— Oslo har til nå fått 31 ukrainske flyktninger som skal bosettes, sier finansbyråd og nestleder i byrådet, Einar Wilhelmsen (MDG).

Oslo kan ta imot tusenvis av ukrainske flyktninger. Men det skjer ikke. - Til nå har statlige myndigheter gitt oss 31

— Dette går for sakte, sier finansbyråd Einar Wilhelmsen (MDG) om statlig fordeling av ukrainske flyktninger til kommunene. — Per nå har staten gitt Oslo 31 ukrainske flyktninger, sier han.

Publisert

Alt ble ordnet i rekordfart i Oslo kommune da det ble klart at Norge kunne forvente en bølge av flyktninger etter Russlands angrep på Ukraina.

Tidlig sa byrådet at 2.000 ukrainske flyktninger nærmest kunne bosettes umiddelbart i Oslo. Men så stoppet alt opp.

— Vi har vært veldig frustrerte

Og det er ikke mangel på ukrainske flyktninger i norske mottak. Per nå har 14.536 ukrainere søkt om beskyttelse i Norge, viser ferske UDI-tall.

Det er statlige IMDI (Integrerings- og mangfoldsdirektoratet) som er proppen, mener byrådet.

— Vi har fått 31 ukrainske flyktninger som skal bosettes, sier finansbyråd og nestleder i byrådet, Einar Wilhelmsen (MDG).

— Vi har vært veldig frustrert over at det går veldig sakte. Grunnen til at det går sakte er at flyktningene skal kartlegges mens de fortsatt er i mottak, sier Wilhelmsen.

Finansbyråden legger ikke skjul på sin irritasjon overfor IMDI. Og sier han nå vet hvilke tre spørsmål ukrainske flyktninger skal besvare før de kan tildeles bostedskommune:

IMDI erkjenner at bosetting går for sakte

IMDI-direktør Libe Rieber-Mohn erkjenner at bosetting av ukrainske flyktninger går for tregt.

— Nå har jeg funnet ut hva de tre spørsmålene er: Har du vesentlige helseutfordringer? Har du relasjoner eller nettverk i Norge det er viktig at det tas hensyn til? Har du kjæledyr?

I slutten av forrige uke erkjente IMDI at kartlegging og tildeling av bosettingskommune går for tregt. Og bedyret at flere flaskehalser nå er fjernet.

— Vi regner med at 250 til 400 flyktninger vil bli kartlagt per dag. Da forventer vi en klar økning i bosettingen, sa IMDi-direktør Libe Rieber-Mohn sist fredag, ifølge Kommunal Rapport.

Blant annet har politiet bygget opp kapasiteten sin, og spørreskjema ved ankomst har blitt forenklet.

— Oslo kan få 200 flyktninger denne uka

— Kartlegging av helseutfordringer er ikke så veldig relevant for de som bosettes i Oslo. Vi har et godt helsetilbud og er en kompakt kommune, så det er ikke så vesentlig, sier Einar Wilhelmsen.

— At man har et nettverk et annet sted kan være vesentlig, men bør ikke være avgjørende for at det forsinker bosetting av ukrainske flyktninger, sier finansbyråden.

— Dette går for sakte, men vi har fått noen signaler om at det nå skal gå litt raskere enn før. Vi har vært veldig utålmodige. Nå har vi fått på plass en avtale med IMDI om at vi skal ta i mot 200 flyktninger denne uka, utenom kartleggingen. Det kan ta av litt av trøkket, sier Einar Wilhelmsen.

Powered by Labrador CMS