Byråd for miljø og samferdsel Lan Marie Nguyen Berg (MDG) er strålende fornøyd med opslultningen fra velgerne i Oslo under årets valg. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: H??kon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Lan Marie Nguyen Berg: — Sammen har vi endret Norge for alltid

� Fire nye år, ropte MDGs Lan Marie Nguyen Berg fra scenen på partiets valgvake i Oslo. Etter alt å dømme får hun fortsette som byråd i hovedstaden med god margin.

Publisert

— Årets valg er historisk, slo Nguyen Berg fast da hun innledet sin tale.

Deretter sendte hun en tydelig melding til sine støttespillere:

– Til alle barn og unge som har streiket for klimahandling. Til alle foreldre og besteforeldre som har brølt av sin fulle hals. Til alle som har engasjert seg i valgkampen. Og til alle som har stemt grønt og gitt klar beskjed om at vi må ta vare på livsgrunnlaget vårt: Sammen har vi endret Norge for alltid.

MDG elsker bomringen

Senere i talen gjentok hun et velkjent MDG-budskap fra valgkampen:

— Vi elsker bomringen.

MDG ligger an til å knuse alle sine tidligere rekorder med en framgang på rundt 2,6 prosentpoeng til 7,6 prosent, ifølge de foreløpige prognosene for fylkesvalget.

I Oslo er tallene enda sterkere. Oppslutningen i Oslo er ifølge de opptalte forhåndsstemmene hele 8,7 prosentpoeng høyere enn ved valget i 2015. Partiet ligger ifølge disse tallene an til å få nesten 17 prosent av stemmene.

Ønsker seg finansbyråden

Et betydelig styrket MDG håper nå på å sikre seg finansbyråden i Oslo.

— Vi vil selvfølgelig ha mer gjennomslag for vår politikk når vi blir større, sier miljø- og samferdselsbyråden.

Hun tar alle forbehold og sier det er for tidlig å spekulere i fordelingen av byrådsposter etter valget. Først må alle stemmene telles opp, og så må samarbeidspartene sette seg ned og forhandle.

— Oslofolk ønsker seg en grønnere politikk

Men MDG kommer til å ønske seg flere byrådsposter med den voldsomme framgangen partiet nå opplever i hovedstaden. Spesielt finansbyråden er i kikkerten.

Byråd for byutviokling, Hanna E. Marcussen, og gruppesekretør for MDG, Stian Bjørnøy, kunne juble over et fantastisk valgresultat i hovedstaden mandag kveld. Foto: Håkon Mosvoild Larsen / NTB scanpix

— Jeg opplever dette som et sterkt mandat. Oslos befolkning ønsker mer grønn politikk, sier MDGs Hanna Marcussen, som er byråd for byutvikling.

Nå er det ikke to store partier i Oslo lenger, men tre, konstaterer hun.

– Når man ser på hvor omdiskutert mye av det vi har gjort i Oslo, har vært, er dette en stor tillitserklæring fra velgerne, sier Marcussen til NTB.

MDG har fra før gjort det klart at partiet fortsatt vil ha Arbeiderpartiets Raymond Johansen som byrådsleder.

Powered by Labrador CMS