— Ikke bruk vaskemaskin eller tørketrommel når du sover, er det klare rådet fra Oslo brann- og redningsetat.

Nettselskapet Elvias sparetips er å legge strømforbruk til natta: - Ikke bruk elektriske apparater når du sover, svarer brannvesenet

Nettselskapet Elvia har monopol på strømlevering i Oslo. I en epost oppfordres kundene til å legge strømforbruk til nattestid. — Ikke noe vi anbefaler, svarer brannvesenet og viser til mange branner i vaskemaskiner og tørketromler.

Publisert

— Nå kontakter vi deg for å fortelle noe viktig, nemlig at nettleien din endres fra 1. januar 2022. Dette har nasjonale myndigheter bestemt for at vi alle skal bruke strømnettet smartere, skriver nettselskapet Elvia i eposten sendt kunder i Oslo.

Med andre ord - på toppen av høye strømpriser vil nettleie, altså selve leveransen av strøm, øke på nyåret.

— Legg strømforbruk til mellom klokka 22 og 06

I eposten råder Elvia kundene til å legge det tyngste strømforbruket til nattestid, da er strømprisene lavest:

— Kort fortalt er det to ting som vil lønne seg å gjøre når ny nettleie innføres, skriver nettselskapet.

  • Legg noe mer av strømforbruket til kveld og natt fra kl 22-06, eller til helgen.
  • Pass på at du ikke bruker veldig mye strøm samtidig, altså i samme time. For eksempel bør du ikke lade elbilen samtidig som du lager middag og tar klesvasken.

Men Oslo brann- og redningsetat er ikke uten videre begeistret for strømsparetipsene fra Elvia.

— Reaksjonstiden er lengre dersom du sover

833 branner har de siste fem årene startet i elektriske apparater som vaskemaskin, tørketromler, komfyrer og lignende, viser tall fra brannvesenet i Oslo.

— Vi anbefaler ikke å bruke elektriske artikler når du sover. Det er rene brannforebyggende årsaker til dette, sier informasjonssjef Sigurd Folgerø Dalen til VårtOslo.

— Elektriske apparater tar heldigvis sjelden fyr, men det skjer med jevne mellomrom, han.

— Skru av elektriske artikler når du går og legger deg, sier Sigurd Forgerø Dalen.

Ved et branntilløp handler det ofte om sekunder. Rask reaksjon kan være forskjellen på om du får slokket brannen i startfasen eller om det utvikler seg til en større brann.

Derfor er det ikke smart å la vaskemaskinen gå når du sover, påpeker informasjonssjefen.

— Reaksjonstiden din vil åpenbart være lengre dersom du sover når uhellet er ute. Det betyr at konsekvensene også kan bli større, sier Folgerø Dalen.

— Økt nettleie bør utsettes

Han sier at hovedstadens brannfolk har full forståelse for at folk vil spare penger på strøm i disse tider. Men maner likevel til forsiktighet for å unngå branner.

— Bruk gjerne elektriske artikler på kveldstid og over midnatt hvis du likevel er oppe så lenge. Men skru dem av når du går og legger deg, er informasjonssjefens klare oppfordring.

En brann i en vaskemaskin kan få store konsekvenser.

VårtOslo ble gjort oppmerksom på eposten fra Rødt-representant i bystyret, Siavash Mobasheri.

Oslo kommune ble i 2019 en av eierne av Elvia gjennom fusjonen mellom nettselskapene Hafslund Nett og Eidsiva Nett.

Rødt-politikeren mener Elvia fremfor å gi strømspareråd heller bør kjempe for at kundene får utsatt den statlige prisøkningen fra nyttår.

— I stedet for å spre alvorlig feilinformasjon, stikk i strid med alle brannvernfaglige råd, burde Elvia jobbe for å utsette en økning i nettleia i 2022, sier Mobasheri til VårtOslo.

Elvia lover å endre informasjon

— Vi skal rette opp informasjonen i vårt neste nyhetsbrev, sier informasjonssjef i Elvia, Morten Schau.

Han mener Elvia må rette opp strømsparerådene sendt til kundene per epost.

— Elvia bør sende ut en beklagelse og rydde opp slik at dette ikke skjer igjen. Kanskje burde nettselskapet Elvia være bare et nettselskap. Og heller henvise til for eksempel rådene fra Norsk brannvernforening om brannvernsikkerhet i hjemmet, mener Siavash Mobasheri.

Når VårtOslo kontakter Elvia for en kommentar til saken, er det en svært beklagende kommunkasjonssjef Morten Schau som svarer.

— Her er vi helt på linje med Oslo brann- og redningsetat. Elektriske apparater skal ikke brukes uten tilsyn. Det eneste som per dags dato regnes som trygt om natta er elbillading, sier Schau.

Han sier selskapet nå vil gå igjennom sin egen kundekommunikasjon.

— Vi tar grep i det neste nyhetsbrevet som sendes ut 1. desember. Det vil si at vi går klart ut med at du ikke bør bruke elektriske apparater uten tilsyn på nattestid. Bortsett fra nevnte lading av elbil, forklarer Morten Schau.

Powered by Labrador CMS