DEBATT

Vegar Jørgenstuen (innfelt) og Islam Net frykter konsekvensen av at politiet ikke slår ned på SIAN.

– Hvis SIAN ikke domfelles, åpnes døren for kriminelle rasister. Vi oppfatter det som truende og rasistisk

Om SIAN nå ikke straffeforfølges legges det en presedens om at det er akseptabelt at rasister trenger seg inn på privat eiendom, utfører rasistisk hærverk og skryter av det offentlig. Det kan vi ikke ha noe av!

Publisert

I våres trengte SIAN seg inn på en eiendom i Oslo og boltet fast et banner med et underliggende rasistisk budskap. Banneret, med påskriften «OSLO JIHADSENTER», hang der som et skummelt symbol på at det i trygge Norge finnes folk som går langt for å vise sitt hat mot muslimer.

SIAN (Stopp islamiseringen av Norge) er en rasistisk organisasjon tuftet på en islamofobisk forestilling om at norske muslimer jobber for å avskaffe demokratiet og etablere sharia.

Skrøt av ugjerningen

Bygningen banneret ble boltet på ble kjøpt av Iman Aktivitetssenter, finansiert av Islam Net, for å etablere et muslimsk samfunnshus og aktivitetssenter for ungdommer og andre i Groruddalen.

Lars Thorsen, leder for SIAN, skrøt av ugjerningen på sin Facebook-side og ga intervjuer til både Vårt Land og Resett, hvor han «tok æren» for å stå bak. I tillegg publiserte SIAN en artikkel på deres hjemmesider som forklaring på hærverket.

Her skriver Lars Thorsen blant annet «Den eneste forskjellen på Islam Net og IS, al-Qaida og de andre gode muslimene, er metoden de benytter og hvor travelt de har det med å ødelegge landet de oppholder seg i», og «Det eneste fornuftige er å fjerne slike folk fra vårt område. Relokalisere dem til sine islamske opprinnelsesland».

Han skriver videre at «Islam skal ikke bare hindres i å etablere moskéer, kulturhus, aktivitetssentre eller hva de måtte velge å kalle sine militære og politiske installasjoner i Norge. De eksisterende fiendtlige installasjoner skal vekk. Islams politiske gren i Norge skal kappes av.»

Truende og rasistisk

I kommentarfeltet under teksten var det postet en rekke islamofobiske og antisemittiske innlegg, av blant annet grunnleggeren av det nazistiske partiet Vigrid, Tore Tvedt.

Tvedt skriver blant annet: «Intet ved Islam og islamisters morderherjinger og mordermentalitet er ukjente for europeiske folk og godt historisk dokumentert. ... Hvorfor tillater da de europeiske folkene at islamister får innpass i landene våre?»

Den islamofobiske teksten skrevet av SIAN, kombinert med støtte fra Tvedt og den ulovlige inntrengingen på eiendommen, hvor det ble hengt opp et banner som hevder at Islam Net har opprettet et «jihadsenter», oppfattet vi som truende og rasistisk.

Saken ble henlagt

Dette ble dermed anmeldt 5. mai 2021, men til tross for den offentlige tilståelsen fra Thorsen, klarte ikke politiet å finne ut hvem som stod bak.

Vi fikk dessverre ingen oppfølging, til tross for at vi ble lovet det etter å ha kontaktet politiet etter anmeldelsen. Saken ble bare henlagt.

Jobber mot ungdomskriminalitet

Samfunnshuset vi ønsker å etablere skal fungere som en møteplass for ungdommer som ikke har noe sted å være og som trenger hjelp med studier eller andre utfordringer i livet. Gjennom mange år har vi i Islam Net jobbet mot radikalisering og for en sunn tilnærming til samfunnet.

Dette har foregått via arrangementer, kurs, seminarer og sosiale medier. Vi forsto tidlig at opplysningsarbeid om islam, ungdomsaktiviteter og det å kunne tilby et trygt og godt miljø var viktig i kampen mot radikalisering og ungdomskriminalitet.

Vi fordømmer IS og al-Qaida

Nå som vi endelig nærmer oss oppstarten av dette senteret, etter mange år med hardt arbeid fra mange engasjerte, frivillige gode sjeler, blir senteret utsatt for hærverk. SIAN trenger inn på privat eiendom og lager skade på fasaden ved å bolte fast et rasistisk banner med formål å stemple muslimer som jihadister, med andre ord: terrorister.

Jihad er et konsept alle de ulike retninger innen islam anerkjenner. Jihad i islam vil si å streve for noe godt. Ens indre streben for å bli et bedre menneske er jihad. Å streve for å unngå synder som for eksempel baksnakking og løgn er jihad. Å beskytte sitt hjemland fra ulovlig okkupasjon er jihad.

Terror og drap av uskyldige derimot, vil aldri være jihad, ifølge islam. Således fordømmer muslimer på tvers av tilhørighet, terrororganisasjoner som IS og al-Qaida. Gjennom dette banneret og artikkelen som fulgte med på SIANs hjemmeside, forsøker de å fremstille muslimer som IS-sympatisører.

Må bli tatt på alvor

SIAN og Thorsen er anmeldt for både hærverket og hatkriminaliteten som ligger i angrepet på eiendommen. Det er lite tillitsvekkende om SIAN ikke domfelles. Det er store mørketall i hatkrim-saker, og mange lar være å anmelde fordi de forventer henleggelse.

En viktig del av politiets arbeid er å vekke tillit, og da må de vise at hatkriminalitet blir tatt på alvor. Om SIAN nå ikke straffeforfølges legges en presedens om at det er akseptabelt at rasister trenger seg inn på privat eiendom, utfører rasistisk hærverk og skryter av det offentlig. Det kan vi ikke ha noe av!

Powered by Labrador CMS