DEBATT

Mye vann i veibanen og en bil som er forlatt under togbroen ved Skøyen stasjon i Oslo. Nattens kraftige regnvær har ført til overvann og stengte veier.
En bil er forlatt under togbroen ved Skøyen stasjon på grunn av det kraftige regnværet i Oslo, som har ført til overvann og stengte veier.

– I kommunevalget står ikke slaget om norsk oljepolitikk. Men likevel er kommunevalget et klimavalg

I Oslo kutter vi klimagassutslipp i en mye raskere takt enn Norge for øvrig. Vi elektrifiserer busser, båter og maskiner raskere enn noen trodde var mulig og styrer byen på en banebrytende og nyskapende måte: med forpliktende klimabudsjett.

Publisert

Selv om det er lokalvalg og oljepolitikken ikke er på agendaen, så klarer ikke oljelobbyen å holde seg unna. Nylig arrangerte de et «folkemøte» på Grünerløkka med tittelen «Skal Norge fremdeles være en olje- og gassnasjon?».

Olje- og energiministeren fra Arbeiderpartiet og lederen av Stortingets energikomité fra Høyre svarte «ja» på det spørsmålet. Jeg mener arrangøren stilte helt feil spørsmål.

Eskalerende klimaendringer

Klimaendringene har allerede begynt å gjøre seg gjeldende. Og så lenge vi fortsetter å brenne fossile brennstoff vil temperaturen fortsette å stige. Å slutte med olje og gass er derfor helt nødvendig hvis verden skal klare å nå sine klimamål.

Både denne og den forrige regjeringen satser stort på å videreføre norsk olje- og gassproduksjon i mange tiår til. Det er et veddemål med bare tapere.

Enten lykkes verden med klimapolitikken, og det blir en smertefull bråstopp for norsk oljebransje og økonomi. Eller så mislykkes klimapolitikken. Da kan Norge fortsette å tjene penger på olja, men verden vil oppleve katastrofale og stadig eskalerende klimaendringer. 

En ny kurs

Vi i MDG ønsker å gi det norske oljeeventyret en lykkelig slutt. Men hvis vi skal lykkes med det, må Norge slutte å stille spørsmålet «om» oljealderen skal ta slutt, slik oljelobbyen gjør på sitt folkemøte. Vi må begynne å diskutere «hvordan», og skifte kurs før det er for sent.

De store styringspartiene har kapitulert i møte med klimaendringene. De holder seg for øynene, holder stø kurs som før og håper at klimaendringene går bort av seg selv. Men det Norge trenger nå mer enn noen gang er en ny kurs, som kan føre skuta kontrollert og lykkelig ut av oljealderen.

Banebrytende styring av byen

Her i Oslo har vi vist at det er mulig. Vi kutter klimagassutslipp i en mye raskere takt enn Norge for øvrig, vi elektrifiserer busser, båter og maskiner raskere enn noen trodde var mulig og styrer byen på en banebrytende og nyskapende måte: med forpliktende klimabudsjett.

I kommunevalget står ikke slaget om norsk oljepolitikk. Men likevel er kommunevalget et klimavalg. Hvis du vil at Oslo skal fortsette å lede vei og bevise at det går an å drive effektiv klimapolitikk, bør du stemme på Miljøpartiet De Grønne.

Powered by Labrador CMS