Ingen av butikkene i Markveien fikk noen beskjed om gravearbeidene. For smått, svarte bymiljøetaten. Foto: Jan Robert Johnsen

– Hvorfor får ikke butikker og næringsdrivende varsel og medvirkning ved gatearbeid?

Skal Oslo være en næringsvennlig kommune, må det å varsle og gi næringsdrivende reell medvirkning over gatearbeid som påvirker dem være viktig, mener vara i Oslo bystyre, Morten G. Edvardsen (Sp).

Publisert

Morten G. Edvardsen (SP) krever nå et skriftlig svar fra byråd for byutvikling, Hanna Marcussen (MDG), om rutinene ved varsel ved gatearbeid i byen. Bakgrunnen er gatearbeidene i Markveien, som VårtOslo har skrevet om tidligere. Her ble ikke de mange småbutikkene i Markveien varslet av bymiljøetaten om gatearbeidene utenfor butikkene.

Småbutikkene fikk dermed ikke muligheten til å tilpasse driften sin etter gatearbeidene og tapte penger.

En næringsvennlig kommune?

– NHO kåret nylig Oslo til landets mest næringsvennlige kommune. Skal kommunen leve opp til det, vil det å varsle og gi virksomhetene reell medvirkning over arbeid som påvirker dem være viktig.

Morten G. Edvardsen, fra Oslo bystyre, krever nå et klart svar på hvilke rutiner for varsling og medvirkning Oslo kommune har ved gatearbeid. Foto: Ragne B. Lysaker, Senterpartiet / Flickr

– Butikkene i Markveien er for det aller meste små, kjedeuavhengige butikker som er ekstra sårbare. Den eksisterende nettsiden oslo.gravearbeider.no blir ikke oppfattet som oppdatert og god nok, blant annet ligger ikke de omtalte arbeidene som ble påbegynt i Markveien i uke 44 inne, sier Edvardsen.

Uinteressert i medvirkning

Senterparti-representanten forteller at han har vært i kontakt med Jan Robert Johnsen, daglig leder i Grünerløkka kultur- og næringsforening. Johnsen bekrefter at det å forholde seg til bymiljøetaten ikke er enkelt og at etaten ikke er interessert i reell medvirkning fra dem som blir berørt.

Edvardsen spør byråd Marcussen:

– Hvordan vil byråden konkret sørge for at virksomheter blir varslet i god tid om alle tiltak som skal settes i gang, uavhengig av omfanget av tiltaket, og hvordan vil byråden sørge for at de som rammes har reell medvirkning på hvordan tiltak gjennomføres?

https://vartoslo.no/jeg-er-rasende-og-sint-og-synes-det-er-arrogant-av-bymiljoetaten-a-ikke-gi-oss-beskjed/

Vurderer å endre rutinene

Presseansvarlig Monica T. Olsen har følgende å si om gravearbeidene i Markveien:

– Ved større prosjekter, slik som oppgraderingen av nabogata Thorvald Meyers gate, er det vanlig at vi varsler naboer og holder dem løpende orientert om arbeidene. Så har vi til enhver tid mange mindre prosjekter rundt omkring i byen, slik som dette, der vi ikke har de samme varslingsrutinene.

– Her ser vi at vi likevel burde ha hatt en bedre dialog med butikkeierne i Markveien i forkant. Det kan oppleves underlig at vi informerer mye i ett prosjekt og ikke noe i et annet. Vi beklager de ulempene dette medfører for butikkene, og vi forsøker å holde adkomsten til butikkene åpen så mye som mulig.

– Vi tar tilbakemeldingen fra butikkene i Markveien med oss videre. Vi vil se på om vi bør endre litt på våre varslingsrutiner også i noen av de mindre prosjektene våre.

Powered by Labrador CMS