Byrådsleder Raymond Johansen etter offentliggjøringen av Oslo-budsjettet i Rådhuset.Foto: Ketil Bjærke / NTB

Raymond Johansen godtar skattepakke på kraft, men bare for ett år

Regjeringens grunnrenteskatt på vannkraft rammer Hafslund, som er heleid av Oslo kommune. Byrådslederen godtar skatten, men kun for ett år.

Publisert

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) sier til VG at han godtar skattebyrden, på betingelse av at regjeringen fjerner den etter ett år.

– Jeg kan forstå at regjeringen har vært i en ekstraordinær situasjon med behov for økte inntekter. Men vi kan ikke ha en grunnrente permanent på det nivået som regjeringen har foreslått. Det må være en tydelig midlertidighet, på høyprisbidraget, men også på grunnrenten, sier Johansen.

Oslo kommune er delvis avhengig av inntektene fra sitt heleide kraftselskap Hafslund. Dersom skattepakken blir godkjent, innebærer det også at byrådets foreslåtte budsjett for 2023 ikke lenger er realistisk, ettersom Oslo lener seg tungt på salg av strøm for å finansiere budsjettet.

Torsdag legger byrådet fram et revidert budsjett som følge av denne endringen.

Grunnrenteskatten anslås å gi Oslo et inntektstap på én milliard kroner, penger som kommer fra overskuddet i kommunens kraftselskap.

– Det må vi greie å ta. Men en permanent høyere skatt er veldig vanskelig å forholde seg til. Det vil redusere verdien av Hafslund med minst 15 milliarder kroner, sier Johansen.

Powered by Labrador CMS