— Sykdomsforløpet var uvanlig, og etter hvert veldig raskt og dramatisk forverret, sier bydelsoverlege Irene Teslo.

Et lite barn bosatt i Oslo døde etter smitte fra E.coli-bakterie

Barnet som døde torsdag på Rikshospitalet var mellom ett og to år gammelt og bosatt i Oslo. Dødsfallet skjedde etter komplikasjoner knyttet til E.coli-bakterien.

Publisert

Folkehelseinstituttet tror dødsfallet er et enkeltstående tilfelle.

Det bekrefter bydelsoverlege i Gamle Oslo Irene Teslo overfor NRK. Hun er også blant Oslos smittevernansvarlige leger. Barnet var mellom ett og to år gammelt og bosatt i Oslo. Det er ikke opplyst hvilken bydel barnet kom fra.

Det er uklart hvor barnet ble smittet, men barnet døde etter å ha hatt hemolytisk-uremisk syndrom (HUS), en tilstand som oftest har sin opprinnelse i en bestemt type E. coli-smitte.

Ble syk på norgesferie

Folkehelseinstituttet undersøker saken, men mener at det foreløpig ikke ser ut til å være et utbrudd, men et enkeltstående tilfelle.

Barnet ble smittet da familien var på ferie i Norge, men det er usikkert nøyaktig hvor det ble utsatt for smitte, skriver NRK.

— Sykdomsforløpet var uvanlig, og etter hvert veldig raskt og dramatisk forverret, sier Teslo.

Smittesporing og smitteverntiltak er i gangsatt og koordineres av kommunehelsetjenesten i samarbeid med Mattilsynet, Veterinærinstituttet og Folkehelseinstituttet.

Forebygges ved god håndhygiene

God håndhygiene etter toalettbesøk og før matlaging og måltider er generelt viktig for å forebygge infeksjoner som kan gi diaré. Dersom man har diaré, bør man unngå å lage mat til andre.

E.coli-bakterien kan gi diaré, som av og til er blodig. Den kan vare i 4–10 dager hos voksne og noe lenger hos barn, ifølge Folkehelseinstituttet. Den mest alvorlige varianten er EHEC.

Noen former av EHEC-bakterien kan i sjeldne tilfeller gi alvorlige komplikasjoner i form av den alvorlige nyresykdommen hemolytisk-uremisk syndrom (HUS), spesielt hos barn og eldre.

PS: Denne saken har du fått lese gratis. Vi håper at du syntes den var bra. Vi lever av og for oslofolk. Tegn et abonnement, slik at vi kan fortsette å lage god journalistikk som engasjerer og rører deg, der du lever. Til deg som allerede abonnerer, tusen takk.

Powered by Labrador CMS