DEBATT

Søk etter savnet person i 2018, som senere ble funnet omkommet i Lysakerelva.
Søk etter savnet person i 2018, som senere ble funnet omkommet i Lysakerelva.

- Hvordan skal færre drukne?

— Sjelden har så mange vært på sjøen som i sommer! Gjestehavner har vært fulle av glade båtfolk, og mange har hatt supre opplevelser på sjøen. Men nå overstiger drukningstallene omkomne i trafikken.

Publisert

Båtsalget har skutt i været når mange skulle ha ferie i Norge, både i fjor og i år. Og mange har vært ved sjøen når det har vært så varmt og deilig, både i luften og i vannet!

Men ikke alt er idyllisk. Vi ser at tallene på antall som drukner er store. Redningsselskapets statistikk viser at 51 personer har omkommet så langt i år. Samtidig viser statistikken per 2. august at 42 mennesker var omkommet i trafikken.

— Regjeringen med plan mot drukning

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre snakket på NRK Dagsrevyen i august varmt om at vi må ha en nullvisjon for drukning i Norge, og sa at det er noe hans parti vil jobbe for.

Jeg er helt enig med Støre, som i valgkampen ser ut til å ha glemt at regjeringen allerede har en nullvisjon for dødsulykker i transportsektoren, og for to år siden fremmet en egen stortingsmelding om bedre sjøsikkerhet og færre drukningsulykker.

Regjeringen har et mål om at «det ikkje skal skje ulykker med drepne eller hardt skadde i transportsektoren. Regjeringa vil i tråd med denne nullvisjonen arbeide for å redusere risikoen ved bruk av fritidsbåtar.»

Bystyreflertall for Høyre-krav

Ellers ble det allerede i 2010 innført krav om båtførerbevis i Norge, og i 2015 kom det krav om flyteutstyr. Dette er viktige tiltak for å bedre sikkerheten på sjøen og redusere antall drukningsulykker. Det er ikke slik at det ikke gjøres noe for å redusere antall drukningsulykker.

Samtidig er det viktig å følge opp med tiltak i kommunene. I Oslo, hvor Støres partikollega Raymond Johansen er byrådsleder, foreslo Høyre i 2019 at byrådet skulle legge frem en handlingsplan for sjøsikkerhet og mot drukning. Det fikk vi heldigvis flertall for.

Planen skal utarbeides i samarbeid med organisasjonene som bruker Oslofjorden, og som jobber med beredskap på Oslofjorden.

— Ap stemte mot mer til svømmeopplæring

Det har snart gått to år siden bystyret sendte denne marsjordren til byrådet, men handlingsplanen mot drukning glimrer fremdeles med sitt fravær.

Hvis en nullvisjon mot drukning er så viktig for Arbeiderpartiet som Støre sier, hvorfor har ikke partiet hans fulgt opp dette livsviktige arbeidet i landets hovedstad? Høyre har også foreslått å sette av penger til svømmeopplæring på badeplassene i sommer, og til flere badevakter på strendene.

Begge deler stemte det røde byrådet med Arbeiderpartiet i spissen dessverre ned.

Det er vel å bra med ideer på TV, Støre, men hvis du faktisk mener at du vil ha ned drukningstallene, burde du ta en prat med folka som styrer i Oslo.

Powered by Labrador CMS