Bandet Slitenliten
MAGISK MØTE: Den 8. mars møter Sliteneliten (på bildet) bandet Halvsøstra. Begge band består av kun kvinner.

8. mars: Her er ti kule arrangementer på selveste kvinnedagen

8. mars er kvinnebevegelsens store kampdag. Sakene kvinner kjemper for har verken blitt færre eller mindre viktige i vår tid. Men dagen er også en festdag. Her er ti kule arrangementer du kan valfarte til og feire med andre.

Publisert

Selve 8. mars-markeringen skjer på Youngstorget, fra kl 17.50. Årets hovedparole er: Ikke én til – stopp menns kvinnedrap!

Under følger ti andre arrangementer du kan få med deg på dagen.

1. Feministisk storfest i Kulturkirken Jakob

Det legendariske 70-tallsfeministbandet Halvsøstra (tidligere Amtmannens Døtre) forenes med de yngre arvtakerne i det queerfeministiske bandet Sliteneliten, som har reist land og strand de siste årene og spilt på alt fra aksjonskamper mot gruvedumping til legendariske utesteder.

Med seg har de Sosialistisk kor, bestående av 70 korister som skal kore bandene, i tillegg til å framføre sine egne slagere i god 8.mars-tradisjon.

Her er det bare å forvente frysninger langt inni hjerterota og knyttnever i været når slagere som Synonymordboka og Kapitalistknuseren kommer på løpende bånd.

Halvsøstra
Det legendariske 70-tallsfeministbandet Halvsøstra (tidligere Amtmannens Døtre) spiller i Kulturkirken Jakob.

Det er kanskje dette vi trenger i en tid der det kan føles som om verden går i grus, med kriser på alle plan. Vi håper derfor dere har lyst til å være med oss å tenne håpet, og feire kvinnedagen!

Dørene åpner: 20.00

2. Stor SHE Art-utstilling hos Street Art Norge

Kunsthallen Street Art Norge lanserer det helt nye konseptet SHE Art på 8. mars med ca 30 norske kvinnelige kunstnere. Etablerte og nye kvinnelige artister fra Norge og Norden får vise seg frem på 850 kvadratmeter på Vulkan.

Konseptet etableres for å presentere og fremme kvinnelige kunstnere innen Street Art, graffiti, gatekunst, urban art, contemporary art og pop art.

Verk av Marit Spilde
Verk av Marit Spilde som blir stilt ut i kunsthallen Street Art Norge fra den 8. mars.

3. 💗Queer AS IN, fest på Hausmania

N̳o̳ ̳t̳e̳r̳f̳s̳ ̳&̳ ̳n̳o̳ ̳s̳w̳e̳r̳f̳s̳, bare sexy ass-folk som gjør sexy ass-ting! Kom som du er eller kle deg ut, bare kom og dans med oss etter toget. La oss forvandle vårt kollektive raseri til en sexy ass kveld på dansegulvet!

Alt overskudd fra festen går til å hjelpe en transkamerat med livreddende kjønnsbekreftende behandling via Comrades INC.

Bak eventen står: Comrades INC, Reclaim Pride og Femme Brutal.

Konsert med Ratthew, et queer dadaist punk-band. DJ Banjee og DJ Machal & Tchuva + appeller.

Dørene åpner 21.30.

4. Stand up på kvinnedagen, på Chateau Neuf

8. mars er heldigvis ikke den eneste dagen i året der kvinner er morsomme. Likevel blir det standup på kvinnedagen, i Galleriet på Chateau Neuf.

Syv komikere inntar scenen og lager en hysterisk kveld, inkludert: Mirella Valenzuela, Karoline Onsrud, Hanne Hilmars, Hilde Nygaard, Asria Mohamed, Malene Storrusten og Alem Kruhaug. Konferansier er Shuan Nguema

Åpner kl 21.

Verk av Anetta Lukjanova
Anetta Lukjanova er en billedkunstner fra Helsinki, Finland. Hennes veggmalerier kan beskrives som moderne magisk realisme.

5. Witch Club Satan, på Rockefeller

Witch Club Satans debutalbum har brukt rekordkort tid på å bli etterlengtet, og på selveste kvinnedagen, er ventetiden over.

Witch Club Satan, som består av Nikoline Spjelkavik på gitar, Victoria Røising på bass og Johanna Holt Kleive på trommer, ga hele musikkbransjen bakoversveis da de spilte sin første Oslo-konsert i kjelleren på Revolver høsten 2022.

Trioens debutkonsert ble hyllet som et av Øyafestivalens høydepunkter i anerkjente NME og Rolling Stone Magazine. Bandet blir i dag omtalt som et av verdens raskest voksende metal-band, og har allerede opptrådt på prestisjetunge festivaler som Øya, Ultima, Roskilde og Tons of Rock.

Bandet slipper sitt mye etterspurte debutalbum på selveste kvinnedagen, og platen blir et manifest av feminin kraft som trykkes i et begrenset opplag på 666 stk eksklusive LP-er. Trioen lover et spektakulært show, og med seg på scenen har de et stjernegalleri fra den mørkeste undergrunnen.

Spesialgjest: Hudkreft

Dørene åpner kl. 20.00.

