Brent i hjørnet på pridebanneret ved Nobels Fredssenter som ble klipt over.

Pridebanneret var klipt over og brent, det er de langt fra alene om å oppleve:  – Alvorlig, mener politiet som peker på fellestrekk for gjerningspersoner

I løpet av pridemåneden juni fikk blant annet Nobels Fredssenter og Oslo Museum sine prideflagg vandalisert eller stjålet av ukjente gjerningspersoner. Tall fra politiet viser at anmeldelsene av slik hatkriminalitet blir stadig flere i hovedstaden. Blant tilfellene med kjent gjerningsperson, er det én gruppe som peker seg ut.

Publisert

Ved Nobels Fredssenter på den gamle Vestbane-tomta, tett på Aker brygge og Rådhusplassen, opplevde de hærverk mot sine pridebannere ved den populære turistattraksjonen.

– Skremmende og trist

Da de ansatte kom på jobb mandag morgen, var pridebannerne som pryder fasaden på hver sin side av hovedinngangen klipt over med saks og forsøkt påtent. 

Direktør for Nobels Fredssenter, Kjersti Fløgstad, mener det er skremmende at noen driver hærverk mot pridegjenstander.

Det er første gang senteret opplever noe liknende.

– Det er skremmende og trist at noen ønsker å ødelegge markeringen av fri kjærlighet og menneskerettigheter for alle på denne måten, sier senterets direktør, Kjersti Fløgstad, til VårtOslo.

Nobels Fredssenter har anmeldt forholdet til politiet.

Fasaden på Nobels Fredssenter
Pridebannerne ved Nobels Fredssenter ble nylig utsatt for hærverk og forsøk på ildspåsettelse.

– Noe man ikke gjør

Ved Oslo Museum, hvor deres flagg ved Bymuseet i utkanten av Frognerparken regelrett ble stjålet, er de heller ikke veldig glade for utviklingen. 

– Det er ikke vanskelig å stjele et flagg, men det er noe man bare ikke gjør. Dette er en by hvor vi har kommet lenger enn at man stjeler regnbueflagg, sa avdelingsleder Espen Dysvik Hagen da VårtOslo først omtalte tyveriet for snart et par uker siden.

Da satte museet i gang en innsamlingsaksjon via nettstedet Spleis for å få på plass et nytt, større flagg, var responsen enorm.

Pride-banner ved Nobels Fredssenter
Det ene pridebanneret ved Nobel Fredssenter bar preg av å være forsøkt påtent.

Økning i antallet anmeldelser

Dette er bare to av mange historier de senere årene som omhandler tyveri og skadeverk mot symboler som skal markere en utsatt samfunnsgruppes ønske om rettigheter og respekt i samfunnet.

Foreløpig statistikk for 2024 hentet ut fra Oslo politidistrikt, viser at utviklingen i tyverier av og skadeverk mot pridegjenstander viser en stadig økende trend.

Hittil i år har Oslo-politiet mottatt 48 anmeldelser i slike saker, mens tallet på samme tidspunkt i fjor var 40. 

Politiet understreker dog at det kan være noe usikkerhet rundt statistikken da den foreløpig ikke er manuelt gjennomgått.

– Kan være flere årsaker

– Det kan være flere årsaker til tyveri og/eller skadeverk knyttet til regnbueflagg. Det kan være motivert av hat eller negative holdninger mot det flagget står for. Eller det kan være personer som utfører skadeverk uten hatmotivasjon, opplyser Tarje Gulbrandsen ved nasjonalt kompetansesenter mot hatkriminalitet hos Kripos til VårtOslo.

Han understreker at alle som utsettes for slikt bør anmelde saken til politiet.

– Politiet ser generelt sett alvorlig på saker som omhandler hatkriminalitet, understreker Gulbrandsen.

Mindreårige ofte bak ugjerningen

For Oslo-politiet og deres kolleger i landet for øvrig er det ofte ikke enkelt å finne ut av hvem som står bak ugjerningene. 

I saker med kjent gjerningsperson ser en i hovedstaden en tydelig tendens.

– Der vi kjenner identiteten til den eller de som har utført lovbruddet, ser vi ofte at gjerningspersonen er under 18 år, forteller Tarje Gulbrandsen hos Kripos.

Unge lovbrytere som står bak hatkriminalitet følges opp både gjennom etterforskning og forebyggende tiltak fra politiets side.

Powered by Labrador CMS