NEKROLOG

Arild Knutsen (t.h) sier han har Sverre Eika å takke for at han lever i dag.

– Nyheten som kom i helgen, om Sverre Eikas bortgang, smalt som en bombe

I mange år var Sverre Eika det siste halmstrået for mange som desperat trengte hjelp. Han stilte opp og var tilgjengelig. Mange hjerter banker i dag, takket være Sverre Eika. Inkludert mitt eget.

Publisert

Nyheten som kom i helgen om Sverre Eikas bortgang, smalt som en bombe og har preget dagene mine siden. I overensstemmelse med familien har jeg ventet til i dag med å offentliggjøre det. I mellomtiden har jeg pratet med brukere, klinikere og politikere som er sterkt preget av sjokk og vantro, vi er mange som deler på en dyp sorg.

Sverre Eika var en hedersmann av rang. Han var kjent i hele landet som de narkomanes lege og gjorde seg særlig bemerket som legen på Kirkens Bymisjons 24sju i Oslo.

Først og fremst var Sverre et unikt menneske med en personlighet og tilstedeværelse som gjorde uutslettelig inntrykk på de som møtte han.

Gjorde verden til et bedre sted

Han var en fremragende foredragsholder og debattant og Sverre Eika var legen som tok sine pasienter på alvor og ga den hjelpen de trengte når det offentlige helseapparatet kom til kort.

Han hadde enorm kompetanse og møtte sine meningsmotstandere med dyp respekt, dette gjorde at hans meninger bar langt inn i maktens korridorer og gjorde en forskjell.

Jeg har snakket med sterkt berørte sentrale politikere i flere politiske partier, og i går fikk jeg høre det ble sagt om han, fra en av de mest sentrale personene i LAR at «Det er sånne som han som forandrer verden og gjør den til et bedre sted».

Mot helsemyndighetenes anbefalinger

Sverre Eika kom med gode skussmål fra lindrende behandling av kreftpasienter til rusomsorgen og var sjokkert over den manglende viljen til å strekke seg lenger og bruke av felleskatalogen for å redde liv, lindre smerte og oppnå grunnlag for best mulig rehabilitering.

Han møtte pasienter med store åpne sår som ikke kunne gro så lenge metadon skapte væskeansamlinger i kroppen. Han satte dem over på annen medisin, mot helsemyndighetenes anbefalinger, og endelig grodde sårene. Etter måneder og år med lidelser.

Han stabiliserte pasienter på en rekke avhengighetsmedisiner også og omgjorde dem fra håpløse svingdørspasienter «med behandlingsresistens» til rehabiliterte borgere som igjen begynte å søke jobb eller studier.

Han var positiv til og god på smertebehandling av LAR-pasienter, der det offentlige var negative eller bare kunnskapsløse.

Det siste halmstrået

I mange år var Sverre Eika det siste halmstrået for mange som desperat trengte hjelp. Og han stilte opp og var tilgjengelig. Og slik fortsatte han også i årene etter 24sju. Senest for to uker siden kom noen på kontoret vårt for å ringe Eika. Han tok telefonen med en gang og ga den hjelpen som trengtes.

Hvert eneste sekund er det mange hjerter som banker i dag, takket være Sverre Eika. Inkludert mitt eget. Sverre Eika har gitt meg uvurderlig medisinsk hjelp i årevis. Og hver gang jeg var til avrusning eller behandling fra 2014 til 2017, var det etter henvisning fra nettopp Dr. Eika.

Det offentlige apparatet ville helst ha meg til polikliniske samtaler eller inn i LAR, som var feil medisin for meg. Sverre Eika var legen som aldri ga meg opp, i dag er rusproblemene mine et for lengst tilbakelagt kapittel, og jeg er fullstendig medisinfri.

Gikk lengre enn de fleste

Praksisen til Sverre Eika er hyllet av mange, men også ansett som svært kontroversiell. Han fikk en rekke tilsynssaker mot seg, som truet praksisen hans. De ville ta fra han forskrivningsretten. Men Sverre vant hver eneste sak som ble satt i gang mot han.

Akkurat som i rusreformdebatten, er også medisinsk behandling av rusavhengige sterkt preget av moralisme og ideologi. Og av meningsløs kategorisering av «forsvarlig praksis» på den ene siden og «liberal forskrivning» på den andre.

Sverre Eika gikk lengre enn de aller fleste, men det dreide seg ikke om liberal forskrivningspraksis, det dreide seg om konstruktiv behandling der pasienten endelig ble tatt på alvor! Det gikk ingen grenser for hvilken medisin han mente burde tilbys, derimot for hvilke lidelser og fare for død som folk skulle utsettes for.

Krise og hjerteskjærende

Sverre Eika etterlater mange som han betydde utrolig mye for og samtidig er hans død katastrofe for mange svært vanskeligstilte, som nå står igjen og opplever at de har mistet sitt siste halmstrå. Jeg har snakket med brukere som heretter ikke får den medisinen de trenger, brukere som ikke lenger kan ta med viktige beskjeder til fastlegen fra legen som kunne dette og som forsto.

Det er skikkelig krise og hjerteskjærende om ikke noe drastisk blir gjort i den forbindelse. Det kommer i så fall til å prege neste års overdosestatistikk, Sverre Eika hadde pasienter i hele landet.

I 2016 ga Foreningen for human narkotikapolitikk Brukervennprisen til Sverre Eika, og er det noen det bør reises en bauta eller statue over, av de som har markert seg på rusfeltet, så er det han.

Vi trenger krisetiltak for de som hadde Sverre Eika som lege til hans siste dag, også håper jeg det snart opprettes klinikker med mange leger og annet helsepersonell som kan få jobbe i hans ånd. Får vi «Eika-sentre» rundt om i landet, så vil narkotikaproblematikken få en helt annen art og helt andre konsekvenser enn det gjør i dag. Vi ligger stadig på overdosetoppen i Europa.

Tusen takk for alt, Sverre! ✌🏻

Powered by Labrador CMS