I 2018 ble det registrert 182 unge gjengangere i Oslo. Det vil si at de har begått fire straffbare forhold eller flere i løpet av et kalenderår. Det er ny rekord. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Oslopolitiet vil gi ungdomskriminelle innetid og oppholdsforbud

Enkelte ungdommer må straffes intensivt og med tvang, mener politiet i Oslo, som ønsker seg nye straffereaksjoner mot kriminelle mindreårige.

Publisert

For ungdommer under 15 år har ikke politiet noen reaksjoner i dag. Begår de alvorlig kriminalitet, må saken etterforskes av politiet, men de kan ikke straffeforfølges.

Den nye straffereaksjonen, som er meldt inn til Politidirektoratet, blir omtalt som «tvunget tilsyn». Oslo politidistrikt mener den blant annet kan inneholde følgende tiltak: Forbud mot å gå ut på kvelden, i helgene og om natten. Begrensninger på hvor ungdommen kan bevege seg og forbud mot å oppholde seg på bestemte steder.

Barn som gjengangere

Det kommer fram i Oslo politidistrikts årsrapport for Oslo Sør-satsingen fra februar i år, som Aftenposten har fått innsyn i.

«Det er helt essensielt å holde ungdommer borte fra steder hvor de begår straffbare handlinger og at de danner gjenger. Barn begår som hovedregel straffbare handlinger med andre barn», heter det i et dokument fra Oslo-politiet til politiet datert 11. juli i fjor.

I 2018 ble det registrert 182 unge gjengangere i Oslo. Det vil si at de har begått fire straffbare forhold eller flere i løpet av et kalenderår. Det er ny rekord. Unge gjengangere sto bak nesten halvparten av kriminaliteten blant unge under 18 år i Oslo i fjor.

Entusiastisk ja fra Høyre

– Høyre stiller seg bak forslaget fra Oslo politidistrikt. Unge gjengangere begår snart kriminalitet hver dag i Oslo. Nok er nok, sier justispolitisk talsmann Peter Frølich i Høyre.

Han sier forslagene til politiet vil være effektivt mot vold og ran som ofte skjer på kveld- og nattetid.

– Disse unge trenger voksenpersoner som ser dem, men som også setter grenser. Å sette tydelige grenser er faktisk å bry seg, sier Frølich.

Hos Barneombudet er reaksjonen på politiets forslag mer reservert.

– Å innføre en ny reaksjon kalt «tvunget tilsyn» ser jeg ikke umiddelbart nødvendigheten av, sier barneombud Inga Bejer Engh.

Powered by Labrador CMS