På mandag åpner Nydalen videregående skole for elevene igjen, etter en lang pause.

Videregående skoler i Oslo går til gult nivå. Også fritidsklubbene åpner igjen

Fra mandag 15. februar går de videregående skolene i Oslo til gult nivå, etter å ha vært på rødt nivå siden 10. november. Nå skal elevene møte opp på skolen igjen, etter en lang pause.

Publisert

– Med økt vaksinering, bedre kontroll med importsmitte og lavere smittetall kan vi åpne mer opp. I dag har byrådet derfor besluttet at de videregående skolene i Oslo går til gult nivå på mandag, samtidig som vi gjenåpner fritidsklubbene for ungdom i videregående skole og eldre, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap).

Fra onsdag 3. februar har barnehager, barneskoler og ungdomsskoler vært på gult nivå. Fra mandag følger altså de videregående skolene etter, ifølge en pressemelding.

Større smitterisiko

– Gult nivå er viktig for elevene, for deres læring og psykiske helse. Vi er bekymret for konsekvensene av å holde skolene på rødt nivå over veldig lang tid. Vi gir likevel skolene en dag eller to ekstra til å klare overgangen, slik at opplegget blir godt nok. Det er krevende å lage gode ukeplaner og vi har forståelse for at situasjonen er svært uforutsigbar og utfordrende for mange, sier byråd for oppvekst og kunnskap Inga Marte Thorkildsen (SV).

Smitterisikoen blant de eldre ungdommene i videregående skole har blitt vurdert som større enn for de yngre på grunn av høyere mobilitet, siden elevene reiser mer på kryss og tvers av byen. Men de faglige rådene fra både Folkehelseinstituttet og kommunens egne fagmiljøer er tydelige på at det nå er forsvarlig å gå til gult nivå også i videregående skole.

Fritidsklubbene åpner igjen

Fra mandag 15. februar kan også fritidsklubbene igjen åpne for ungdom i videregående skole og eldre, men med et maksantall på 20 ungdommer i denne aldersgruppen. For barn og ungdom i barne- og ungdomsskolealder videreføres fritidsklubbtilbudet som tidligere uten antallsbegrensning.

– Mange ungdommer har stort behov for å møte venner i trygge omgivelser og ha kontakt med voksne de kjenner fra før og som de stoler på. Vi ser at ungdom samler seg andre steder når klubbene er stengt, noe som kan føre til både uro og smittefare, sier byråd for arbeid, integrering og sosiale tjenester Rina Mariann Hansen (Ap).

– Mer usikker og uforutsigbar situasjon

Byrådet vil framover vurdere fortløpende om det er rom for ytterligere lettelser i tiltakene i Oslo. Da vil blant annet innendørs fritidsaktiviteter for aldersgruppen i videregående skole stå først i køen.

– Utbrudd av de nye variantene har skapt en mer usikker og uforutsigbar situasjon. Samtidig har den sosiale nedstengingen av Oslo nå vart i tre måneder, med alle de negative konsekvensene det har for folk. Forhåpentlig kan vi i løpet av noen uker åpne for fritidsaktiviteter innendørs for denne aldersgruppen, sier Raymond Johansen.

Byrådet har i dag forlenget den lokale koronaforskriften til 18. februar, og varsler at det vil gjøres en større gjennomgang av den når den nasjonale forskriften for Oslo ikke gjelder lenger fra neste uke.

Powered by Labrador CMS