Christian René Wold endte selv opp på det kriminelle skråplanet. Senere begynte han å skrive om dobbeltlivet i Oslos kriminelle underverden. Foto: Vegard Velle

Kriminalforfatter Christian René Wold leverer bøkene sine på rollerblades hjem til oslofolk

– Jeg har skrevet om hvor farlig og altoppslukende Oslos kriminelle underverden kan være, sier Christian René Wold. Fra sitt hjem på Løren, leverer han bøkene personlig på døra til kjøperne.

Publisert

«Ønsker noen en signert påskekrim, levert på døra innenfor ring 3, så er det bare å ta kontakt her. Det er som vanlig snart asfaltpåske, og jeg er klar til å sette kilometer(mil) rekord i år… Du ringer, jeg signerer og bringer!», skrev forfatteren på Facebook. Så tok det av.

Christian René Wold har bakgrunn som dørvakt på det velkjente utestedet «Head On». Senere havnet han på det kriminelle skråplanet, før han brøt med sin kriminelle fortid, skaffet seg jobb som sosialarbeider og begynte å skrive bøker.

Brøt med fortiden

Så langt har han skrevet spenningsbøkene Klovnejakten og Spenn. Snart kommer han ut med den tredje og siste boka om gangsteren Kiran, om sex, dop og den evige jakten på mer penger. Boka har fått tittelen Gribbene og kommer ut på Wolds eget forlag, Skamløst forlag.

– Mange har trodd at jeg skriver om meg selv, at Kiran er meg, men det stemmer ikke. Bokas handling er et fiktivt univers. Det fins likevel likheter. Både jeg og Kiran måtte sone tid i fengsel, vi skjønte at det vi gjorde var galt og ønsket å skape oss et vanlig liv, sier Wold.

Etter at Christian René Wold begynt å levere bøkene sine personlig, har det tatt helt av. Siden starten av påsken har han solgt og levert 80 bøker på døra til folk, med rollerblades under føttene. Foto: Privat

Lett å bli utnyttet

Jeg har skrevet trilogien om hvor farlig og altoppslukende Oslos kriminelle underverden kan være. Det er lett å bli utnyttet og brukt. Man kan havne i vanskelige situasjoner, der det blir forventet at man skal gjøre ting man ikke har lyst til. Jeg prøver å fremstille hvordan det oppleves. At man må skjule deler av seg selv og leve et dobbeltliv, forteller Wold.

– Som kriminell lever man ofte fra hånd til munn. Jeg skriver om hvordan det er å løsrive seg fra det kriminelle og bli en vanlig lønnsmottaker. Det er ikke alltid like lett. Du har hull i CVen og må tenke på en ny måte. I den tredje boka prøver jeg å vise at også hovedpersonen har verdier.

Christian René Wold har fått mange tilbakemeldinger fra folk som har sonet i fengsel. Enkelte sier at Klovnejakten er den første boka de har lest.

– Jeg prøver å skrive folkelig og lettlest, slik at alle kan lese. Og bruker et røft språk.

Forherliger ikke

– Jeg pleide å sitte på nachspiel og fortelle historier om livet mitt: Kan ikke du fortelle noe? spurte folk. Så jeg bestemte meg for å skrive ut historiene og fant ut at jeg kunne skrive.

Gribbene heter den tredje og siste boka i serien om gangsteren Kiran. Foto: Christian René Wold

Han ønsker å fortelle hvor lett det kan være å komme i feil miljø. – Jeg skriver realistisk og forherliger ikke noe særlig, men prøver å gjøre det spennende.

Underveis i research-prosessen noterer han ned ideer fortløpende. Så reiser han til de stedene han skriver om og forsøker å fange stemningen.

– Selve skrivingen foregår på natta, siden jeg jobber på dagen. Jeg legger meg halv ti sammen med barna og setter vekkerklokka på halv tre. På morgenen vekker jeg barna, og vi går på skole og jobb. Jeg får gjort mye i de nattetimene.

Har gått 300 kilometer på blades

Nå har Wold også begynt å levere bøkene sine personlig, og det har tatt helt av. Siden starten av påsken har han solgt og levert 80 bøker på døra, med rollerblades under føttene. – Jeg får meldinger på Messenger hele tiden, foreller han.

– Jeg elsker å blade, så jeg undret meg på hvordan jeg kunne kombinere skrivingen med treningen. For moro skyld la jeg ut en annonse på Facebook om boklevering. På ti minutter fikk jeg inn tre bestillinger.

Nå har han gått til sammen nesten 300 kilometer, brukt 68 timer og brent 46.000 kalorier med bøker i sekken.

Elsker å snakke med leserne

– Det er veldig hyggelig å komme hjem til folk på frokostbordet, ta en kaffe og signere boken. Jeg elsker å snakke og får mange tilbakemeldinger, sier forfatteren.

Mange synes det er kult at han kommer og vil gjerne at forfatteren signerer boka. Etterpå poster gjerne folk bilder på sosiale medier av seg selv med boka.

– Til sommeren er planen at jeg skaffer meg en fraktsykkel og selger bøker på Huk. Også kafeer, restauranter og butikker selger bøkene mine.

Powered by Labrador CMS