Vålerenga supportere med pyro under eliteseriekampen i fotball mellom Vålerenga og Brann på Intility Arena Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Etter blussingen på Vålerenga-kamper: Full forvirring om pyrodebatten

Norges Fotballforbund mener det råder full forvirring rundt reglementet for bruk av pyroteknikk på norske fotballtribuner.

Publisert

Mandag sendte Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap ut en pressemelding der den siste tidens diskusjon rundt bruk av fyrverkeri og bluss på norske fotballtribuner var tema.

I pressemeldingen fra direktoratet het det:

«Det er forbudt for publikum å bruke bluss på norske fotballbaner. Forbudet gjelder både for fyrverkeriprodukter ment til underholdning og pyrotekniske produkter ment til nødsignal».

– Denne meldingen kom overraskende på Norges fotballforbund, og den skaper full forvirring om hva et slikt forbud betyr, skriver generalsekretær Pål Bjerketvedt i en uttalelse på forbundets nettsider.

Ønsker ikke forbud

Til NTB sier Bjerketvedt at Fotballforbundet ikke ønsker et totalt forbud av bluss og pyro, men at hendelser som oppsto på Åråsen og på Vålerengas hjemmebane de to siste eliteserierundene ikke er akseptable. Der ble det brukt bluss på tribunene.

– Innenfor den ordningen som gjelder i dag er dette ikke greit, fordi det er forbundet med fare. Hvorvidt dette regelverket kan utfordres eller endres eller lempes, er noe vi skal diskutere med klubber og supportermiljøer framover, sier NFF-toppen til NTB.

Brannsupportere kaster bluss og fyrverkeri ut på banen under eliteseriekampen i fotball mellom Vålerenga og Brann på Intility Arena Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– I den ordningen vi praktiserer i dag, skal det være blussing eller fyrverkeri på indre bane, eller på første rad på tribunen. Det har vært praktisert de siste årene, sier Bjerketvedt videre.

Han kan ikke svare på om det er fagfolk eller supportere som står den type blussing det åpnes for ved innmarsj til kampene.

Supportere i harnisk

I det norske supportermiljøet ble tirsdagens pressemelding umiddelbart tolket dit hen at det nå kommer et forbud på den type pyroteknikk som så langt har vært benyttet blant norske supportere.

– Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap har ombestemt seg etter å ha godkjent import av tusenvis av enheter til bruk på stadion. De visste nøyaktig hva de skulle brukes til da søknadene ble sendt. Nå blir det kaos, skrev supporterleder i Stabæk-support og tidligere talsmann for Norsk Supporterallianse, BjørnarPosse Sandboe, på Twitter.

Tirsdag kveld kom direktoratet med en presisering, etter at NTB etterlyste tidspunktet for når et slikt forbud trådte i kraft. Der ble det understreket at forbudet har eksistert siden 2002.

Brann-supportere med bluss på tribunen. Et tosifret antall bluss ble også kastet inn på banen. Nå er det full forvirring rundt regelverket for bruk av pyro. Foto: André Kjernsli

Fikk ok til import av pyro

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap skriver at en rekke virksomheter har fått tillatelse til å importere pyro- og fyrverkeriprodukter. Men det forutsettes at disse benyttes i henhold til regelverket. I fotballsammenheng må både brannvesen og stadioneier gi sin aksept til at det benyttes slike produkter.

– Direktoratet er opptatt av at sikkerheten til publikum og spillere blir ivaretatt. Det er viktig med en felles forståelse av hva som er lovlig og riktig bruk av pyrotekniske artikler, skriver direktoratet.

NFF-generalsekretær Bjerketvedt sier forbundet ønsker en dialog, slik at en avklaring rundt grensene for bruk av pyro og bluss er klart før sesongåpningen i 2020.

Norsk Toppfotball og Norges fotballforbund vil ta initiativ til et møte med klubber og supportere for å diskutere dette åpent og fordomsfritt. Det vil skje i løpet av to, tre uker, sier generalsekretæren.

Powered by Labrador CMS