Rett i nærheten av Oslo S ligger det nye og tilgjengelige biblioteket. Foto: André Kjernsli

Blir det nye hovedbiblioteket en møteplass for alle, også de bostedsløse, folk med rus eller psykiske lidelser?

Deichman-sjef Knut Skansen ønsker flest mulig velkommen til det nye hovedbiblioteket fra slutten av mars. Men ansetter samtidig vakter og ønsker ikke at biblioteket blir en varmestue.

Publisert

28. mars åpner Deichmans nye hovedbibliotek i Bjørvika. Og som det heter i markedsføringen: "Det nye biblioteket blir nyskapende, synlig og tilgjengelig - en sosial møteplass med innhold som formes av menneskene som bruker det".

— Dette vil bli som en magnet. Det forventes minst to millioner besøkende i året. Kontrollspørsmålet jeg vil stille er: Vil dette være en sosial møteplass for alle, også de bostedsløse, folk med rus eller psykiske lidelser og andre som strever i hverdagen? Som ikke er helt A4. Eller vil det være en Securitas-vakt som sorterer verdige og ikke-verdige besøkende, sier SV-veteran og tidligere bystyrepolitiker, Ivar Johansen, på sin egen blogg.

Rom til hjemløse i San Fransisco

I innlegget trekker Johansen fram at hovedbiblioteket i San Fransisco i USA har lykkes godt med å inkorporere hjemløse og andre vanskeligstilte i bibliotekets tilbud.

Tidsskriftet Bok og bibliotek minner oss om denne problemstillingen: "I San Francisco er femten prosent av dei besøkande på hovudbiblioteket heimlause. I ti år har biblioteket hatt sin eigen sosialarbeidar tilsett. Der ser dei sosialt arbeid som ein del av hovudansvaret til biblioteket.

"Det er mange av dei besøkande på San Francisco offentlege bibliotek som har med seg mykje. Store ryggsekkar, store bagar og store plastsekkar med klede og personlege ting. Når ein ikkje har ein stad å bu, har ein mykje å bære på".

Utfordrer biblioteksjefen

— Hvordan legger vi til rette for at dette blir et inkluderende folkebibliotek, spør Ivar Johansen.

VårtOslo spør Deichman-sjef Knut Skansen om byens nye hovedbibliotek vil legge seg på den samme linjen.

— Vi ønsker alle hjertelig velkommen. Det skal veldig mye til at for at vi nekter noen adgang, så lenge en som besøkende respekterer at du er i et offentlig rom og viser hensyn til andre brukere, sier han til VårtOslo.

Biblioteksjef Knut Skansen ønsker oslofolk velkommen til det nye hovedbiblioteket fra 28. mars. Foto: Kulturetaten

Vil ikke være varmestue

Skansen understreker at en av Deichmans store oppgaver er å få folk til å føle en tilhørighet til biblioteket, uansett hvor du kommer fra i samfunnet.

Likevel bekrefter han at det vil være vakter som passer på i bibliotekets åpningstider. Han sier også at han ikke ønsker at det nye biblioteket skal være en varmestue.

— Vi ønsker ikke være en varmestue, men stiller ikke folk spørsmål om hvorfor de er i biblioteket. Det er helt ok å slappe av og ikke gjøre noen ting, sier biblioteksjefen.

Powered by Labrador CMS