Sonja Henie ishall på Frogner må stenge, selv om ikke en eneste skøyteløper er smittet av korona i noen ishall.

Skøyteforbundet reagerer skarpt på ishall-stenging: – Helt urimelig

– Vi har akkurat fått åpnet Sonia Hennie ishall på Frogner, den første ishallen som er bygget og forbeholdt kunstløp og kortbane. Den må nå stenge på grunn av en ishall i Halden.

Publisert

Skøyteforbundet oppfatter det som rart og urettferdig at ishaller i Oslo og andre ring 1-kommuner ikke får åpne. Nå bes Folkehelseinstituttet om å svare.

Tirsdag ga Folkehelseinstituttet beskjed om at ishallene i kommunene på Østlandet som er kategorisert som ring 1 ikke skal brukes i tiden som kommer, opplyser Oslo Idrettskrets på Facebook.

Den fortsatte stengingen skjer til tross for at fritidsaktiviteter og idrett for barn opp til ungdomsskolealder, unntatt cuper og kamper, skulle åpne igjen onsdag. Det gjaldt både innendørs- og utendørsidrett.

– Ingen smitte hos oss

Ishallene holder stengt fram til 10. februar, framgår det av en melding fra bymiljøetaten. Det får Norges Skøyteforbund til å reagere skarpt.

I et brev sendt til FHI onsdag bes det om hallene åpnes for skøyteløpere. Videre heter det at det ikke er avdekket ett eneste smittetilfelle i skøytemiljøene, men at det er hockeymiljøet som har slitt med smitteutbrudd.

– Vi føler at man kanskje har glemt litt at det flere brukere enn ishockey av disse hallene. Der det har vært lov og mulig, har våre løpere både i kunstløp og kortbane trent i hallene i hele denne perioden. Vi har hatt veldig strenge og gode smittevernprotokoller som klubbene har forbeholdt seg godt til, og vi har ikke hatt noen tilfeller av smitte, sier generalsekretær Håkon Dahl til NTB.

Føler seg oversett

Den siste tidens smitteutbrudd i Halden hadde sitt utspring i ishallen i kommunen, der det også er oppdaget mutert virus.

– Idrettenes egenart er veldig forskjellige når du driver med eksempelvis ishockey og kunstløp. I kunstløp er det god avstand, få på isen og lite nærkontakt. Innenfor ishockey er kontakt en del av sporten, påpeker Dahl.

Han mener skøytemiljøet nå opplever et nytt eksempel på det han mer enn antyder har vært en trend under pandemien.

– Vi er litt redde for at det sitter noen byråkrater og rett og slett har glemt andre idretter oppe i det hele. Det er kanskje litt tilbakemeldingen fra idretten generelt, at man har vært litt dårlige til å skille mellom idrettene, men generaliserer litt mye, sier Dahl.

– Urimelig tiltak

I brevet som ble sendt FHI onsdag skriver skøyteforbundet om den siste tidens smitte i ishaller:

«Smitten er utelukkende knyttet til ishockey-aktivitet og Norges Skøyteforbund mener det derfor er helt urimelig at ishallene skal stenges for treningsgrupper der det ikke er trening med nærkontakt, strenge smittevernhensyn er gjennomført og der det ikke minst ikke har vært ett eneste tilfelle av covid-19».

Ber om snuoperasjon

Det pekes spesielt på at ishall-stengningen rammer barn og unge hardt.

«Vi kan ikke på noen måte se at det skal være noen større risiko for smitte i våre grener, gitt de nevnte forhold, sammenlignet med for eksempel hallaktiviteter der det i tillegg er nærkontakt», heter det i onsdagens åpne brev til FHI.

Generalsekretær Dahl sier at det oppleves rart og urettferdig at man stenger ned ishallene for skøyteløperne samtidig som det åpnes for innendørs idrettsaktivitet i haller i andre idretter med mer nærkontakt.

Føles urettferdig

– Vi har akkurat fått åpnet Sonia Hennie ishall, den første ishallen som er bygget i Norge og forbeholdt kunstløp og kortbane. Den må nå også stenge på grunn av en ishall i Halden, sier skøytetoppen.

Forbundet ber nå om at hallene åpnes for treningsaktivitet i idretter som ikke har hatt påvist smitte og som ikke medfører nærkontakt.

NTB har vært i kontakt med Folkehelseheinstituttet for å få en kommentar til skøyteforbundets brev.

Powered by Labrador CMS