «Kvinner er halve befolkningen. Mer penger til kvinnehelseforskning».

En annen parole er: Kvinnehelse er en menneskerett – likeverdige helsetjenester nå!

«Hysteri er avskaffet som diagnose, men det er fremdeles nok av kvinner som får helseplagene sine avvist og forklart som en normaltilstand - og som ikke blir tatt på alvor. Vi trenger mer forskning og kunnskap, fordi fremdeles skygger mannskroppen som normen for kvinners rett til god helse.», sier 8. marskomiteen.

Appellanter

  • Abida Raja har fortalt om livet i et voldelig ekteskap i boken Frihetens øyeblikk.
  • Marie Antoinette Sedin, Palestinas ambassadør i Norge, holder solidaritetsappellen.
  • Faglig appell blir ved Ingunn Gjerstad, som er leder av LO i Oslo og medlem av SV.
  • Kristin Hetle har jobbet blant annet som direktør i UN Women fra 2011 til 2016.
  • Kvinnebevegelsens eget abortutvalg er representert ved Selma Flo-Munch, som også er stortingsvara for Rødt i Oslo og fra Kvinnefronten, og Solveig Hagen Strand, fra Ottar og Rødt.
Oslo 20231021. Palestinas ambassadør i Norge, Marie Antoinette Sedin, taler under Palestinakomiteens markering til støtte for sivile på Gaza utenfor Stortinget lørdag.
Palestinas ambassadør i Norge, Marie Antoinette Sedin, skal tale under årets 8. mars-arrangement.

Konferansier er Jorunn Folkvord. Hun er lærer, tillitsvalgt i Utdanningsforbundet og sitter i bystyret for Rødt.

Demonstrasjonstog

Musikk under arrangementet blir ved Ella Marie Hætta Isaksen og Akerselva Kvinnekor, som åpner feiringen kl 17.50. Programslutt blir ca. 1830.

Så er det tid for toging.

Arrangøren av den internasjonale kvinnedagen i Oslo er 8. marskomiteen. Her deltar kvinner fra kvinnebevegelsen, fagforeninger, politiske partier, andre organisasjoner og uavhengige kvinner.

Oslo 20230308. Ella Marie Hætta Isaksen i 8. mars-toget i Carl Johans gate på markeringen av den internasjonale kvinnedagen 8. mars i Oslo.
I år, som i fjor, spiller Ella Marie Hætta Isaksen under 8. mars-feiringen i Oslo.

Splid under kvinnedagen

Også i år er det splittelse på kvinnedagen. Striden står om hvilke synspunkter som skal få plass blant parolene.

– Det er så åpenbart at transkvinner er en viktig del av feminismen. Det samme gjelder sexarbeidere, sier Marianne Støle-Nilsen i Inkluderende Feminisme, til tidsskriftet Altså.

– Det er helt åpenbart at det i et demonstrasjonstog ikke kan gå motstridende plakater side om side, sier Ayat Saied i 8. marskomiteen.

Powered by Labrador CMS