Slik så barneavdelingen ved hovedbiblioteket ut i 1978. Mandag stenger det ikoniske bygget på Hammersborg dørene for godt. Foto: Leif Ørnelund / Oslo Museum

Mandag kveld er det slutt for gamle Deichman på Hammersborg

Mandag klokken 19 stenger Deichman hovedbibliotek på Hammersborg permanent. Vi ser litt på historien til det ikoniske biblioteket, og forteller hva som skjer fremover både der og på det nye hovedbiblioteket i Bjørvika.

Publisert

28. mars åpner det nye biblioteket, midt mellom Oslo S og Operaen. I mellomtiden er byens andre biblioteker fortsatt åpne for leselystne osloborgere.

— Hovedbiblioteket på Hammersborg åpnet i 1933. Det er et ikonisk bygg som jeg, liksom svært mange andre, har et spesielt forhold til. Hovedbiblioteket har gjort en formidabel jobb for Oslo, Norge og demokratiet, men tiden har løpt fra oss her. Det nye hovedbiblioteket i Bjørvika er rigget for fremtiden, ligger der folk ferdes og har fire ganger større publikumsarealer, sier biblioteksjef og direktør for Deichman, Knut Skansen, i en pressemelding.

I tiden frem mot åpningen må du besøke et av Deichmans 19 andre lokalbiblioteker for henting og levering av bøker og annet materiell. Leseløver som har hatt hovedbiblioteket på Hammersborg som sitt hentebibliotek, har blitt tildelt enten Deichman Majorstuen eller Deichman Grünerløkka som hentebibliotek i perioden frem til Deichman Bjørvika åpner.

Teknisk avdeling på Deichman hovedbibliotek, ukjent år. Foto: Deichman

Et hjem på Hammersborg

Fra åpningen i 1785 flyttet biblioteket flere ganger, men i 1920 ble det bestemt at Deichmanske Bibliothek skulle ha et eget bygg på Hammersborg. Plasseringen på det som på folkemunne ble kalt «Oslos Akropolis» var det mange som mente var rett sted, men billedhugger Gustav Vigeland var ikke enig. Han hadde sitt atelier rett ved siden av og var kraftig imot plasseringen og støy fra arbeidet.

Nils Reiersen vant arkitektkonkurransen med det som skulle bli hans hovedverk. Reiersen arbeidet både i London og Stockholm før han startet sitt kontor i Kristiania fra 1910.

Forventet ferdigstillelse var 1924, men grunnet en byggetid fylt med mange problemer åpnet ikke dørene for lånere før 22. august 1933. Da var det kong Haakon VII som åpnet bygget for folket.

Det var ikke bare utlån av bøker som fant sted ved det hovedbiblioteket før i tiden. Et eget hustrykkeri fantes også innenfor byggets fire vegger. Foto: Leif Ørnelund / Oslo Museum

Brukes som aldri før

Digitalisering og en ny tidsalder til tross. I dag brukes byens biblioteker som aldri før.

I hele Oslo strømmer folk til. Fra 2015 har Deichman opplevd en besøksøkning på nærmere 40 prosent for alle byens biblioteker sett under ett.

Det er særlig lokalbibliotekene som er meråpne som har fått svært stor besøksøkning. Besøket på Deichman Tøyen, Stovner og Furuset har blitt nesten tredoblet etter oppgraderinger.

Hovedbiblioteket har ikke fulgt i samme bane. Her har besøket vært jevnt, men med en tydelig nedgang fra 2011. På Hammersborg har en de siste årene hatt rundt 300 000 besøkende.

– I Bjørvika blir det plass og kapasitet for enda flere ulike aktiviteter og tilbud og mange flere mennesker. Vi gleder oss til mer enn to millioner besøk på Deichman Bjørvika i året. Bjørvikabiblioteket er rigget for vekst og utvikling av biblioteksektoren. Vi gleder oss til fremtiden, sier avdelingsdirektør Merete Lie.

Deichman hovedbibliotek i 1978. Foto: Leif Ørnelund/Oslo Museum

Avslutningsfest 18. januar

Når en epoke snart er over for det gamle hovedbiblioteket, lettere bortgjemt bak regjeringskvartalet, er det klart for en heidundrandes fest.

— Bygget på Hammersborg fortjener en skikkelig fest. Sammen med alle dere som har et forhold til bygget skal vi feire alt som har skjedd og vært i dette huset de siste 86 årene, sier Lie.

Du finner mer informasjon om arrangementene 18. januar her og her.

Den siste helgen i mars åpner det nye hovedbiblioteket i Bjørvika dørene for publikum.

Viktige datoer fremover:

  • 6. januar – de ansatte på Deichman Bjørvika flytter inn – flytteprosess og ferdigstillelse av bygget.
  • 12. januar – 320 år siden Carl Deichman (1700-1780) sin fødselsdag
  • 14. januar – Kultur og Idrettsbygg har hatt ansvar for byggeprosessen og denne dagen overtar biblioteksjef og direktør for Deichman Knut Skansen nøklene.
  • 16. januar kl. 1200-1400 – Barnas flyttebyrå trår til! 1000 skoleelever hjelper til med å frakte bøker fra barneboksamlingen fra Hammersborg til Bjørvika.
  • 18. januar – Bli med på siste farvel med arrangementer fra kl. 15 og siste heidundrende fest på Deichman Hovedbiblioteket på Hammersborg, mer informasjon om arrangementene her og her.
  • 29. februar og 1. mars kl. 1200-1600 – Få med deg skatter og gode minner på loppemarked på Deichman Hovedbiblioteket.
  • 28. mars kl. 1300 – Åpningshelgen starter med en heidundrende seremoni og fest på kvelden.
  • 29. mars – Den store familiedagen på Deichman Bjørvika. Bli kjent med biblioteket sammen med familien din.
Det inviteres også til stor innflyttingsfest når nye Deichman i Bjørvika åpner dørene i slutten av mars måned. Foto: André Kjernsli
Powered by Labrador CMS