Politiet kutter løs aktivister fra Extinction Rebellion som er lenket til en tankbil på Sjursøya.
Politiet kutter løs aktivister fra Extinction Rebellion som er lenket til en tankbil på Sjursøya.

Politiet grep inn og stanset Extinction Rebellion-aksjon mot tankbiler på Sjursøya

Da Oslo Havn reagerte grep politiet inn mot Extinction Rebellions blokade på Sjursøya. — Aksjonistene hindret lovlig ferdsel, men vi må ha begjæring fra grunneier og den fikk vi til slutt, opplyser politiet.

Publisert

Extinction Rebellion startet blokaden av tankbiler på Oslo Havns anlegg ved Sjursøya klokken 11 lørdag formiddag.

— De har blant annet klatret opp på tre-fire tankbiler, sa politiets operasjonsleder Rune Hekkelstrand til VårtOslo ved 15.30-tiden.

— Lenket seg fast til kjøretøy

Da var ingen av aktivistene bortvist eller pågrepet av politiet. Men en halv time senere ble de første av aktivistene fjernet av politiet.

Ifølge Extinction Rebellion var det da et 30-talls aktivister fra organisasjonen som blokkerte utkjøring av fossilt drivstoff.

Ifølge politiets operasjonsleder Tore Solberg ble noen av aktivistene bortvist, mens andre ble innbrakt grunnet historikken de har med politiet fra tidligere.

— Politiet aksjonerte fordi aksjonistene hindret lovlig ferdsel og lovlig arbeid på stedet ved å blant annet lenke seg fast til kjøretøy, sier Solberg til NTB.

Tredje aksjon mot Sjursøya på en uke

Grunnen til at politiet ikke grep inn tidligere, er at de var avhengig av en begjæring fra grunneier Oslo Havn for å fjerne aksjonistene.

— Vi er avhengig av en begjæring fra grunneier og den fikk vi til slutt. Så da aksjonerte vi etter det. Det har også vært flere arrangementer og hendelser i Oslo i dag som vi har måttet prioritere, så alt prioriteres i rekkefølge, sier Solberg.

Tidligere i uka, både mandag og onsdag, tok aksjonister fra Extinction Rebellion seg inn på havneanlegget. Da lenket de seg fast og stanset et tog med flydrivstoff på vei til hovedflyplassen på Gardermoen.

Aksjonistene fra Extinction Rebellion gjennomførte lørdag den tredje aksjonen på en uke mot Oslo Havns anlegg på Sjursøya.
Aksjonistene fra Extinction Rebellion gjennomførte lørdag den tredje aksjonen på en uke mot Oslo Havns anlegg på Sjursøya.

— Onsdag ble 17 personer arrestert da vi hindret toget i å forlate Sjursøya. Blant de arresterte var en filmskaper på jobb som forsøkte å dokumentere arrestasjonene til en dokumentarfilm, opplyser Extinction Rebellion i en epost.

— Vi må stoppe olja med våre egne kropper

Aksjonene mot drivstoffanlegget på Sjursøya er ledd i en internasjonal kampanje Extinction Rebellion kaller «Just Stop Oil» - «Stopp Oljeletinga».

— Vi står midt i en verdenskrig mot vårt eget livsgrunnlag, sier Jesper Lagerman, en av dem som var med på blokaden mandag og onsdag.

— Verdens ledere har sviktet i klima- og naturkrisen, og vi står overfor menneskelige lidelser i en dimensjon vi aldri har sett før: hetebølger, sult, skogbranner, vannmangel, matmangel og flom, sier aksjonisten.

Ett av kravene Extinction Rebellion retter mot den norske regjeringen er at all oljeleting og boring stanses på norsk sokkel.

— Den norske regjeringa sviktet på klimatoppmøtet i Glasgow sist høst, og kjempet innbitt for norsk olje og gass. Dette er stikk i strid med hva forskere og det internasjonale samfunnet sier er nødvendig. Derfor må vi stoppe olja med våre egne kropper, for å vise alvoret, sier Lagerman.

Powered by Labrador CMS