DEBATT

Svømmehall. Emanuel Smari og Marit Schrøder
Høyrebyrådet må prioritere svømmeopplæringen og gjøre svømmehallene mer tilgjengelige for alle familier, også de med dårlig råd, mener skribentene.

– Dobling av billettprisen i badene i sommer er kynisk og usosialt

Doblinga av billettprisene til svømmehallene i byen er usosialt og et alarmerende tegn på høyresidas nedprioritering av et viktig tilbud for barn og familier, til fordel for skattekutt til byens aller rikeste.

Publisert

I fjor halverte rødgrønne byrådet billettprisene på kommunale bad som et dyrtidstiltak. Dette tiltaket gjorde byens svømmehaller og bad tilgjengelig for alle som bor i byen vår, uavhengig av økonomi.

Men nå dobler Oslo Høyre billettprisene, og badene blir utilgjengelige for mange av familiene som har dårlig råd. Prisene som familier må betale for inngang på kommunale bad i sommer går altså som alt annet under høyrebyrådet – rett vest!

Alarmerende tegn

Vi er begge oppvokst i Oslo og er dypt bekymra for at svømmetilbudet for barn og unge i byen vår gjøres til et luksusgode. Doblinga av billettprisene til svømmehallene i byen er usosialt og et alarmerende tegn på høyresidas nedprioritering av et viktig tilbud for barn og familier, til fordel for skattekutt til byens aller rikeste.

Størrelsen på lommeboka skal ikke avgjøre om du kan dra på Frognerbadet med kompisene, eller med barna dine. Knut Magnus Nordhaug forteller om den tunge belastningen grunnet den nye prisen.

Han lovte de tre gutta sine å kjøpe årskort på Manglerudbadet, men dette ble altfor dyrt. Sånn skal det ikke være.

Kynisk og usosialt

Oslos bad og svømmehaller skal være et sted for alle, hvor familier kan tilbringe kvalitetstid sammen, uten å bekymre seg for økonomien. Høyrebyrådet viser virkelig sitt sanne ansikt ved å prioritere å kutte eiendomsskatten til de rikeste, samtidig som de gjør oslosommeren dyrere for resten av oss.

Dobling av billettprisen er ikke bare kynisk og usosialt, det er også kutt i livsviktig opplæring. Nylige undersøkelser viser at bare én av fem barn lærer å svømme på skolen, og prisene på private svømmekurs er uoverkommelige for mange familier.

Dette fører til at barn fra familier med høyere inntekt deltar i langt større grad på svømmeaktiviteter enn barn fra familier med lavere inntekt, et skille vi ikke kan akseptere i byen vår.

Det er en trist realitet at økonomisk og sosial bakgrunn spiller en så stor rolle i tilgangen til svømmeopplæring i Oslo i 2024.

Kan redde liv

Svømming er ikke bare en fritidsaktivitet, det er en grunnleggende ferdighet som kan redde liv. Med økende antall drukningsulykker er det avgjørende at alle barn får tilstrekkelig svømmeopplæring.

Det er på tide at vi som samfunn tar ansvar for å sikre at svømmetilbudet er tilgjengelig for alle barn, uavhengig av økonomisk bakgrunn. Politikerne må prioritere svømmeopplæring og gjøre svømmehallene mer tilgjengelige for alle familier, også de med dårlig råd.

Powered by Labrador CMS