Her blir MDGer Pål Thygesen blokkert av en bil parkert midt i sykkelfeltet på Grønland. Foto: Tarjei Kidd Olsen

Bli med til Oslos nye sykkelfelt, farlige sykkelfeller - og frekke bilister

Publisert

Vi blir med en MDGer på sykkelsafari til nye og planlagte sykkelfelt, farlige steder for syklister - og frekke bilister.

Turen gir et innblikk i gammel, ny og kommende tilrettelegging for sykkel. Med andre ord sykkelrevolusjonen som skjer i Oslos gater akkurat nå.

Men vi får også se bilister som blokkerer for syklister, farlige ruter og farlige bildører. Noe av det som revolusjonen kjemper mot.

Vi sykler fra Sognsveien, ved Ullevål sykehus, til Grønland. Vi tar deg med på turen via bilder, video og tekst. Pål Thygesen fra Miljøpartiet de grønne (MDG) er vår trofaste guide.

Biler i sykkelfeltet

Vi starter ved krysset Sognsveien/Kirkeveien. Her forsvinner sykkelfeltet inn i intet og sykler må stå mellom bilene. Men dette skal det ryddes opp i allerede i år.

Krysset Sognsveien/Kirkeveien. Foto: Pål Thygesen

Mens vi er der kjører i tillegg mange biler inn på selve sykkelfeltet et godt stykke før det forsvinner. Dermed må syklister opp på fortauet for å komme seg forbi de blokkerende bilene.

En bil i sykkelfeltet tvinger de på to hjul opp på fortauet. Foto: Tarjei Kidd Olsen

Vår muntre MDG-guide Thygesen blir litt oppgitt over denne frekke bilismen...

Foto: Tarjei Kidd Olsen

Nytt sykkelfelt og sykkelboks

Vi krysser Kirkeveien og ser nedover langs ring 2, mot Lovisenberg. Her skal kommunen etablere kollektivfelt og sykkelfelt på deler av strekningen i år.

Deretter følger vi Sognsveien nedover og får god fart. Sykkelfeltet ble oppgradert i fjor sommer slik at det ble bredere, og det ble malt i rødt.

Foto: Tarjei Kidd Olsen

Vi svinger til venstre inn på Ullevålsveien. Her merker vi oss en sykkelboks, hvor en tilbaketrukket stopp-strek for bilene gjør det mulig å plassere sykkelen til venstre i feltet før lyskrysset. Dermed slipper syklister farlige kryssinger med biler som står bak.

Foto: Tarjei Kidd Olsen

Farlige bildører i Ullevålsveien

Vi fortsetter langs de nylig oppgraderte sykkelfeltene i retning Colletts gate.

I krysset Colletts gate/Ullevålsveien, og nedover mot Knud Knudsens plass, merker vi oss at sykkelfeltene blir trangere og at sikkerheten ikke er på topp. Dette strekket er ikke oppgradert enda.

En bil står parkert i sykkelfeltet, som også mangler rødfarge. Biler parkert på innsiden av feltet øker blant annet risikoen for sammenstøt mellom syklister og bildører som plutselig åpnes.

Foto: Tarjei Kidd Olsen

Vakkert kollektivfelt i Waldemar Thranes gate

Vi tar til venstre inn på Waldemar Thranes gate og ligger i kollektivfeltet nedover. Her deler syklistene på et bredt kollektivfelt med drosjer og busser.

— Få ting er så vakkert som å trille ned nye Waldemar Thranes gate en varm sommernatt, tipser Thygesen. — Anbefales!

Foto: Tarjei Kidd Olsen

Fra smått til stort sykkelfelt

Vi stopper ved krysset Waldemar Thranes gate/Uelands gate, rett over gaten fra Alexander Kiellands plass.

Her har vi mulighet til å gå (sykle?) for en liten før-/etteranalyse i felten (sykkelfeltet?). I Uelands gate ser vi nemlig sporene av et tidligere sykkelfelt som har blitt erstattet av et bredere og rødmalt felt.

