Fra v. skolebyråd Sunniva Holmås Eidsvoll (SV), byrådsleder Raymond Johansen (Ap) og helsebyråd Robert Steen (Ap) under pressekonferansen i Rådhuset tirsdag.

Tross rekordhøye smittetall, Raymond Johansen innfører ikke påbud om munnbind: - Men vi vurderer det fortløpende

— I dag våknet vi til det høyeste antallet smittede i Oslo hittil i pandemien. Det er en krevende situasjon som skaper uro, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap). Likevel vil han ikke innføre påbud om munnbind nå.

Publisert

Oslo har nå de høyeste smittetallene noensinne under koronapandemien. Og i dag ble det satt ny smitterekord med 831 registrerte smittetilfeller siste døgn.

Den forrige smittetoppen var 30. august i år med 680 tilfeller på ett døgn. Likevel mener byrådsleder Raymond Johansen (Ap) rekordhøye smittetall ikke er nok til å innføre påbud om munnbind og andre strenge smitteverntiltak.

Viser til Oslos høye vaksinedekning

— I halvannet år har vi fulgt nøye med på smittetallene. Derfor er det på høy tid at også andre tall for den samme oppmerksomheten. Hadde vi bare hatt innleggelsestall og dødstall, så hadde vi trolig ikke stått her i dag, sa byrådslederen på en pressekonferanse i Rådhuset.

— De tallene er langt mindre dramatiske enn smittetallene, la han til.

T-banen mellom Grønland og Jernbanetorget ved 20-tiden sist lørdag. Nesten ingen følger byrådsleder Raymond Johansens anbefaling om munnbind.

Johansen påpekte at den nasjonale strategien gjennom hele pandemien har vært å holde smitten nede, å få opp vaksinedekningen og å verne kapasiteten på sykehusene.

— Nå er over 80 prosent av befolkningen over 18 år i Oslo fullvaksinert. 90 prosent har fått minst en dose. Vi har oppnådd en svært god vaksinedekning. Det gjør at situasjonen i Oslo nå er en helt annen enn tidligere i pandemien, sa Raymond Johansen.

Går til høyeste kriseberedskap

— Nå kan vi holde samfunnet åpent, samtidig som vi beholder kontroll over situasjonen. Men la det ikke være noen som helst tvil om at Oslo kommune tar denne situasjonen på det aller største alvor, la byrådslederen til.

Han la til at omikronvarianten av koronaviruset spres rundt om i verden, og trolig allerede finnes i Norge.

— Det får konsekvenser også for håndteringen også i Oslo. VI hever nå beredskapsnivået i kommunen til nivå 3, la han til.

Nivå 3 er den høyeste kriseberedskapen og innebærer at det settes sentral kriseledelse i Oslo, blant annet for å sikre effektiv informasjonsdeling og koordinering av kommunens innsats mot korona.

— Overvåker munnbindbruk

Men fortsatt innføres ikke påbud om munnbind i kollektivtrafikken, i drosjer, på kjøpesentre eller kaféer og restauranter.

Fortsatt er det kun anbefalt å bruke munnbind. En anbefaling byrådslederen kom med forrige uke, og som nå opprettholdes.

— Vi vet vi går inn i en periode med trengsel både på kjøpesenter, i butikker og på kollektivtrafikk. Bruker du munnbind, kan du beskytte deg selv og andre. Vi overvåker nå munnbindbruken. Dersom anbefaling ikke er nok, vil vi løpende vurdere å innføre et påbud, sa Raymond Johansen på pressekonferansen i Rådhuset.

— Julebord er helt forsvarlig

På spørsmål om det er forsvarlig å arrangere julebord, svarte Johansen at det ikke er noe forbud mot å hygge seg i Oslo.

— Jeg mener julebord er helt forsvarlig å gjennomføre, sa han.

— Hvis jeg sier "ikke gå på julebord, ikke gå på restauranter og i butikkene", da er vi i ferd å stenge ned byen. Den situasjonen ønsker ikke vi å komme i, fortsetter Johansen.

Han minner om at de som er syke, skal holde seg hjemme og at folk bør unngå å håndhilse og klemme.

— Men vi har ikke noe forbud mot å gå ut og spise og hygge seg, det håper jeg folk kan gjøre, sa byrådslederen.

Powered by Labrador CMS