Bjerke-beboer Martine og border collien Opie (4) skvatt til da smellene løsnet fra Havnebassenget ved Sørenga fredag kveld. – De som har så mye penger kunne jo gått frem som et godt eksempel.

Fredagens storfest førte til både bekymring og frustrasjon blant mange oslofolk: – Barnslig og egoistisk 

Det seks minutter lange fyrverkerishowet på fredag kveld var en del av milliardærens bursdagsfeiring. – Nok et helt utrolig godt bevis på at god økonomi ikke automatisk gir godt folkevett.

Publisert

Reaksjonene var mange og sterke etter det store fyrverkerishowet ved 23-tiden fredag kveld. Selv om smellene var varslet tidligere på dagen, måtte politiet nok en gang forsikre bekymrede innbyggerne om at dette kun var fyrverkeri. 

Showet var en del av en hemmelig bursdagsfest på Ekebergrestauranten, for forretningsmann Christian Ringnes sin 70-årsdag. 

Fyrverkeriet fra Oslo havnebasseng varte i hele seks minutter.

– Kunne gått frem som et godt eksempel

Martine Dahlmo og border collien Opie (4) på Bjerke forteller at kvelden brått ble avbrutt. For hunden Opie var det heldigvis ikke traumatiserende, sier Martine.

Martine Dahlmo og border collien Opie (4)
Martine Dahlmo og border collien Opie (4).

– Han er heldigvis ikke skuddredd, men det er det jo mange hunder, katter, fugler, rådyr og andre dyr omkring her som er.

Martine Dahlmo husket å ha sett advarselen om fyrverkeriet på Facebook, og kom fort frem til hvorfor det smalt. 

– Men mange visste ikke om dette, og hadde jeg ikke visst det selv ville jeg blitt fryktelig irritert og frustrert. 

– De som har så mye penger kunne jo gått frem som et godt eksempel og hatt et kult, innovativt, miljø- og dyrevennlig droneshow, som ville vært til glede for resten av Oslo. Med all krig og faenskap som har vært og fortsatt skjer synes det er et utrolig dårlig, barnslig og egoistisk valg å ta.

– Patetisk

– Vi får flere meldinger om smell, dette er et større forhåndsmeldt fyrverkeri fra fartøy og lekter ute i Oslo havn, måtte politiet skrive på X klokken 22.58 fredag. 

– Kan jeg også skyte opp fyrverkeri i nabolaget på min bursdag? Eller er det forbeholdt de rike? svarer en person i kommentarfeltet. 

– Dette er jo nok et helt utrolig godt bevis på at god økonomi ikke automatisk gir godt folkevett, sier Dan Danielsen til VårtOslo.

Danielsen er en av administratorene i Facebookgruppen "Folkeaksjonen mot privat fyrverkeri", som nærmer seg 40 000 medlemmer.

– Når stadig flere tar hensyn med henhold til rakettoppskyting, er det jo rett ut sagt patetisk hvordan enkelte eksponerer sitt totalt fraværende ansvar for å ta vare på skuddredde dyr, fugler og mennesker, forteller Danielsen.

På størrelse med nyttårsfyrverkeri

Dette er heller ikke første gangen et privat selskap har tatt i bruk fyrverkeri, til oslofolks sterke reaksjoner. En maidag i 2022 sendte blant annet cruiseskipet Silversea opp fyrverkeri i 15 minutter rett før klokken 23.

Det er kun lov til å avfyre fyrverkeri på nyttårsaften, mellom klokken 18.00 og 02.00. Ellers kan kun de med spesiell tillatelse få lov etter søknad. De eneste som kan søke om dispensasjon for å gjennomføre oppskyting innenfor Ring 2, er pyrotekniske bedrifter.

– Så lenge søknadene som kreves er innsendt, blir tillatelsen gitt, forklarte kommunikasjonssjef i Oslo brann- og redningsetat, Sigurd Folgerø Dalen, til VårtOslo fredag kveld før festen startet.

Han forventet samtidig at fyrverkeri-showet ville bli stort, omtrent på størrelse med nyttårsfyrverkeriet Oslo kommune har pleid å sende opp tidligere.

Til tross for at gårsdagens fyrverkeri skal ha vært en overraskelse for jubilanten, har VårtOslo forsøkt å få Christian Ringnes i tale, for å høre hva han tenker om fyrverkeri-feiringen og reaksjonene.

Ringnes har ikke svart på VårtOslos henvendelser innen lørdag kveld. Powered by Labrador CMS