Mads Ousdal i rollen som Faust. Eller bare som "Mannen". Foto: Øyvind Eide / Nationaltheateret

Mannsrollen selges til djevelen når Faust får en siste fest på Nationaltheateret

"Vi må snakke om Faust" er et høyaktuelt, interessant og underholdende teaterstykke i disse #metoo-tider. Det anbefales på det sterkeste, skriver VårtOslos anmelder.

Mannsmyten knebles i Thorleifur Örn Arnarssons dekonstruksjon av Johann Wolfgang von Goethes Faust. Gretchen er 14 år gammel og blir forført av en middelaldrende Faust som har drukket av ungdomskilden.

Kort fortalt handler stykket "Vi må snakke om Faust" om forholdet mellom den dominerende, patriarkalske mannen, og den "evig undertrykte" kvinnen.

Vi må snakke om Faust

Nationaltheateret Hovedscenen. Av: Thorleifur Örn Arnarsson og Mikael Torfason, basert på Goethes roman "Faust". Regi: Thorleifur Örn Arnarsson.

Med: Frøydis Armand, Mads Ousdal, Kjersti Tveterås, Petronella Barker, Marika Enstad, Mattis Herman Nyquist, John Emil Jørgensrud og Nader Khademi.

Andre spørsmål som tas opp i stykket er hva er egentlig et overgrep? Hvor går grensa? Og kommer mannen noensinne til å lære?

Goethe i moderne drakt

Spørsmålet kan da bli, er dette gamle stykket fortsatt aktuelt? Og i disse #metoo-tider, med Donald Trump og Trond Giske, kroppspress, Tinder og bruk og kast-samfunn, helt klart. Kanskje mer enn på lenge. Samtidig tar forestillingen Goethe inn i vår tid, med moderne språk, fargerik, levende scenografi og en konstant dreiende scene, som et symbol på at mannens maktbruk og undertrykkende atferd nærmest er noe uforanderlig.

Marika Enstad, Petronella Barker og Kjersti Tveterås utgjør kvinnekoret i stykket "Vi må snakke om Faust". Foto: Øyvind Eide / Nationaltheatret

Vi følger flere karakterer, blant annet Goethe og Elvis. Begge store kulturpersonligheter. Kvinnenes historier, som innebærer blant annet Gretchen, Priscilla Presley og Priscillas mor, er mer forbigående, kortere og har færre nyanser enn hovedhistoriene. Dette er et åpenbart, symbolsk grep fra regissør Arnarsson.

Alt i alt er "Vi må snakke om Faust" et høyaktuelt, interessant og underholdende stykke. Det anbefales på det sterkeste, og er et stykke folk flest kan like, ikke bare de teatervante, de  beleste eller de med et forhold til historien fra før.

Stykket "Vi må snakke om Faust" spilles på Nationaltheateret frem til 11. april.

Powered by Labrador CMS