Leder i Rødt, Bjørnar Moxnes, raser mot planene som ble vedtatt torsdag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Skarpe reaksjoner på Ullevål-nedleggelse: – Kampen er ikke over

«Helsepolitisk galskap», «skrekkelig» og «synd» er blant ordene politikere bruker etter at styret i Helse sør-øst vedtok å legge ned Ullevål sykehus i Oslo.

Publisert

– Denne kampen er på ingen måte over. På Stortinget er det stor uro over de økonomiske konsekvensene av disse planene, sier Rødts stortingsrepresentant Bjørnar Moxnes til NTB.

Selv om styret i sykehusforetaket torsdag vedtok å gå videre med nedleggelsen, og i stedet bygge nye sykehus på Aker og Gaustad, er det til sjuende og sist Stortinget som må bevilge pengene til høsten.

– Jeg tror ikke de folkevalgte vil gå videre med et prosjekt til 50 milliarder kroner, når de ansatte ved samtlige Oslo-sykehus samlet protesterer mot denne helsepolitiske galskapen, sier Moxnes.

I sakspapirene til torsdagens styremøte i Helse sør-øst, er det beskrevet et økonomisk styringsmål for planene på 32,6 milliarder kroner. Moxnes' bygger sitt regnestykke på et anslag for økonomisk risiko på rundt 50 milliarder kroner.

Sp: – Elendig beslutningsgrunnlag

Senterpartiet er heller ikke nådige i sin beskrivelse av planene:

– Beslutningsgrunnlaget er elendig, både faglig og økonomisk. Det vil gå ut over alle andre prosjekter i Helse sør-øst i tillegg, for det vil ikke være mulig å finansiere begge deler samtidig, sier Sps helsepolitiske talskvinne Kjersti Toppe til NTB.

– Dette vil vi ikke akseptere, sier Sps helsepolitiske talskvinne Kjersti Toppe. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Toppe mener i høyeste grad at det er et politisk vedtak som nå er fattet. Hun viser til at styreleder Svein Gjedrem i Helse sør-øst begrunner avgjørelsen med at «helseministeren har ønsket seg ett sykehus på Aker og ett på Gaustad», overfor Aftenposten.

– Dette vil vi ikke akseptere. Man legger ikke ned Norges største akuttsykehus uten at det er en sak for Stortinget. Gjedrem sier rett ut at dette er Høies ønske. Men er det Venstre og Frp sitt ønske? Siste ord er ikke sagt i denne saken, sier Toppe.

Venstre-motstand

Flere av regjeringspartienes lokalpartier i Oslo har uttrykt seg kritisk til nedleggelsen av Ullevål, men foreløpig har det ikke vært flertall på Stortinget for å stanse planene.

Venstres førstekandidat i Oslo, Hallstein Bjerke, mener Stortinget ikke kan godta planene som foreligger. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix.

– Det er synd at helseforetaket ikke har villet gjennomføre en grundig utredning av mulighetene for å modernisere den eksisterende sykehusbebyggelsen på Ullevål. Jeg mener Stortinget ikke kan godkjenne en fremtidig lånesøknad på dette grunnlaget, sier Venstres førstekandidat i Oslo Hallstein Bjercke.

Nedleggelsen av Ullevål ble for første gang vedtatt i 2016, men har vært gjenstand for en rekke nye utredninger og diskusjoner siden den gang.

SV: – Hårreisende

I forkant av torsdagens styremøte fikk Helse sør-øst utarbeidet en rapport hvor man «belyste» alternativet med å beholde sykehuset på Ullevål, men denne har fått kritikk for å være mangelfull.

– Dette er en skrekkelig dyr beslutning som også handler om liv og helse. Slike avgjørelser må fattes i politiske fora, mener Sheida Santarash.

– Det er hårreisende at denne viktige avgjørelsen fattes i et lukket styrerom uten en skikkelig utredning, sier helsepolitisk talsperson Sheida Sangtarash i SV.

Hun mener politikerne må gripe inn og ta styringen av sykehusene i egne hender.

– Dette er en skrekkelig dyr beslutning som også handler om liv og helse. Slike avgjørelser må fattes i politiske fora. Derfor er SV mot hele helseforetaksmodellen, sier Santarash.

Powered by Labrador CMS