Hva nå, Vålerenga?

Oslo 20230501. Lillestrømsupportere med bluss på tribunen i eliteseriekampen i fotball mellom VIF og LSK på Intility arena.
Lillestrømsupportere med bluss på tribunen i eliteseriekamp i fotball mellom VIF og LSK på Intility arena. På søndag klasker Vålerenga og Lillestrøm sammen til det som er sesongens klart heftigste oppgjør i norsk fotball.

Norsk fotballs heteste oppgjør er hetere enn noen gang

At Lillestrøm nå kan bidra til å sende Geir Bakke og Vålerenga ned en divisjon gjør det hele til en ekstrem versjon av en fotballkamp for alle involverte. Både på og utenfor banen.

På søndag klasker Vålerenga og Lillestrøm sammen til det som er sesongens klart heftigste oppgjør i norsk fotball. Bare på en drøy time ble alle billettene til Åråsens slitte seter revet vekk, og alt ligger til rette for et derby for historiebøkene.

Begge lags supportere har allerede nervene i høyspenn og selv supportere av andre lag ser fram imot søndagens godbit. Vi har sett de siste sesongene at disse kampene allerede er glohete, og etter Geir Bakkes reise fra gul til blå har det naturlig nok satt ytterligere fyr på det hele.

At Lillestrøm nå i tillegg kan bidra til å sende nevnte Geir Bakke og Vålerenga ned en divisjon gjør det hele til en ekstrem versjon av en fotballkamp for alle involverte. Både på og utenfor banen.

Aldri mer velkommen

Da Geir Bakke i sommer forlot et medaljejagende Lillestrøm til fordel for nedrykksstrid med erkerivalen sendte det sjokkbølger gjennom hele fotball-Norge.

Vålerenga-leiren tok naturligvis av i gledesrus, mens de gule og svarte ikke skjønte helt hva som hadde slått dem og sleit ordentlig med å si noe annet enn at Geir Bakke var en Judas og at han aldri var velkommen igjen i nærheten av Lillestrøm “by”.

I etterkant har de fortalt omverden at det ikke var så farlig likevel at Bakke forlot dem. De sportslige resultatene og bitterheten som har fremkommet i sosiale medier har dog vist noe annet. Så til slutt ble savnet så stort at de bare måtte få inn en ny Bakke som erstatter og laget ledes nå av Eirik Bakke.

Et heltent hjemmelag

Med få runder igjen av årets sesong ligger Lillestrøm et hav bak topp 4 og har ingenting annet igjen av årets sesong enn kampen mot Vålerenga. Derfor er det mye som tyder på at søndagens kamp er sesongens høydepunkt for hele Lillestrøm, Rælingen, Skjetten og hva nå enn de forskjellige stedene der ute heter, og det til tross for at de tidligere i sesongen spilte cupfinale.

En skuffende sesong med et knusende nederlag i cupfinalen og en svak tabellplassering kan altså reddes av en seier på søndag.

Det er med andre ord ingen tvil om at Vålerenga møter et heltent hjemmelag når de tar den relativt korte turen til Åråsen på søndag. Faktisk har jeg på følelsen av at tenningsnivået til Lillestrøm-spillerne overgår Vålerengas på grunn av måten Geir Bakke forlot dem på.

Det stakk dypt

Det stakk dypt, noe verken spillere eller ledere i klubben har lagt skjul på i etterkant. Og det er selvfølgelig mulig at jeg er helt ute og sykler her nå, men denne faktoren er hovedgrunnen til at Lillestrøm i min bok er favoritter på søndag.

Ikke fordi jeg tror Vålerenga-spillerne sliter med motivasjonen, men heller det at denne kampen er alt som har betydd noe for Lillestrøm i lang tid nå, samtidig som Vålerenga har prøvd å karre til seg så mange poeng som mulig for å overleve i divisjonen og derfor ikke har hatt tid til å ha fokuset på denne kampen før nå.

En liten pekepinn på det fikk man da toppscorer Thomas Lehne Olsen sto over kampen mot Stabæk i forrige runde, men at det samtidig ble uttalt at skaden ikke var verre enn at han hadde spilt hvis det var Vålerenga som var motstander istedenfor Stabæk.

Kjenner spillerne best

Samtidig har jo Vålerenga utvilsomt en fordel av at treneren deres trente motstanderen for kun noen måneder siden. Ingen har bedre grunnlag for å analysere søndagens motstander enn nettopp Geir Bakke og det er jo faktisk sånn at han kjenner dagens Lillestrøm-lag bedre enn han som trener dem nå.

Det har selvfølgelig skjedd endringer siden han forlot dem, men at han kjenner spillernes styrker og svakheter bedre enn noen er utvilsomt. Hvor stor den fordelen er, får man vel ikke svar på før søndag, men sjansene for at vi får servert en relativt «låst» fotballkamp tror jeg er ganske stor.

La krigen starte

For selv om Vålerenga gikk på et tap hjemme mot Brann før landslagspausen, så har laget blitt vanskeligere å slå etter Geir Bakkes inntreden. Det har blant annet ført til poeng borte mot både Viking og Molde, i tillegg til noen seire her og der.

Men grunnen til at man fortsatt ligger der nede på tabellen er fordi det har blitt for få 3-poengere. En seier på søndag vil gi laget et lite pusterom før de siste fem rundene, mens et tap vil føre til en avslutning i gjørma.

Om Stefan Strandberg og Christian Borchgrevink blir delaktige i jakten på seier på Åråsen er foreløpig usikkert, da begge sliter med småskader. To viktige brikker i dette Vålerenga-laget som eventuelt vil bli sårt savna, men skal man tro på undertegnedes kilder, så ser begge ut til å rekke oppgjøret.

Det kan være utslagsgivende for at Geir Bakke får et lykkelig gjensyn med Åråsen, selv om han nok allerede nå gleder seg til å dra derifra. Igjen.

La krigen starte!

Powered by Labrador CMS