Mari Efring (t.v) og Seher Aydar i Rødt er svært godt fornøyde med valgresultatet i hovedstaden. Foto: Christian Boger

Byrådssamarbeidet har skapt ny giv for venstresiden i Oslo-politikken

Publisert

Arbeiderpartiet går tilbake, men SV og Rødt gjør begge veldig gode valg i hovedstaden. Byrådssamarbeidet ser ut til å ha tjent partiene ytterst til venstre.

Ved 23-tiden ser Rødt ut til å gjøre et historisk godt valg i hovedstaden med en oppslutning på 6,7 prosent. Dette betyr at partileder Bjønar Moxnes blir første Rødt-politiker siden Erling Folkvord med en plass på Stortinget.

Også partikollegene i SV gjør et meget godt valg i Oslo. Med 8,9 prosent av stemmene får både Kari Elisabeth Kaski og Petter Eide plass på Stortinget fra oktober.

— Dette er en veldig god kveld for venstresiden her i byen. Dette viser at velgerne støtter opp om en venstrevridning av politikken, sier partisekretær og tredjekandidat i Rødt, Mari Efring til VårtOslo.

— Byrådssamarbeidet har gitt gevinst

Efring mener mye av årsaken til venstrepartiens framgang skyldes at Arbeiderpartiet har sviktet i viktige spørsmål.

— Både når det gjelder viktige spørsmål i arbeidslivs- og miljøpolitikken har Arbeiderpartiet ikke levert. Dette er nok mye av grunnen til at partiet ser ut til å miste velgere til både oss og SV, sier hun.

Heller ikke effekten av det rød-grønne byrådssamarbeidet i byen vil Efring nedtone som årsak til det gode valgresultatet.

— Det er ingen tvil om at det har vært fruktbart for oss å være støtteparti for byrådet. Her har vi vist at vi kan få gjennomslag for vår politikk. Velgerne har sett at vi leverer på det vi lover og det har uten tvil gitt oss et politisk løft, sier hun.

SV tilbake til normalen

Tradisjonelt har Sosialistisk Venstreparti hatt to stortingsrepresentanter fra hovedstaden. Ved forrige stortingsvalg fikk partiet kun en. Nå ser det ut til at partiet er tilbake til normalen.

— Det er veldig godt å nok en gang ha to representanter på oslobenken. Dette gjør at vi i enda sterkere grad enn i forrige periode kan være med på å sette den politiske dagsorden, sier førstekandidat Kari Elisabeth Kaski.

Hun tror mye av årsaken til framgangen skyldes at partiet har satt de store sakene på dagsorden i denne valgkampen.

— I denne valgkampen har de store partiene snakket veldig mye om de "små" sakene. Vi i SV har snakket om det vi mener er viktig og det ser vi nå at har slått an hos velgerne, sier hun.

Glad for å slippe byrådsslitasje

Akkurat som sine samarbeidspartnere i Rødt er Kaski glad for at byrådssamarbeidet i hovedstaden ser ut til å ha slått svært godt ut.

— Ofte ser man en slitasje og velgerflukt når en sitter med makta. Det har vi heldigvis klart å unngå her i byen. Hovedårsaken til dette tror jeg er at vi gjennom byrådssamarbeidet har vist at vi har innfridd våre viktigste løfter, som gratis aktivitetskole til mange av byens barn, sier Kaski.

Powered by Labrador CMS