Trikkene måtte vente på klarsignal fra politiet for å få passere flere steder i byen onsdag. I Prinsens gate kom trikkene derfor kjørende på rekke og rad på ettermiddagen. Politiet hadde store styrker på stedet blant annet her i forbindelse med det ukrainske presidentbesøket. På den andre siden av gaten foregikk samtidig en demonstrasjon til støtte for Palestina.

Her er flere trikker i kø hver vei mens politiet flokker seg i gatene

Et enormt sikkerhetsoppbud har preget gatene i og rundt sentrum onsdag. Publikum har måttet smøre seg med tålmodighet eller finne andre veier for å ta seg frem. Politiet på sin side er fornøyde med gjennomføringen så langt, men de som ferdes i hovedstaden vil merke at trafikken påvirkes også utover kvelden.

Publisert

At president i krigsrammede Ukraina, Volodymyr Zelenskyj, onsdag landet på norsk jord for første gang, har medført et sikkerhetsoppbud av de sjeldne i hovedstaden denne desemberdagen.

Den ukrainske presidenten er i Oslo i forbindelse med et nordisk statsministermøte med samarbeid om forsvars- og sikkerhetspolitikk som tema. Russland invaderte Ukraina i slutten av februar 2022, og krigen har vedvart siden.

Politiet synlige med ulike doninger på veier og i gater i Oslo onsdag.

Gjennom dagen har Oslo-besøket satt sitt tydelige preg på hovedstaden enten man har ferdes til fots, med bil eller kollektivtrafikk. Enkelte steder har gatene vært helt eller delvis sperret.

Oslo-politiet understreket imidlertid tidlig på formiddagen at de forsøksvis ville prøve å begrense bruken av sperretiltak og hindringer for å sørge for normal fremkommelighet der det lot seg gjøre.

Politiet hadde plassert seg flere steder i hovedstadens gater.

På bakkeplan og i høyden

Zelenskyj, som først på dagen ble tatt imot av statsminister Jonas Gahr Støre og kona Marit Slagsvold i regjeringens representasjonsbolig i Parkveien, hadde audiens hos KongenSlottet, der både kongeparet og kronprinsparet var til stede, og Kongehuset sto for lunsjen.

Passasjerer forlater trikken som må vente på klarsignal og fjerning av sperre for å komme seg videre i Riddervolds gate.

I krysset mellom Oscars gate og Riddervolds gate valgte flere trikkepassasjerer i 13-tiden onsdag ettermiddag å forlate trikken de satt på da trikken ble stående i påvente av å få politiets tillatelse til å passere.

Politistyrker plassert øverst i et tårn for å få oversikt.

I enden av gaten som leder frem til Slottet, var politiet utplassert både på gateplan og i høyden fra utkikksposter godt over bakkeplan. Helikoptrene sirklet også over området.

Stans og forsinkelser

– I sentrumsgatene, særlig rundt Wessels plass og Stortingsgata ble det stans og noen forsinkelser. En del har nok også valgt å ta T-banen videre siden dette var i sentrum, forteller pressevakt i Ruter, Sofie Bruun, til VårtOslo.

Det var både sperringer og trikkekø ved Stortinget.

– Jeg tror og håper at dette ikke har gått utover for mange av våre reisende i dag, fortsetter Bruun.

Pressevakten bekrefter at det utover dette har vært bussforsinkelser øst i Oslo, i Groruddalen, også onsdag, slik det har vært både mandag og tirsdag, som følge av ruteendringer og ladetrøbbel for elbusser.

Som følge av politikortesjer, måtte busser og trikker flere steder stanse å vente på tur. Det førte til at det på et tidspunkt sto minst fire trikker i kø i hver retning i Stortingsgata og Prinsens gate blant annet.

Trikker i kø gjennom hovedstadens gater.

Her var det også tydelig stor tetthet av politimannskaper, blant annet like ved kjøpesenteret Steen & Strøm.

Politi i ulik bekledning var å se flere steder i sentrum.

Demonstrasjon samtidig

På den andre siden av veien, i krysset mellom Prinsens gate og Kongens gate, var det en demonstrasjon til støtte for Palestina, mot Israels krigføring i Gaza, bak inngjerding med et titalls oppmøtte.

– Det var ulike arrangementer til samme tid flere steder i byen. Vi konsentrerer oss om sikkerheten rundt. Denne demonstrasjonen og andre er ikke noe politiet opplever som utfordringer i den sammenheng, understreker Bjarne Pedersen, Oslo politidistrikts operasjonsleder i tilknytning til besøket av Ukrainas statsminister, overfor VårtOslo.

Det var uvanlig mange trikker å se på en gang her i Stortingsgata og Prinsens gate.

Operasjonslederen er fornøyd med hvordan publikum har forholdt seg til det solide sikkerhetsoppbudet og begrenset fremkommelighet i byen onsdag.

Det var mange politifolk å se i gatene onsdag.

– Fra vår side har alt gått etter planen frem til nå, sa han sent onsdag ettermiddag og påpekte da at de som ferdes i hovedstadens gater i sentrum utover kvelden, fortsatt ville kunne merke utfordringer i trafikken.

Flere politibiler utenfor Stortinget før Zelenskyjs ankomst.

Restriksjoner til torsdag kveld

Det er i forbindelse med besøket for øvrig innført restriksjoner for flytrafikk og droneflyving i Oslo og omegn som gjelder frem til torsdag 14. desember klokken 20.00.

Zelenskyj skal videre til EU-toppmøte i Brüssel torsdag. Utenfor Stortinget var det onsdag ettermiddag flere som hadde samlet seg før den ukrainske presidenten ankom.

Inne i stortingssalen ble han møtt med stående applaus da han talte til stortingsrepresentantene og regjeringsmedlemmene. Dette var tredje gang etter andre verdenskrig at en utenlandsk gjest har fått holde en slik tale her.

Flere skuelystne hadde stilt seg opp utenfor Stortinget.

Zelenskyj har selv gjort dette én gang før, i fjor – den gang oppkoblet via skjerm. Før dette var det bare Winston Churchill, britenes statsminister under andre verdenskrig, som hadde gjort det samme, i 1948.

En politikortesje på vei forbi Stortorvet onsdag.

Tett program

– Du nevnte at Churchill var her i 1948, så da vil vi også vinne, sa Zelenskyj til applaus etter stortingspresidents Masud Gharahkhanis innledning.

Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj, talte til stortingsrepresentantene og regjeringsmedlemmene i stortingssalen.

– Takk for deres store støtte til vårt folk, vårt land, våre menn og kvinner og våre barn. De er så sterke fordi vi har så sterke venner, fortsatte han.

Politiet utenfor et av Zelenskyjs stoppesteder på Oslo-besøket, Grand Hotel Oslo.

Før den ukrainske presidenten setter kursen videre, venter enda noen poster på det travle Oslo-programmet.

Enkelte gater var helt stengt. Blant annet her ved Grand Hotel Oslo.

– Nå skal han møte norsk næringsliv og ha arbeidsmiddag med meg. Da får vi en god markering av situasjonen nå, og hva som er oppgaven framover, uttalte statsminister Jonas Gahr Støre til NTB.

En politimotorsykkel kjørende like ved Karl Johans gate.



Powered by Labrador CMS