DEBATT

Isak Andersson (t.v) og Emre Gjul-Jensrud mener at bør elevene fokusere på læring fremfor eksamenslesing den siste tiden før skoleslutt.
Isak Andersson (t.v) og Emre Gjul-Jensrud mener at bør elevene fokusere på læring fremfor eksamenslesing den siste tiden før skoleslutt.

– Tonje Brenna, lytt til de faglige rådene! Avlys eksamen

På mandag kom Utdanningsdirektoratet sin risikovurdering ut. Den slo fast at det ikke vil være forsvarlig å gjennomføre eksamen i år. Nå må regjeringa lytte til oss elever og de faglige rådene og avlyse eksamen.

Publisert

Vi går i 1. og 3. klasse på videregående i Oslo. Og mens vi skriver dette sitter den ene hjemme i isolasjon. Den andre i et halvtomt klasserom på grunn av isolasjon, karantene og symptomer hos medelever. Dette viser hvordan de tre siste skoleårene har sett ut for oss som har gått på videregående og ungdomsskolen. Høyt fravær, frem og tilbake mellom grønt, gult og rødt nivå, og stor usikkerhet. Det har utvilsomt gått utover undervisningen.

Risikorapporten fra Utdanningsdirektoratet sier også at kvaliteten på undervisningen i stor grad har variert ut fra hvor i landet man bor og smittenivå. Vi elever i osloskolen har vært spesielt hardt rammet av restriksjoner. I fjor hadde vi en nærmest sammenhengende periode fra november til april med rødt nivå. Også i år har vi vært innom rødt nivå. Vi som i dag går i 3. klasse har ikke fått et eneste år på videregående uten restriksjoner.

Fraværet er høyt

I dag er skolen på grønt nivå. Det er deilig å endelig kunne få være på skolen fysisk hver eneste dag igjen. Men problemet er ikke løst av den grunn. Det er fortsatt mye smitte og høyt fravær. Ved grønt nivå legges det heller ikke opp til digital undervisning. Altså mister man en hel uke med undervisning om man blir smittet.

Skolene har aldri opplevd så høyt fravær som de gjør nå. I osloskolen er fraværet på ungdomsskolen tolv prosent, på videregående ni prosent. 1 av 10 elever er borte. Hver eneste dag. Det er også stadig flere skoler som melder om mangel på lærere og assistenter.

Lytt til oss elevene

Til tross for at vi nå er tilbake på grønt nivå, er det ingen normalsituasjon på skolen. Pandemien har vart i tre år der mye læring har gått tapt. Vi kan ikke ta igjen to år med læring på to måneder.

Det eneste forsvarlige nå er å bruke den tiden vi har igjen på skolen til å ta igjen pensum. Vi bør bruke de siste månedene på å faktisk lære mest mulig. Da må regjeringa lytte til oss elever, lærere og Utdanningsdirektoratet, og avlyse eksamen.

Powered by Labrador CMS