Byråd for miljø og samferdsel Lan Marie Nguyen Berg (MDG) må svare for 250 nye brudd på arbeidsmiljøloven i Energigjenvinningsetaten. Foto: Morten Lauveng Jørgensen

Byråd Lan Marie Berg må svare for ytterligere 250 lovbrudd

Antall brudd på arbeidsmiljøloven i Energigjenvinningsetaten har økt til 820 tilfeller. Opposisjonen krever gransking av byråd Lan Marie Berg (MDG).

Publisert

Nye dokumenter viser at loven ble brutt systematisk i Energigjenvinningsetaten, melder NRK.

Statskanalen avdekket i august at ansatte på avfallsanleggene i Oslo jobbet ulovlig mye. Energigjenvinningsetaten har erkjent over 500 brudd på arbeidstidsbestemmelsene. Nå viser innsyn i etatens egen telling 820 brudd siden 1. januar 2017.

Vurderer gransking

Bruddene er i en rekke kategorier, som overtid per dag, per uke, per år og manglende hviletid.

– Dette er svært alvorlig. Avsløringen vitner om en byråd med svak ledelse av sin etat. Det kan også tyde på manglende informasjon fra øverste politiske ledelse til bystyret, sier Ola Kvisgaard (H), leder for kontrollutvalget i Oslo kommune, til NRK.

Fredag krevde opposisjonspartiene i Oslo bystyre gransking av miljøbyråd Lan Marie Bergs rolle i styringen av etaten. Kontrollutvalget skal tirsdag ettermiddag beslutte om de vil sette i gang enda en gransking av energigjenvinningsetaten og byråd Bergs rolle.

Det er bare to og et halvt år siden søppelkrisen i Oslo skapte storm rundt Berg. Dagbladet avdekket 2.000 brudd på arbeidsmiljøloven i søppelselskapet Veireno.

Konsulentselskapet PriceWaterhouseCooper (PWC) gransker nå etaten på oppdrag av byrådsavdelingen.

Byråd Berg: – Har tatt grep

– Denne saken tar jeg alvorlig. Det skal selvsagt være gode arbeidsforhold i kommunen for absolutt alle. Derfor har jeg tatt grep for å begynne å rydde opp, skriver byråd for miljø og samferdsel, Lan Marie Nguyen Berg (MDG), i en epost til NTB.

– Da jeg ble kjent med at bruddene på arbeidstidsbestemmelsene var svært mange og varige, ble dette inkludert i den eksterne undersøkelsen av etaten som jeg igangsatte. Den nye etatsdirektøren fikk beskjed om å få kontroll på bruddene på arbeidstidsbestemmelsene, og statistikken viser en rask forbedring av situasjonen. Vi har også begynt på en prosess for å samle hele avfalls-Oslo i en enkelt etat.

– Vi vet ennå ikke hele omfanget av lovbruddene i etaten. Jeg er utålmodig på å komme til bunns i dette, og det er avgjørende at vi har full oversikt, slik at vi kan rydde opp i en uakseptabel situasjon. PWCs rapport skal gi oss klarhet i fakta, og den vil være ferdig i løpet av høsten, skriver Berg.

Powered by Labrador CMS