Stine Dahl-Johansen, alias Kiru, fra bydel Gamle Oslo. Foto: Daniel Valle
Stine Dahl-Johansen, alias Kiru, fra bydel Gamle Oslo. Foto: Daniel Valle

16-åringens stygge sko har ført til debutlåt om kjærlighet og annerledeshet

Publisert

Med sine stygge Converse-sko vil Oslo-jenta Kiru ta rotta på normalen. I debutlåta «Ugly shoes» løfter hun fram det som er annerledes og flott.

– Det er en kjærlighetssang, men handler også om hvordan jeg ser på verden og relasjoner. Vi må hjelpe hverandre med å se ting på litt andre måter, sier hun.

Singelen er et produkt av det å ikke være helt A4.

– Det jeg ser på som stygt, kan andre se på som noe flott. Det venner mener er negativt med dem selv, kan jeg se på som en kvalitet og være grunnen til at jeg liker dem. Selv om skoene er slitt og shabby, kan de fortsatt gå videre.

– Jeg er opptatt av at alle skal være seg selv. Vi skulle skrive og komponere en egen låt, og jeg var ikke helt fornøyd med den jeg hadde laget. Jeg satt og så ned på skoene mine, som var forferdelig stygge, og ble inspirert!

Nysgjerrig? Klikk for å høre «Ugly shoes»!

Spiller på flere strenger

Bak artistnavnet Kiru finner du Oslo-jenta Stine Dahl-Johansen. 16-åringen, som bor i bydel Gamle Oslo, har drevet med musikk og underholdning siden hun var liten. Hun har vært med på alt fra teater til vokalgruppe og band.

– Jeg har vært innom flere forskjellige band, som stort sett gjør coverlåter. Jeg er fortsatt gjestevokalist i noen av dem når jeg har mulighet, men akkurat nå har jeg mest fokus på mine egne ting, forteller hun.

Kiru går på musikklinja ved Edvard Munch videregående skole på St. Hanshaugen. Der har hun sang som hovedfag og gitar og piano som bifag. Den svært musikalske 16-åringen tok et kort gitarkurs før hun startet der. Piano lærte hun seg etter hvert på egenhånd.

– Jeg ville kompe meg selv, så jeg satte meg ned og lærte underveis, sier Dahl-Johansen, som også kan finne på å krydre opptredener med både bass og ukulele.

Foto: Daniel Valle
Foto: Daniel Valle

Å drepe normalen

Artistnavnet Kiru dukket opp ved en tilfeldighet. Hun og vennene tullet med japanske omskrivninger av egne navn og på japansk har man ikke samme uttalen på en del
stavelser. Stine endte opp med Kiru.

– Det er en vanlig japansk forkortelse for «kirusitune», som betyr «to kill normal». For meg
passet det godt, for jeg liker å være annerledes og stå litt utenfor normalen. Dessuten er det et navn som er lett å huske.

Kiru ble først kjent med japansk kultur via tegneserier og ble fascinert av de japanske særegenhetene og væremåten.

– De er så annerledes! De er ekstremt høflige, men kan si svært upassende ting, i forhold til vår norm.

Designet eget platecover

Kiru har flere artistiske evner og tegner mye, så det ble naturlig at hun designet
sitt eget platecover.

– Daniel Valle er en venn av meg på medielinja som sa ja til å ta noen bilder i
forbindelse med singelen. Han tok mange bilder av meg med de slitte
conversene, som låta startet med. Jeg har redigert litt bilder tidligere og i sangen
nevnes verdensrommet, så et galaksetema passet fint.

Ugly Shoes cover

Solgt på indierock

Etter skoletid er det fortsatt musikken som oppsluker henne, og hun har fått utfolde seg mye på kulturhuset Sub Scene midt i sentrum.

Men mens musikkinteressen hennes favner et vidt spekter, er det spesielt hennes egen musikksjanger indierock som ligger hjertet nærmest.

– Det er det jeg hører mest på, og soundet passer stemmen min godt. Jeg blir
inspirert av band og artister som Fly Away Hero, Pvris og Halsey.

Store mål

Den store interessen for japansk kultur gjør at Asia er et av stedene hun sikler mest etter å erobre musikalsk.

– Om jeg skulle slå igjennom i Asia er det veldig kult! Men jeg har også fokus på å nå ut med musikken min i Norge. Og jeg var litt smånervøs i starten, men nå har jeg lagt det fra meg og gleder meg til «Ugly shoes» skal ut.

Og ut gikk den faktisk i går. Du kan høre låta ved å klikke på lenken i denne artikkelen, eller via Spotify, Tidal, Google Play og iTunes. Norge først, Asia neste?

Foto: Daniel Valle
Foto: Daniel Valle
Powered by Labrador CMS