Vet du hvor mange elsparkesykler bystyret i 2021 vedtok at skulle være tillatt i byen?
Vet du hvor mange elsparkesykler bystyret i 2021 vedtok at skulle være tillatt i byen?

Oslo-quizen 30: Visste du dette om byen vår?

Hvor godt kjenner du byen vår? Vi er kommet frem til den 29. utgaven av VårtOslos byquiz. Test deg selv!

Publisert

Spørsmål:

1. Hva heter Oslos nye ordfører?

2. I 2021 vedtok bystyret en drastisk redusering av elsparkesykler i byen. Hvilket maksantall ble satt?

3. Black Cat-butikken i Grensen 3 er en tradisjonsrik forretning. Hva slags produkter selges der?

4. Lille Grensen kan skryte på seg å være Oslos første hva?

5. Under hvilket fiktivt navn ble Oslo-mannen André Bjerkes «De dødes tjern» utgitt i 1942?

6. DumDum Boys vokalist Prepple Houmb var med på å starte dette koret i 2002. De er, blant annet, kjent for å synge nasjonalsangen til Sovjetunionen. Hva heter koret?

7. Tidligere i år fikk dette moderne huset i Geitmyrsveien sterk kritikk, og ble sammenlignet med hvilken luguber filmkarakter?

Svar:

1. Anne Lindboe er ordfører de fire neste årene. Høyre-politikeren er barnelege og var barneombud fra 2012 til 2018.

2. 8000. Før vedtaket anslo byrådet at det var omkring 25.000 elsparkesykler til utleie i byen. Det ble samtidig også vedtatt at det ikke skulle være mulig å benytte seg av elsparkesyklene mellom klokken 23.00 og 05.00.

3. Black Cat Kaffe & Tehus har holdt til i de samme lokalene helt siden 1905. I tillegg til lokalene i Grensen, har de en forretning på kjøpesenteret Byporten.

4. Gågate. Det var først som et prøveprosjekt at gata ble gjort bilfri i 1965. Året etter ble deler av Karl Johan gjort om til gågate. I 1971 ble Lille Grensen også Oslos aller første varmekabelbelagte gate. Mange mennesker møtte opp på den storslåtte åpningen av gågata, hvor det var loddtrekning om en tur til København, ballonger og brus til barna og sigaretter til mennene.

5. Bernhard Borge. Bjerke skrev flesteparten av sine kriminalromaner og noveller under dette pseudonymet.

6. Mannskoret. Houmb og medgrunnleggerne Espen Thoresen og Hasse Lindmo kunne i 2022 feire 20-årsjubileet til Mannskoret. De øver på Kampen bistro hver tirsdag, og kaller seg «et kor for folk som ikke trodde de likte korsang».

7. Darth Vader. Det var sosiolog og skribent Kjetil Rolness som døpte denne bygningen «Darth Vader-huset». Huset på St. Hanshaugen består av tre leiligheter fordelt over tre etasjer. Utbygger Nikolaos Faramakis har selv uttalt at «huset er elsket av mange og dypt hatet av få».

Powered by Labrador CMS