Cupfinalen blir alt annet enn en fest for Vålerenga-jentene. Her går de slukøret av banen etter 5-1-tapet mot erkerival Lillestrøm. Foto: Bjørnar Morønning

Vålerenga-jentene med totalkollaps i cupfinalen. Ydmyket av erkerival Lillestrøm

Etter en veldig god sesong, kom Vålerenga-jentene ned på bakken igjen mot erkerival Lillestrøm i cupfinalen. � Vi møter ikke opp på jobb, sier sportssjef Eli Landsem.

Etter en sesong som ga både seriesølv og kvalifiseringsspill til Champions League, skulle cupfinalen bli en søt karamell for Vålerenga-jentene.

Slik endte det ikke. Jentene slet fra start og var nest best i det aller meste ute på kunstgresset til Telenor arena. Til slutt ble det et ydmykende 5-1 tap mot erkerivalen.

Cupfinalen: Vålerenga - LSK damer

• Telenor Arena: 5142 tilskuere
  • Hoveddommer: Ingvild Langnes Aarland (Malmefjorden IL)
  • 0-1, 11 min (Elise Thorsnes). 0-2, 19 min (Emilie Nautnes). 0-3, 24 min (Emilie Nautnes). 0-4, 45 min (Therese Sessy Åsland). 1-4, 51 min (Ajara Njoya). 1-5, 57 min (Anja Sønstevold).

— Dette var rett og slett en pinlig forestilling fra oss, sier en skuffet sportssjef Eli Landsem til VårtOslo etter kampslutt.

— Ingen ting fungerte

Spesielt skuffet var Landsem over starten på kampen. I løpet av første omgang skapte ikke Vålerenga-jentene en eneste målsjanse. Lillestrøm herjet derimot offensivt.

— Det er akkurat som vi ikke møter på jobb når fløyta går. Lillestrøm kommer ikke med noen taktiske overraskelser. Vi vet akkurat hva vi møter, men likevel klarer vi ikke å demme opp, sier sportssjefen.

� Dette var en veldig svak forestilling av oss, sier sportssjef Eli Landsem. Foto Bjørnar Morønning

Ikke bare Landsem var overrasket over hvor enkel kampen ble for Lillestrøm. LSK-profil Synne Skinnes Hansen hadde heller ikke sett for seg en så enkel cupfinale.

— Vi trodde det skulle bli en tett og jevn finale, så jeg er overrasket over hvor enkel seieren ble, sier hun.

Tung åpning

Allerede etter snaut to minutter kom finalens første farlighet. Lillestrøm-jentene setter ballen i mål etter et innlegg fra høyresiden. Målet blir korrekt annullert for offside.

Etter elleve minutter kan Lillestrøm høste av den gode starten. Vålerengas Tina Dalgård mister ballen stygt på midtbanen. Derifra og inn gjør Elise Thorsnes ingen feil og setter ballen kaldt i mål, alene mot Vålerenga-keeper Hannah Seabert.

Vålerengas midtbaneelegant Dejana Stefanovic depper, mens Lillestrøm-spillerne jubler etter scoring. Foto: Bjørnar Morønning

Vålerenga-jentene fortsetter å slite med å komme inn i kampen, og etter 19 minutter går det fra vondt til verre for østkantjentene.

— Forsvarsspillet vi leverer i første omgang er helt forferdelig, mener sportssjef Landsem.

Etter å ha vært på en sjelden visitt i Lillestrøm-feltet, sliter Vålerenga-damene med å henge på når Lillestrøm setter fart framover. Det hele ender i en farlig ball i rommet bak Vålerengas forsvarsfirer. Der har Emilie Nautnes løpt seg fri og kan iskaldt sette inn 2-0 bak Vålerenga-keeper Seabert, som er på en skikkelig bærtur utenfor egen 16-meter.

Total forsvarskollaps

Hittil i sesongen har forsvaret vært svært solid, men i sesongens siste kamp sviktet det totalt flere ganger.

Så også etter 24 minutter, når Lillestrøm får sitt tredje mål for dagen. Jentene fra Romerike kommer seg rundt på høyrekanten, og foran mål kan Emilie Nautnes banke inn sitt andre mål for ettermiddagen.

Det ville seg ikke for Marie Dølvik Marcussen og resten av Vålerenga-laget i første omgang Foto: Bjørnar Morønning

Helt på tampen av omgangen, setter Lillestrøm en siste spiker i kista. Angrepet spiller seg gjennom på venstresiden, og Therese Sessy Åsland får æren av å sette Lillestrøms fjerde mål for dagen.

Luftens baron

Hva som blir sagt i Vålerenga-garderoben i pausen vites ikke, men det var helt klart et mer tent og inspirert oslolag som kommer på banen i andre omgang.

Og etter seks minutter tenner østkantlaget et lite håp om å komme tilbake i kampen. Tina Dalgård, flyttet fra venstre- til høyreback, kommer seg fri på kanten og slår et herlig innlegg. Inne på femmeteren venter luftens baron, Ajara Njoya, og kan med et skikkelig hodestøt sette inn kveldens første Vålerenga-scoring.

— Vi hever oss litt i andre omgang, men vi gjør langt fra en bra kamp, understreker Eli Landsem.

Etter kampslutt kan LSK-jentene juble for nok et cupgull. Foto: Bjørnar Morønning

Det lille håpet varer likevel ikke lenge.

Syv minutter senere kommer Lillestrøms Anja Sønstevold seg alt for lett inn i sekstenmeteren, spiller vegg med en medspiller og klinker ballen i mål fra skrått hold. Dermed er resultatet 5-1, og veien tilbake for Vålerenga-jentene virker umulig.

— Nå må vi bare glemme denne kampen og jobbe knallhardt for å bli klare for neste sesong Da må vi opp enda flere hakk enn hva vi har vært i år, understreker sportssjef Landsem.