En politibetjent avbilder Emmanuel Osei (20) på McDonald's på Grorud i Oslo. - Jeg føler meg som en kriminell, sier han. Foto: Sami Hassan

– Det virker som om politiet anklaget oss på bakgrunn av hudfargen og etnisiteten vår

Sami (19) og Emmanuel (20) på Grorud i Oslo ble tatt med inn på do og ransaket av politiet. Deretter ble de tatt bilde av foran en rekke spisegjester på McDonald’s.

Publisert

Det var Sami Hassan som først fortalte historien på sin Facebook-side. Her er historien til mennene:

"Politiets brutalitet er egentlig bare en tentakkel til et større problem. Lørdag ettermiddag var det meste fredelig. Jeg og en kompis satt på Grorud McDonald’s, men så kommer det inn en gjeng med politibetjenter og ber oss om legitimasjon uten å forklare hva det gjelder. Vi gir det til dem for ikke å lage styr, men det stopper ikke der. De forteller oss etter å ha tittet på legitimasjon at de må registrere navnene våre og at de kommer til å være nødt til å ransake oss.

Jeg og kompisen ser på hverandre og føler oss begge som kriminelle og at lover og regler har blitt krenket. De tar oss én og én inn på do og begynner å ransake oss og finner ingenting.

– Jeg og min kompis føler vi ble krenket foran mange andre. Foto: Ousu Leigh og Dapper Oslo

Til slutt klarer vi ikke holde oss lenger

Da vi endelig tror det var over, får vi beskjed om at «vi er nødt til å ta bilder av dere igjen». For å ikke lage styr steller vi oss én etter én inntil en vegg og blir tatt bilder av igjen, og etter at det var over så blir vi bedt om å sitte igjen.

Det er da jeg og kompisen min ikke klarer å holde oss lenger, vi forteller dem at de ikke har noen spesifikk grunn til å holde oss igjen, og de har heller ingen profil som matcher oss eller noe som helst grunnlag. Den eneste tilbakemeldingen vi får er at det ikke er de som bestemmer, de har fått beskjed.

Vi fikk aldri noen forklaring

Ikke misforstå, vi var ikke de eneste på stedet. At de skulle gå etter akkurat oss, det der er litt merkelig. Jeg drar ikke opp rasismekortet, men er vanskelig å se bort fra at akkurat jeg og min kompis ut fra alle tilstedeværende måtte oppleve dette.

Også Emmanuel Osei føler politiets behandling av dem var trakasserende. Foto: Ousu Leigh og Dapper Oslo

Vi fulgte prosedyren deres, men vi fikk aldri en ordentlig forklaring på hva det er som egentlig hender. Ikke nok med det, den ene politibetjenten er ganske spydig og frekk, som om hun visste at vi har gjort noe, men senere fant ut de hadde feil personer.

Jeg og min kompis føler vi ble krenket foran mange andre. Vi ble ikke respektert, og det var ingen god følelse. Det virker som om politiet anklaget oss på bakgrunn av hudfargen og etnisiteten vår. Å bli behandlet på denne måten er uakseptabelt."

Politiet: – Vi har utvidet visitasjonsfullmakten

Operasjonsleder ved Oslo politidistrikt, Gjermund Stokkeli, forteller at politiet lørdag benyttet seg av en utvidet fullmakt, innført av politimesteren i Oslo, som trådte i kraft 1. februar i år.

– Enhet Øst i Oslo politidistrikt har nå en utvidet visitasjonsfullmakt som gjelder i problemområdene i Oslo. Det vil si at vi ikke trenger skjellig grunn til mistanke for å kroppsvisitere noen, sier Gjermund Stokkeli, operasjonsleder i Oslo-politiet til Dagbladet.

Denne fullmakten gjelder fram til midnatt 8. februar, opplyser han. Fotografering gjennomføres for å sjekke opp oppgitt identifikasjonen, forteller operasjonslederen.

– Det er for å kunne kontrollere at vedkommende har gitt riktig identifikasjon i etterkant.

Fant et pistolhylster og ei øks

Ifølge Stokkeli var politiet på restauranten på grunn av opplysninger om at flere personer hadde stukket av fra politiet ved Linderud Senter i Oslo tidligere på dagen og at disse nå befant seg Grorud og McDonald's.

– Da vi ankommer, må vi få kontroll på dem som er der, og snakke med dem for å finne ut om de er innblandet. Vi anholdt faktisk flere personer ved McDonald's, og konfiskerte seinere et kjøretøy, hvor vi fant et pistolhylster og ei øks, sier han til Dagbladet.

Stokkeli sier at dersom noen opplever at politiet har gått over streken eller føler seg krenket, står de helt fritt til å klage på dette.

Svært mange har reagert sterkt på innlegget på Facebook.

Powered by Labrador CMS