Hafslund og E-CO Energi blir til sammen en av landets største energiaktører. Illustrasjonsfoto: Hafslund Varme

Oslo kommune slår sammen Hafslund og E-CO Energi til ny kraftgigant

Byrådet vil slå sammen Hafslund og E-CO Energi. Det nye selskapet, som er 100 prosent eid av Oslo kommune, blir en betydelig aktør i norsk energibransje.

Publisert

E-CO Energi er Norges nest største vannkraftprodusent og dekker kraftbehovet til ca. 650 000 husstander. Firmaet ble etablert i 2001 med utgangspunkt i Oslo Lysverker. Hafslund har 700.000 nettkunder i Oslo, Akershus og Østfold.

Det var i 2017 byrådet gjennomførte tidenes største krafttransaksjon og sørget for at Oslo kommune ble eier av Norges nest største produksjonsselskap og Norges største nettselskap.

En bransje i fundamental endring

– Energibransjen er i rask og fundamental endring. Derfor samler vi nå kompetansemiljøene i Hafslund og E-CO i ett selskap, sier Kjetil Lund (A), byråd for næring og eierskap.

Kjetil Lund er byråden som får ansvaret for gigantsammenslåingen av E-CO Energi og Hafslund. Foto: Privat

Samlet sett har E-CO og Hafslund kompetanse både på produksjon og elektrisk infrastruktur. Begge områdene er nødvendige for å utvikle ny teknologi og nye forretningsområder.

– I framtiden vil dette selskapet trolig ikke bare produsere og distribuere strøm, men også levere en rekke andre produkter og tjenester til innbyggerne i Oslo. Styrene i E-CO Energi Holding og Hafslund har aktivt deltatt i å utforme byrådets beslutningsgrunnlag, sier Kjetil Lund.

Ambisjoner i klimapolitikken

Ambisjonen er å etablere Oslo som verdens kanskje første fullelektriske og fornybare nullutslippsregion.

Forutsatt at bystyret gir sin tilslutning til forslaget og får klarsignal fra myndighetene, vil aksjene i Hafslund AS og E-CO Energi Holding AS overføres til et nyopprettet morselskap. Oslo kommune vil utnevne styret i selskapet. Finn Bjørn Ruyter i Hafslund er tiltenkt jobben som konsernsjef.

Powered by Labrador CMS