Fyrverkeri over Frognerparken nyttårsaften et tidligere år.

Advarer: – Kan resultere i dramatiske branner

Brannvesenet advarer om en svært dårlig «kombo» som absolutt bør unngås. Skulle du ikke få brukt alt fyrverkeriet du har kjøpt, er det heller ikke «for sent å snu».

Publisert

For andre år på rad er det ikke offentlig fyrverkeri i Oslo. Fra klokken 18.00 på nyttårsaften er det lov å sende opp godkjent fyrverkeri i hovedstaden frem til klokken 02.00 første nyttårsdag, men vel å merke ikke alle steder i byen.

– Vi er opptatt av at publikum overholder forbudssonen innenfor Ring 2 og de tette trehusområdene på Vålerenga og Kampen. Fyrverkeri på avveie som ender i trehusbebyggelse og på bygårdstak kan resultere i dramatiske branner, sier kommunikasjonssjef Sigurd Folgerø Dalen i brann- og redningsetaten til VårtOslo.

– Bruk av fyrverkeri bør kun benyttes på åpne plasser langt fra skog og dyreliv. Det er dessverre vanskelig å beskytte ville dyr mot høye smell, så vi får mane til forsiktighet og hensyn fra de som ønsker å benytte fyrverkeri i årets feiring, utdyper han.

Det er kun utenfor området merket i rødt på kartet det er lov å skyte opp fyrverkeri.

– Svært dårlig «kombo»

Kommunikasjonssjefen er for øvrig opptatt av at flest mulig skal unngå det han anser som en svært uheldig kombinasjon.

– Nyttårsaften er eneste dag i året hvor høy promille og eksplosiver ofte går hånd i hånd. Dette er en svært dårlig «kombo» som absolutt bør unngås, understreker han og legger raskt til:

– Er du opptatt av å skyte opp fyrverkeri, bør du også holde deg edru frem til fyrverkeriet er skutt opp, er vår klare anbefaling! 

– Ikke verdt å skade seg

Skal du håndtere fyrverkeri, må sikkerheten til både deg selv og andre gå foran alt, er Folgerø Dalens klinkende klare beskjed.

Brann- og redningstjenestens kommunikasjonssjef er opptatt av at fyrverkeriglade festdeltakere ikke skal glemme sikkerheten mens festlighetene pågår. Det kan fort koste dyrt.

– Tenk personsikkerhet. Selv om året skal feires, er det ikke verdt å skade seg selv eller andre under feiringen, sier han og fortsetter:

– I tillegg til å følge bruksanvisningen på fyrverkeriet til punkt og prikke, benytt beskyttelsesbriller og gjerne tennstav. Det er lurt å utruste barn og andre skuelystne i festen med briller også. Følg ellers fyrverkerireglene! 

Det er ikke lov å la barn under 18 år skyte opp fyrverkeri. Raketter med styrepinne og flyvende lanterner er for øvrig forbudt – og nødbluss er kun for bruk i nødsituasjoner.

– Rydd opp

Brannvesenet har normal bemanning på nyttårskvelden, ifølge kommunikasjonssjefen. Publikum kan gjøre sitt for at det blir minst mulig travelt for de som er på vakt i brann- og redningsetaten i Oslo i overgangen til det nye året.

– Nyttårsaften resulterer ofte i mange branner i avfallscontainere og lignende. Vi ber folk rydde opp etter seg, men samtidig påse at fyrverkeri, fakler og annet avfall ikke inneholder varme og glør når det kastes, sier Folgerø Dalen.

– Brann i åpen container kan fort spre seg videre til bygningsfasader å skape store branner, forklarer han.

– På vegne av alle oss som jobber i brann- og redningsetaten ønsker jeg Oslo et brannsikkert og godt nytt år, avslutter kommunikasjonssjefen.

Kan leveres inn igjen

Skulle du ikke få fyrt av alt fyrverkeriet du har kjøpt inn idet klokken er passert siste frist for oppskyting, er det for øvrig mulig å levere inn igjen fyrverkeriet.

Det er ikke brannvesenet som tar imot dette, men importører og forhandlere er pliktige til å ta imot det du har til overs.

Svea Fyrverkerier AS i Fred Olsens gate 6 og Engelsrud NFI Fyrverkeri AS i Smalvollveien 6 er aktører med butikkutsalg i Oslo hvor ubrukt fyrverkeri kan leveres inn.



Powered by Labrador CMS