Antallet private sykehjem går ned i Oslo. Her får en pasient servert middagen av en helsefagarbeider. Illustrasjonsbilde: Heiko Junge / Scanpix

Skjulte økonomiske forhold skal vekk. Byrådet i Oslo krever åpenhet rundt velferdsprofitter

Byrådet i Oslo legger i dag frem nye krav til private aktører som driver velferdstjenester på oppdrag for kommunen. – Vi må vekk fra hemmelighetskremmeriet, sier byråd Tone Tellevik Dahl.

Publisert

Alle private aktører vil bli påkrevd å være åpne om hvilke gevinster de eventuelt har når de driver på oppdrag for kommunen. Byrådet vurderer å opprette et gevinstregister.

– Vi må komme oss vekk fra hemmelighetskremmeriet med at økonomiske forhold er skjult for offentligheten. Vi skal vite om alle forhold knyttet til kontrakter som vi inngår med private aktører. Dette skal være offentlig og åpent for alle som vil ha innsyn. Åpenhet om gevinst og et eventuelt gevinstregister, vil bli det første i sitt slag, sier byråd for eldre, helse og arbeid, Tone Tellevik Dahl (AP) til FriFagbevegelse.

Kjøper tjenester for 27 milliarder

Gevinst vil også bli et kriterium ved valg av leverandør. Oslo kommune er Norges nest største innkjøper av varer og tjenester. Innen helse og omsorg kjøper kommunen inn tjenester for fem milliarder kroner årlig. Det er alt fra private sykehjem, hjemmetjenester, rusinstitusjoner, boliger for innbyggere med nedsatt funksjonsevne, utviklingshemmede og krisesentertjenester. Totalt kjøper Oslo kommune tjenester for 27 milliarder kroner.

Byråd for helse, eldre og arbeid, Tone Tellevik Dahl (Ap) vil at Oslo kommune skal ta tilbake kontrollen over sykehjemmene i Oslo. Foto: Andrè Kjernsli

– Dette handler om at vi skritt for skritt skal ta tilbake kontrollen over velferden. Offentlige penger skal brukes til velferd, ikke til store utbytter eller privat fortjeneste. Allmennheten har krav på å få vite skattekronene går til. Det skal ikke være forbeholdt styrerommene eller konsernene som ofte holder til i skatteparadiser utenfor landets grenser, sier Tellevik Dahl til FriFagbevegelse.

– Kommersielle skal ut

Gevinstregisteret og åpenhet skal sørge for at private aktører ikke kan holde hemmelig hva de tjener på å drive offentlige velferdstjenester. Før noen skal tildeles en kontrakt, skal Oslo kommune ha kunnskap om arbeids- og lønnsvilkår, heltidsandel, lærlingeandel og hva som eventuelt beregnes i overskudd.

Da det rødgrønne byrådet overtok etter kommunevalget i 2015, var over halvparten av sykehjemmene drevet av private.

– Byrådet tar tilbake kontrollen og stopper privatiseringen av sykehjemmene i Oslo. Kommunale sykehjem skal være regelen. Ideelle sykehjem skal være et supplement, mens kommersielle skal ut, sier Tellevik Dahl til FriFagbevegelse.

Powered by Labrador CMS