Mari Tangen (t.v) leder Fossheim borettslag og Marianne Husum, som er styreleder i Ringnes park vest sameie, er begge mot en pub ved inngangen til Ringnes park. Foto: Vegard Velle

Beboere i Ringnes park sier nei takk til pub ved barns lekeområde. De mener Ringnes bryggeri kan åpne pub et annet sted

Publisert

Ringnes bryggeri ønsker å opprette pub i boligområde på Grünerløkka. Men naboene sier nei takk til sneiper og oppkast. I går var det folkemøte med Ringnes bryggeri, beboere og politikere på plass.

Ringnes har for lengst flyttet og solgt seg ut av det historiske området ved Ringnes park, hvor de i godt over hundre år drev bryggeri, nederst på Torshov. Men de har beholdt et lite lokale. Der ønsker bryggeriet nå å åpne en pub, mot de lokale beboernes ønsker.

Tre borettslagsstyrer står samlet mot. Det gjør også 60 individuelle klagere, blant annet den lokale barnehagen, og 300 beboere, som har skrevet under på et opprop. Styreleder i Ringes Park Vest Sameie, Marianne Husum, har stått i spissen mot pub-planene.

Ønsker ikke oppkast og urinering ved barnehagen

– Selve pub-konseptet er det ikke noe galt med. Beliggenheten derimot, klistret tett inntil boligene våre, er ikke lagt til rette for barnefamilier og andre som bor her, sier hun.

Sameiet hennes omfatter nesten 1800 barn og voksne i bydel Sagene. Hun mener beboeres behov må tillegges avgjørende vekt.

I Ringnes park fins også en barnehage. Barnehagestyrer i Fus barnehage, Anette Ekeberg, er bekymret for pubplanene.

– Puben vil ha inngang tett inntil barnehagens uteområde. Vi ser for oss at sneiper, snus, oppkast og urinering vil bli lagt igjen både utenfor og på barnehagens uteområde, sier hun.

Barn leker i Ringnes park, rett ved den nye puben RIngnes bryggeri ønsker seg. Foto: Marianne Husum

Har soveputa 30 cm fra publokalet

Flere av deltakerne på folkemøtet fryktet at pubeierne, hvis de først får en skjenkebevilling, vil slutte å ta hensyn til beboerne.

– Ringnes har sjansen til å selge ølet sitt et annet sted. Vi derimot, bor der vi bor, sier Øystein Rudijord, leder av borettslaget i Thorvald Meyers gate 2.

En annen nabo, Bjørnar Anthonsen, kommenterte: – Det er 30 cm fra hodeputa mi til Ringnes ølsenter. Jeg er bekymret for søvnen min, dersom puben får åpne.

– Må regne med bylarm

Representert på folkemøtet var bydel Sagenes bydelspolitikere fra Høyre, Venstre, MDG, AP og Rødt. Det er bydelsutvalget i bydelen som vil innstille på om Ringnes bryggeri skal få skjenketillatelse til puben eller ikke.

Kun ett av partiene kunne gi et klart svar på hva de ville gå inn for, men ikke MDG.

– Vi har verken behandlet saken eller landet på en konklusjon. Det er ikke noe entydig riktig svar her. Men bor man bor i by, må man regne med noe bylarm. Vi synes det er positivt at dette lokalet tas i bruk, sa Sirin Hellvin Stav, fra MDG.

Jørgen Foss (AP) leder komiteen for skjenkebevillinger. Foto: Privat

Høyres Kjell Eriksen mente man i de fleste tilfeller klarer å finne gode løsninger gjennom en dialog mellom beboere og næringstakere, for eksempel støyreduserende tiltak. Også Aps Jørgen Foss, som leder komiteen med ansvaret for skjenkebevillinger i bydelen, var opptatt av at naboer og drivere snakker sammen.

– Jeg vil ikke forskuttere vår konklusjon, men viser til at svært mange gårder har et utested med skjenkebevilling i første etasje.

Må velge mellom barn eller øl

Bare Rødts Reza Rezaee var klart mot skjenkebevillingen.

– Vi har et klart standpunkt, enten må man velge barn, eller så får man velge øl, sigaretter og kommers. Vi har erfaring med at der du gir lillefingeren, tar pubverten hele hånda. Ringnes vil aldri tjene penger på utestedet hvis ikke det kommer masse mennesker som kommer og drikker seg fulle. Skal man ta hensyn til barn eller fulle folk, spurte han.

Reza Rezaee sitter i bydelsutvalget i bydel Sagene for Rødt. Foto: Wikipedia

Han pekte på at politikere gjennom mange år har erklært at de ønsker flere barnefamilier i sentrum.

– På Ringnes har vi klart å etablere et område med barnefamilier i Oslo sentrum. Konsekvensene av denne puben kan bli at barnefamilier flytter ut. Siden vi er prinsipielt for lokaldemokrati, respekterer vi at beboerne i tre borettslag er mot puben. Beboerne kan ikke flyttes, men det kan puben, sier Rezaee.

Barnefamilier flytter vekk

Beboer Hege Sandberg, savnet at politikernes har ambisjoner for byen.

– Bare Rødt og Rezaee har en visjon for et godt bymiljø. Jeg hører representantene fra Ringnes bryggeri snakke om kvalitetsøl, craft og mikrobryggeri… men det kommer vel til å være alkohol i det kvalitetsølet. Går det ikke an at vi har små oaser i byen uten øl?

Beboeren Ibrahim fortalte at alle vennene hans i tur og orden flyttet fra byen da de fikk barn, fordi de ønsket et trygt sted for barna å vokse opp.

– Endelig har vi fått et slik trygt område også i byen, i Ringnes park. Jeg er stolt av å bo her. Her er det trygt, og jeg bruker sykkelen til jobb. Flere av politikerne sier at det er en pris ved å bo innenfor ring 3: Er den prisen at alle barn skal flytte ut av byen, spurte han.

Ibrahim har opplevd at venner som fikk barn flyttet ut av sentrum. Bak han vil den nye puben evt ligge. Foto: Vegard Velle

Vil lage et ølkultursenter

Direktør Simen Revold, svarte på vegne av Ringnes bryggeri.

– Vi vil lansere et ølkultursenter i forbindelse med Ringnes’ 140-års jubileum. Ringnes park er vårt hjemsted, der vi kommer fra. Vi er opptatt av å bygge kompetanse for bryggekunsten og å sette øl på kartet, særlig sammen med mat, sa han.

Inkludert i senteret skal være et brygghus for mikrobrygging, med pub og enkelt kjøkken. Stedet skal også være et kurs- og selskapslokale. Topp kompetent personale vil være til stede, og i utgangspunktet skal dørene stenge tidlig.

Revold var provosert over kritikken fra Rødt og noen av tilhørerne:

– Også vi er mer glad i barn enn øl. Men vi er overbevist om at puben blir en berikelse for beboerne og området. Dette er et serveringssted for folk som er interessert i kvalitetsøl og som er villige til å betale for det. Det er ikke den typen øl man blir full på. Vi kommer til å søke om normal skjenkebevilling, men vil ikke nødvendigvis holde åpent så sent. Vi har også droppet uteserveringen i planene våre, fortalte han.

Powered by Labrador CMS