Per Østvold, leder Korsgata borettslag, foran Markveien 57, hvor det er planlagt restaurant i andre etasje. — Beboere er redde for at restaurantgjester skal trekke ut i gata eller mot bakgården med støyende oppførsel.

Markveien på Grünerløkka kan få ny restaurant. Naboene protesterer

— Det er en fantastisk mulighet med potensiale til å lage et kult konsept på Løkka, sier eiendomsfirmaet Spabo. — En ny restaurant fører til støy og hvor gjestene i restauranten vil kunne se og inn i stuene til folk, kontrer naboene

Publisert

Plan- og bygningsetaten (PBE) godkjente nylig søknaden om bruksendring til servering i Markveien 57. Andre etasje i bygget huser i dag bydelsadministrasjonen, som har leiekontrakt til og med november 2023.

— Bra med mer liv på Grünerløkka

Jan Spandow, administrerende direktør i eiendomsfirmaet Spabo, sier de ikke har besluttet hva de skal bruke lokalene til.

Jan Spandow, administrerende direktør i eiendomsfirmaet Spabo er åpen for flere muligheter.

— Det er mulig det blir restaurant, men kanskje også en form for kontorfellesskap. Det er en fantastisk mulighet, med potensiale for å lage et kult konsept på Løkka med mulighet for fleksible løsninger, sier han.

Bygget er 3000 kvadratmeter stort og blir ledig i slutten av 2023.

Opprinnelig søkte Spabo om etablering av pub i første- og kjelleretasjen. Basert på naboklager ble søknaden endret, og nå er det planlagt handel i første etasje.

Flere av naboene, borettslag og sameier har protestert mot tiltaket. Det har også kommunen, ved bydel Grünerløkka.

Synes PBE er arrogant

Per Østvold, leder Korsgata borettslag, sier at han føler seg overkjørt av plan- og bygningsetaten (PBE) og grådige gårdeiere.

— Vi har bedt PBE om befaring, slik at de kan få innsikt i de negative konsekvensene av tiltaket, men de svarer ikke engang. Jeg synes det er arrogant, sier Østvold.

Bygget har fasade ut mot Korsgata. Ifølge Østvold er det ingen restauranter i denne delen av gaten, som Østvold beskriver som et stille og rolig boligstrøk. Slik vil han gjerne ha det i framtiden også.

— Ifølge sakspapirene fra PBE planlegges det for en gigantrestaurant, og fra restauranten vil gjestene kunne se ned på balkonger og inn i stuene til folk. PBE tar ikke hensyn til beboerne. De bryr seg ikke om strøket rundt lokalene, hevder han.

Per Østvold, leder Korsgata borettslag, er skeptisk til det som kan bli etablering av en stor restaurant i nabolaget. Markveien 57 til venstre.

Østvold sier at flere beboere i hans borettslag vurderer å flytte hvis det kommer en stor restaurant rett over gata. I nabogården vender gårdsrommet mot den bygningen hvor det planlegges et serveringssted. Borettslaget der er redde for støy mot det fredelige uterommet.

— Beboere er redde for at restaurantgjester skal trekke ut i gata eller mot bakgården med støyende oppførsel. Og så er det innsynet inn på balkonger og inn i leiligheter, som ikke er hyggelig. Og en ting er hva som kommer der nå, en annen ting er hva som kan komme på sikt, sier Østvold.

Borettslaget skriver til PBE at denne delen av Korsgata i dag ikke har serveringssteder. Det påpekes at gateløpet er ganske smalt og at borettslaget har leiligheter med balkonger ut i Korsgata.

— Disse leilighetene vil bli sterkt berørt hvis det etableres et stort serveringssted i Markveien 57. Flere av våre beboere har allerede sagt at de føler seg tvunget til å flytte hvis serveringstedet etableres, skriver borettslaget.

PBE: — Støy lite problematisk

I sin begrunnelse sier Plan- og bygningsetaten at de er klare over at et serveringsted kan medføre uønsket støy.

Markveien 57, som nå eies av Spabo eiendom.

— Tiltaket er likevel i tråd med plan- og bygningsloven, og etaten har ikke myndighet til å styre hva som forgår utenfor bygningen, skriver PBE.

Vedtaket begrunnes også med at en dispensasjon vil gi en «hensiktsmessig bruk og utnyttelse av lokalene.»

PBE skriver også at uønsket støy kan bli resultatet av en dispensasjon, men påpeker at lyd- og vibrasjonsforhold vil bli ivaretatt, og kommunen derfor ser det som lite problematisk.

Leiligheter i Korsgata, på andre siden av gaten.

«Vi har vurdert fordelene og ulempene opp mot hverandre og mener at det er en klar overvekt av fordeler ved å gi dispensasjon», skriver PBE.

Advarer mot overetablering

Jan Robert Johnsen, daglig leder i Grunerløkka kultur- og næringsforening, sier at Spabo eiendom gjør mye bra for området, og at de er med på å ta vare på Grunerløkka. Han kjenner til at det er motstand mot planene.

— Dette er et område hvor naboene har mye fokus på støy. Ut fra det jeg kjenner til om planene for en restaurant, så tror jeg ikke dette vil være særlig problematisk om konseptet er riktig. Det ville vært verre med en pub, men det blir det jo ikke noe av, sier han.

Jan Robert Johnsen, daglig leder i Grunerløkka kultur- og næringsforening, mener det er greit med restaurant, men vil helst ha butikklokaler.

Johnsen beskriver Markveien i dag som en rolig handlegate.

— Vi vil aller helst ha flere butikklokaler, men jeg ser at lokalene i andre etasje kan passe til restaurant, sier han.

Ifølge Johnsen er det mange spisesteder på Løkka nå.

— Vi nærmer oss overetablering. En del steder er det stille etter pandemien i ukedagene. Det er også tradisjonell lavsesong før påske. Vi håper på en fin vår og sommer, så mange av de etablerte virksomhetene serveringsbransjen kan komme seg på beina igjen, sier han.

Powered by Labrador CMS