Disse partiene vil samarbeide i byrådet. Fra venstre: Siavash Mobasheri (Rødt), Einar Wilhelmsen (MDG), Sunniva Holmås Eidsvoll (SV) og Frode Jacobsen (AP).

Rødt og byrådspartiene enige om budsjettsamarbeid

Byrådspartiene og Rødt klarte ikke å komme til enighet om en ny samarbeidsavtale i Oslo, men fortsetter budsjettsamarbeidet likevel.

Publisert

Byrådspartiene Ap, MDG og SV og Rødt undertegnet tirsdag en kort topunktsavtale der de forplikter seg til å "søke å danne flertall for ordinært og revidert budsjett" i bystyreperioden fra 2019 til 2023.

Partiene erklærer samtidig at de vil "fortsette et konstruktivt samarbeid" i saker der de har felles interesser.

— Ingen samarbeidsavtale, men en intensjonsavtale

— Det ble ingen politisk samarbeidsavtale, men en intensjonsavtale, sier Siavash Mobasheri, leder i Rødt Oslo.

Han bekrefter at de fire partiene egentlig forhandlet om en mer omfattende samarbeidsavtale, à la den som ble inngått etter kommunevalget i 2015.

To punkter klarte byrådspartiene AP, SV og MDG bli enige med Rødt om. Slik ser avtalen ut. Foto: Eivor Evenrud

— Men byrådspartiene Ap, SV og MDG har ikke vært villige til å gi oss nok på de politiske kravene vi har lagt fram. Og vi kunne ikke inngå en dårlig avtale, sier Siavash Mobasheri til NTB.

Han trekker fram rekommunalisering av renhold og sykehjem, boligpolitikk og styrking av bydelsøkonomien som saker der byrådspartiene ikke var villige til å komme Rødt i møte.

Men det er ingen dramatikk i situasjonen, forsikrer Mobasheri.

— Vi kommer nå til å stå litt friere i bystyret til å fremme den politikken vi gikk til valg på, sier han.

Glad for enigheten

Frode Jacobsen, leder for Oslo Arbeiderparti, sier han er glad for enigheten.

— Hvis Rødt har behov for å markere sin politikk tydeligere, så må det være opp til dem. Men dette gir byrådet det styringsredskapet vi trenger, og det er det som har vært det viktigste for oss, sier Jacobsen til NTB.

Han ønsker ikke å gå inn på innholdet i forhandlingene.

– Vi har snakket sammen siden valget. Det har vært gode samtaler. Så var det dette vi endte opp med dag, sier Frode Jacobsen.

Powered by Labrador CMS