Grønland har stort innslag av oslofolk med minoritetsbakgrunn, men opplever likevel ikke fraflytting av innbyggere med etnisk norsk bakgrunn. Utflyttingen er størst i bydelene Søndre Nordstrand og groruddalsbydelene Alna, Stovner og Grorud. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Nye SSB-tall for Oslo: Etniske nordmenn flytter fra bydeler med mange innvandrere

Mellom 2007 og 2017 vokste Oslos befolkning med 63.000. I samme periode var netto utflytting fra hovedstaden blant dem med etnisk norsk bakgrunn på 5.000, viser en undersøkelse SSB har laget på oppdrag for Frp.

Publisert

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) sier til Dagbladet at utflyttingen ikke er en ønsket utvikling. Statistikken er laget av Statistisk sentralbyrå på oppdrag fra Fremskrittspartiets stortingsgruppe.

Kort fortalt går flyttestrømmen for dem med norsk bakgrunn to veier: Fra bydelene med høy innvandrerandel og til sentrumsnære bydeler - eller ut av Oslo, skriver avisen.

Frp: — "Gettoisering" av Oslo

Flyttestrømmen for dem med norsk bakgrunn går to veier: Fra bydelene med høy innvandrerandel og til sentrumsnære bydeler – eller ut av Oslo.

— Det skjer en «gettoisering» av Oslo. Det er grunn til bekymring for bydelene der etniske nordmenn flytter ut og enda flere innvandrere flytter inn, sier Sylvi Listhaug, leder av Frps innvandringspolitiske utvalg, til Dagbladet.

Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen (Ap) sammen med daværende innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) på Grønland i Oslo i 2016. De to politiske motstanderne besøkte blant annet møtte bydelsadministrasjonen i Gamle Oslo for å lære om utfordringene bydelen jobber med. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Byrådsleder Raymond Johansen sier at utviklingen ikke er ny, og han er åpen for at mange flytter rett og slett fordi det er for mange innvandrere i området.

Ønsker ikke moralisere

— Så er det helt sikkert de som flytter fordi de syns innvandrertettheten er for stor. Det er en gentrifisering som foregår i Oslo. Mens det er stor netto innflytting av dem med norsk bakgrunn til Oslos indre bydeler, sier Johansen.

Han vil ikke moralisere overfor dem som flytter.

— Jeg ønsker overhodet ikke å heve noen pekefinger mot dem som velger å flytte fra en skole, hvis de opplever at barnet deres er den eneste med norsk bakgrunn.

Powered by Labrador CMS