Streikevakter ved Espira Marienfryd barnehage på Hasle. Nå vil byrådet vite om tilskudd til private barnehager i streik kan holdes tilbake.
Streikevakter ved Espira Marienfryd barnehage på Hasle. Nå vil byrådet vite om tilskudd til private barnehager i streik kan holdes tilbake.

Byrådet vil vite om offentlige penger til private Oslo-barnehager i streik kan holdes tilbake

Kunnskapsdepartementet mener kommunene kan frata streikerammede private barnehager tilskuddet, men har ikke pekt på en hjemmel. Nå vil Oslos skole- og oppvekstbyråd Sunniva Holmås Eidsvoll (SV) ha en avklaring.

Publisert

— Departementet har ikke pekt på noen hjemmel for å gjøre det, sier oppvekst- og skolebyråd Sunniva Eidsvoll Holmås (SV) til VG.

— Kunnskapsministeren må på banen med en avklaring. Hvis vi får en klar hjemmel fra staten, vil Oslo kommune straks stanse eller redusere tilskuddene, mener hun.

Får tilskudd når barnehagen er stengt

Oslo kommune har i flere uker vurdert å kutte i tilskuddet til streikerammede private barnehager.

Kunnskapsdepartementet slo fast overfor NTB 3. november at det er kommunene som selv må bestemme om de vil fortsette å gi tilskudd til slike barnehager.

Allerede da svarte imidlertid Kommunenes sentralforbund (KS) at det var uklarheter i regelverket.

Private barnehager får fortsatt tilskudd fra kommunene selv om de er stengt på grunn av streiken blant de ansatte. Tilskuddet utgjør nesten 90 prosent av inntektene deres, og i tillegg kan barnehagene spare store lønnsutgifter mens de ansatte er ute i streik.

— Politisk innblanding i arbeidskonflikt

Fagforbundet anslår at barnehagene som er i streik kan ha spart over 100 millioner i lønnskostnader.

Direktør Jørn-Tommy Schjelderup i Private barnehagers landsforbund (PBL) mener det vil være utidig dersom kommunene kutter i tilskudd.

— Dersom kommuner tar i bruk slike virkemidler, vil det åpenbart være en politisk innblanding i en lovlig arbeidskonflikt, sier Schjelderup.

— Vi registrerer at de politiske partiene som mest høylytt tar til orde for dette, er de som tydeligst har tatt parti i denne streiken. At disse også vil endre spillereglene i en streik, ved å ta i bruk virkemidler som det er tvilsomt at det finnes lovhjemmel for, er ganske oppsiktsvekkende, sier PBL-direktøren.

Powered by Labrador CMS