Foto: Tarjei Kidd Olsen

En av Oslos travleste sykkelpassasjer

Vi følger Waldemar Thranes gate over i Sannergata, og over Akerselva. Vi stopper der hvor Sannergata krysser Thorvald Meyers gate i et T-kryss.

Her ble deler av en fotpassasje omgjort til tofelts og rødmalt sykkelfelt i fjor, langs det som er en av de mest trafikkerte sykkelstrekningene i Oslo.

Foto: Sykkelprosjektet/Oslo kommune

En liten sykkelrevolusjon

Herfra sykler vi inn i lille Øvrefoss, som er et godt eksempel på en enveisskjørt bilvei med et bredt enveisskjørt sykkelfelt som tillater sykling i motsatt retning.

Det var det forrige, sentrum-høyre-byrådet som endret reglene slik at syklister kan sykle i motsatt retning i slike gater. Sentrumspartiet Venstre var pådriveren. Men nå er det de rødgrønne som viderefører og akselererer utviklingen.

Til en såpass grad at en aldri så liten sykkelrevolusjon er innenfor som beskrivelse, tør vi altså å påstå.

Foto: Tarjei Kidd Olsen

Her forsvinner parkeringsplassene

Vi stopper der hvor Øvrefoss møter kryssende Markveien. Her er veien enveisskjørt for bilene. Et skilt viser at syklistene får sykle i begge retninger. Men det finnes ingen sykkelfelt her.

På hver side står parkerte biler på rekke og rad, som gjør at mange syklister velger å sykle midt i veien for å unngå bildører som åpnes.

Det blir fort trangt og utrygt i den smale veien når biler kommer kjørende - gjerne i motsatt retning av syklistene. Og kommer bilende kjørende bakfra, er det til gjengjeld ofte bare syklistene som klarer å holde følge med bilene som tør å prøve seg på veien.

Thygesen forteller at parkeringsplassene på vestsiden av Markveien skal fjernes i løpet av året, og erstattes med sykkelfelt.

Parkeringsplassene på venstre side i dette bildet erstattes av sykkelfelt i løpet av året, hvis alt går etter planen. Foto: Tarjei Kidd Olsen

Nok en bil i sykkelfeltet

Vi fortsetter nedover til siste del av Markveien, som ble oppgradert med nytt sykkelfelt i 2016. — Veldig bra!

Deretter følger vi gangveien langs Akerselva for å unngå trafikken over oss. Vi sykler langs gaten Grønland og stopper litt før Grønlands torg. Her har nemlig nok en bil parkert i sykkelfeltet.

Thygesen snur seg bort, og gliser av det som muligens er reinspikka harme over scenen foran oss. Bilisten ser bort på oss, tilsynelatende forvirret og intetanende om hva som kan være galt her.

Foto: Tarjei Kidd Olsen

Sykkeldrømmer i Eirik Jensens rike

Vi fortsetter et stykke til innover Grønland, og stopper ved Kiwi-butikken hvor den korrupsjonstiltalte politimannen Eirik Jensen og hasjbaronen Gjermund Cappelen pleide å treffes.

Her ser vi opp på Åkerbergveien, hvor bystyret nettopp har vedtatt å bygge en "sykkelbane" etter "dansk standard", som i praksis vil si sykkelfelt på 2,2 meter og adskilt fra vei og fortau med kantsteiner. Noe som er helt nytt for Oslo. Og solen skinner der oppe, ser vi. Et tegn?

Foto: Tarjei Kidd Olsen

Vi skimter fremtiden

— Det er fremtiden! lover Thygesen, før vi sykler oppover Åkebergveien for å bevitne stedet hvor bymiljøetatens sykkelprosjekt har laget en illustrasjon av det danske vidunderet.

Her er det enn så lenge lite å spore av denne gyldne sykkelutopien...

Foto: Tarjei Kidd Olsen

... Men slik skal det bli, etter at flere parkeringsplasser har gitt tapt for sykkelrevolusjonen.

Illustrasjon: Oslo kommune/Sykkelprosjektet

 

 

 

 

 

Powered by Labrador CMS