Tommi Taimi og Vålerenga gikk seirende ut av duellen med Stjernen hjemme på Jordal torsdag kveld.

Nok en sliteseier for Vålerengas iskrigere: – Nå må vi snart få spillet til å sitte en hel kamp, sier hovedtrener Fredrik Andersson

Vålerenga slet med å få spillet til å sitte de to siste periodene, men kunne likevel slå Stjernen hjemme på Jordal torsdag kveld. – Det var deilig å kunne avgjøre, sier bursdagsbarnet Christopher Bengtsson.

Etter sliteseieren mot Frisk borte i Asker lørdag, ventet det nok en liten nøtt for Vålerengas iskrigere torsdag, da Stjernen tok veien fra Østfold-kysten til Oslo øst.

Etter en god førsteperiode ble resten av kampen relativt tynn suppe fra østkantgutta. Likevel ble det til slutt en 4-2-seier.

– Jeg er absolutt ikke fornøyd med de to siste periodene. Nå må vi sette oss ned og analysere hvorfor vi ikke fikk spillet til å sitte de siste 40 minuttene, sier hovedtrener Fredrik Andersson til VårtOslo etter kampen.

– En deilig bursdagspressang

Selv om publikum kanskje ikke fikk all verdens valuta for inngangspengene ble kampen en å huske for den svenske senteren Christoffer Bengtsson. Han ble i sommer beskrevet som sesongens store Vålerenga-signering, og kunne torsdag avgjøre kampen i de kongeblås favør på sin egen 30-årsdag.

– Det var deilig bursdagspresang, smiler Bengtsson.

Desperate Vålerenga-spillere forsøker å hindre Stjernens ledermål.

Siden ankomsten til Vålerenga og Oslo Øst har svensken produsert vel ett poeng i snitt per kamp, og føler selv at han får mer og mer grep om det å spille i norsk hockey.

– Da jeg kom hit var alt nytt. Jeg kjente ingen og banene er mye mindre enn hjemme i Sverige. Nå føler jeg at jeg begynner å få taket på spillet her og gleder meg til fortsettelsen, sier han.

– Vi må bli bedre raskt

Torsdagens kamp er så absolutt ikke den første hvor hovedtrener Andersson ikke er fornøyd med nivået laget hans holder i løpet av en hel kamp.

Tidligere i sesongen har det vært dårlige førsteperioder som har vært problemet, men torsdag var det avslutningen som ikke hang på greip.

– Vi må bli bedre til å spille bedre gjennom hele kampen, sier Vålerenga-trener Fredrik Andersson.

– Vi må snart begynne å prestere i hele kamper. Klarer vi ikke å justere ting til etter landslagspausen i november, vil vi kunne komme til å slite utover i sesongen, mener svensken.

Han mener likevel det er et positivt tegn at laget hans fortsetter å vinne kamper på "dårlige" dager.

– Det at vi klarer å ta i land seire på dager som i dag er et viktig styrketegn. Det kan bli avgjørende når sesongen skal gjøres opp til våren, sier Andersson.

Sen spurt ga ledelse

Det ble en tett og intens start på kampen hvor gjestene hadde den første store sjansen etter under minuttet spilt. Etter det bølget spillet fram og tilbake inntil drøyt syv minutters spill, da de kongeblå og Tommi Taimi trodde de har tatt ledelsen. Men scoringen ble annullert av dommerkvartetten etter en titt på video fra scoringen.

Rett etter den situasjonen pådro både Kalle Ekelund og Tommi Taimi på seg utvisninger rett etter hverandre. Dermed kunne Stjernen med to mann mer på isen registrere kampens første scoring, signert Austin Cangelosi.

Her tror Tommi Taimi og Vålerenga de har scoret kampens åpningsmål, men scoringen blir annullert.

Akkurat der følte hjemmelaget seg litt bortdømt, men skulle bare fire minutter senere komme grusomt tilbake og utlikne Stjernenes ledelse ved Sebastian Johansen. Og kort tid etterpå skulle finske Taimi få revansje for det tidligere annullerte målet, da han sendte iskrigerne i ledelsen.

Det comebacket ble også det siste som skjedde i perioden. Dermed kunne iskrigerne ta en pust i bakken med ledelse.

Dårlig utnyttelse av powerplay

Også i starten av midtperioden skulle gjestene fra plankebyen få hjelp av dommerne til å spille i overtall. Denne gangen var de likevel ikke like heldige med uttellingen ved de to anledningene de fikk spille i overtall, og scoringer ble det ikke av mannskapsovertallet ved noen av anledningene.

Tilbake med like mange spillere på isen skulle Vålerenga så stikke ytterligere ifra i målprotokollen etter en nydelig soloprestasjon fra fjorårets storscorer Thomas Olsen.

Så skulle iskrigerne etter vel halvspilt kamp endelig få muligheten i overtall i fem minutter. Det gikk dermed ikke veldig strålende, og etter et snaut minutt av undertallet kunne gjestenes Stian Nystuen kontre inn en redusering til 2-3.

Heller ikke de resterende minuttene av overtallet ble suksessrike for gutta i kongeblått. De gikk dermed til siste pause med en ettmåls-ledelse, med bare ett skudd mot motstandermålet.

Sisteperiode med få skudd

Etter en andre periode hovedtrener Andersson mente ikke stod til godkjent, startet heller ikke avslutningsperioden glitrende for iskrigerne fra Sotahjørnet. Et skudd mot Stjernen-målet på periodens ti første minutter var langt fra godkjent.

Tommi Taimi
Tommi Taimi var iskrigernes store spiller torsdag kveld. Her jubler han for egen scoring.

Da hjalp det godt at gjestene var nesten like skuddredde, og det førte lenge til en stillingskrig ute på isparketten.

Med seks minutter igjen å spille skulle så Vålerengas 30 års-jubilant for dagen, Christoffer Bengtsson, ta ansvar ved å sende hjemmelaget opp i en tomåls-ledelse med få minutter igjen å spille.

I jakten på utlikning og mulig spilleforlengelse tok så østfoldingene ut keeper. Det førte ikke til noe som helst, og alle poengene ble dermed igjen i hovedstaden.

Vålerenga - Stjernen = 4 - 2 (2-1,1-1,1-0)

Jordal Amfi

3545 tilskuere

Hoveddommere: Petter Bjerkan Bakken / Marcus Vardeberg Wannerstedt

1.per: 0-1 (10.321) Austin Cangelosi (John Piccinich / Jack Badini) 1-1 (14.27) Sebastian Johansen (Pontus Finstad) 2-1 (16.07) Tommi Taimi (Mika Partanen)

2.per: 3-1 (29.50) Thomas Olsen (Mathis Olimb / Partanen) 3-2 (32.43) Stian Nystuen (Badini)

3.per: 4-2 (54.03) Christopher Bengtsson (Jørgen Karterud / Daniel Bøen Rokseth)

Utvisninger: VIF: 4x2min STJ: 1x2 min og 1x5min