Witch Club Satan,
Witch Club Satan, under Bylarm 2022.

6. Messe på kvinnedagen i Grønland kirke

Den tradisjonelle messen 8. mars foregår i år i Grønland kirke. Årets tema er «Vold i nære relasjoner».

Suppe fra kl 16.00, i Grønland kirke. Messe kl 17.00

Preken: Anne Hege Grung, professor i interreligiøse studier. Sang ved Oslo Internasjonale kvinnekor.

Liturger blir Hanna Barth Hake og Signe Myklebust (Grønland kirke), Torbjørg Aalborg (Trefoldighetskirken) og Valborg Orset Stene (Oslo domkirke)

Grønland kirke
Grønland kirke, også kalt østkantens katerdral. Her foregår årets 8. mars-messe.

7. OsloMets markering av kvinnedagen, Studenthallen

Studenter, ansatte og venner av OsloMet er velkomne til lunsj for å markere kvinnedagen!

OsloMet byr på to kvinnelige forfattere fra den litterære stjernehimmelen: Vigdis Hjorth og Sumaya Jirde Ali. Vibeke Horn, OsloMets husbokbader, vil flette samtalen med de to forfatterne sammen.

Sumaya Jirde Ali vil snakke om sin kritikerroste bok ‘Et liv i redningsvest: Dagboksopptegnelser om norsk rasisme’. Gjennom minner fra fortiden stiller hun spørsmål ved hvordan rasisme virker og hva den fører til.

Vigdis Hjorth vil snakke om sin siste bok ‘Gjentakelsen’, som har fått anmelderne til å hente frem superlativer som «sjokkerende god». En voksen kvinne reflekterer over sitt 16-årige selv, og gransker en sentral hendelse fra sin oppvekst.

Panelsamtale med kunstkollektivet A female gaze, som blant annet ser på hvordan kvinner ser og blir sett på i kunsten. Siv Hofsvang, leder av OsloMets kunstsamling og universitetslektor, vil lede samtalen. Det vil også bli en fotoutstilling, boksignering og et pop up-bibliotek.

Sted: Pilestredet 52. Tidspunkt: 11.30-13.00

8. Empowerment-frokost med Mira-senteret, i Melahuset

De brutale drapssakene som har innledet det nye året har gjort det tydelig for alle at voldsforebygging og vern av voldsutsatte kvinner må prioriteres langt høyere. MiRA-Senteret ønsker å invitere til en frokost som skal gi næring og påfyll til kampen mot vold.

Besøk fra den indiske poeten, aktivisten og forfatteren Meena Kandasamy. Kritikk av kastesystemet, kvinneundertrykking, vold og overgrep er noen av temaene som formidles gjennom hennes forfatterskap.

Kultur- likestillingsminister Lubna Jaffery holder velkomsthilsen. Byråd for sosiale tjenester i Oslo, Julianne Ferskaug, vil være med å markere den viktige jobben som gjøres av MiRA-Senterets frivillige «Mødre som veiledere».

Professor Margunn Bjørnholt vil holde innlegg om voldsutsatte mødres møter med hjelpeapparatet. Appell fra Kari Elisabeth Kaski fra SV. Musikk ved Busi Ncube

Verk av Camilla Ramsrud
Camilla Ramsrud (går under navnet CRIB) kombinerer street art med forskjellige stiler i bildene sine. Hun bruker ofte humor som tema.

Dørene åpner og frokost serveres kl. 09.00.

9. Stopp menns vold mot kvinner!

Arrangement av LO og Arbeiderpartiet, på Kulturhuset

Den siste tiden har vi sett flere grufulle eksempler på kvinner som er drept av menn de har en relasjon til. Bak disse forsideoppslagene, skjuler det seg en dyster statistikk med mange kvinner som utsettes for vold av menn de kjenner. Hvordan kan vi som samfunn og arbeiderbevegelse møte dette omfattende problemet?

Åpning ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik. Faglig innledning ved forsker Maria Grønning Dale, om hvordan vold rammer ulikt, om økonomiske konsekvenser og hvordan det å bli utsatt for vold påvirker deltakelse i arbeidslivet.

Panelsamtale om hvordan å møte menns vold mot kvinner og hvordan samfunnet møter kvinner som er utsatt for vold i nære relasjoner. Ved arbeidsminister Tonje Brenna, Mette Nord (Fagforbundet), Ane Fossum (Krisesentersekretariatet) og Cathrine Linn Kristiansen (Kvinnefronten). Panelsamtalen ledes av Julie Lødrup i LOs ledelse.

Fra kl. 15.00-16.00

Camilla Ramsrud-verk
Crib (Camilla Ramsrud). Beauty is an attitude.

10. SneverQuiz – filmquiz på Kulturhuset

Dagen før kvinnedagen kan du varme opp med en Kvinnedags-quiz på Kulturhuset, i Youngs gate 6.

Ta med deg din Elle Woods, din indre Hermine eller ditt alter ego Regina George, og få med deg kvinnedagen-. Every night is girls night, som Barbie ville sagt med 40 spørsmål fra utvalgte filmfavoritter med sterke kvinneroller.

Torsdag 7. mars, kl 19.00

Powered by Labrador CMS