I 2007 reddet han laget fra nedleggelse. Ti år senere kan han føre Vålerenga-jentene til cupgull

Publisert

I 2007 reddet hovedtrener Kjell Gustad damesatsinga i Vålerenga fra nedleggelse. Ti år senere kan han være med å sikre damelaget sin første kongepokal.

— Dette er en stor drøm. Sesongen har vært bra, og det ville være kjempeartig å avslutte med en kongepokal, sier Gustad til VårtOslo.

Treneren er inne i sin andre periode i klubben. Sist han var hovedtrener på Valle, stoppet han damesatsinga fra å bli nedlagt. Etter å ha ledet laget fra 2005, sto klubben i 2007 på randen av å legge ned hele damelaget. Dette fikk Kjell Gustad forhindret. Kort tid etter var han ute av klubben.

Nå ser han fram til å bringe kongepokalen, eller "bøtta" som det heter i Vålerenga-land, hjem til Valle på lørdag.

Tror på jevn og spennende kamp

— Finalen ligger an til å bli jevn og spennende. Det har vært to jevne kamper oss i mellom i årets serie. Vi går ut for å dominere og vinne, og så får vi se hva resultatet blir til slutt, sier han.

Maren Hauge og Ellen Wang er to av spillerne som håper å kunne løfte kongepokalen lørdag. Foto: Christian Boger

Seriekampene mot finalemotstander Avaldsnes endte begge med tap. Et surt 2-1-tap borte i en kamp oslojentene lenge dominerte og et enda surere 1-0-tap hjemme, hvor keeper Michelle Betos ble utvist

— Oppladningene til finalen har vært veldig god, og jentene er veldig klare til å vise seg fra sin beste side. Det hadde vært utrolig moro og ta en historisk seier på lørdag, smiler Gustad.

Klubben utvikler seg i riktig retning

Årets cupfinale til tross, har ikke det sportslige alltid vært like enkelt for damelaget. Stram økonomi har gjort hverdagen vanskelig både med tanke på elitelaget og talentutvikling. I en periode har man stått uten talentsatsing, men fra i fjor var også dette på plass igjen i klubben. Nå ser hovedtrener Gustad lyst på framtiden.

— Jeg føler at vi er i ferd med å utvikle oss veldig godt både økonomisk og sportslig. Nå skal det bli spennende å se hva sponsoravtalen som ble inngått med OBOS kan få å si for interessen for damefotball, både hos publikum og potensielle sponsorer, sier han.

Eventyret startet i 2001

Damefotballeventyret i Vålerenga har knapt rukket å nå voksenalderen. Det hele startet i 2001 med seier til jenter'19-laget i Norway Cup. Året etter spilte det mer eller mindre samme laget i første divisjon.

Rune Julsvik. Foto: @Sotahjørnet

— Det var litt spesielt å se hvor fort interessen for damefotball plutselig kom hos supporterne etter seieren i Norway Cup. Året etter var vi hjerne en kjerne på rundt 200 syngende supportere, som tok turen til Bislett på hver hjemmekamp, forteller Rune Julsvik.

Julsvik er supporter på sin hals og et levende leksikon når det gjelder nyere sportshistorie i klubben. I tillegg driver han bloggen Sotahjørnet. Han håper jentefotballen vil bli mer attraktiv for publikum i framtiden.

— Jeg håper publikum kjenner sin besøkstid på lørdag. Jentefotballen fortjener så absolutt all den oppmerksomheten den kan få, sier Julsvik.

Slår også storklubber

Etter starten har det vært mye opp og ned for damelaget. De siste årene har de likevel funnet noe som kalles en slags stabilitet. Årets sesong er den syvende på rad i eliteserien, og det har vært en sesong å merke seg.

— Dette har vært en sesong hvor vi har klart å få satt noen milepæler. Vi har vist at vi har kunnet slå storklubber som Lillestrøm og Stabæk og det har vært utrolig moro, sier Gustad.

Han håper en seier i cupfinalen kan være starten på en enda bedre sesong neste år.

Et jevnt høyt nivå

— Nå håper jeg vi skal klare å holde denne spillergruppa godt samla, slik at vi slipper mange utskiftninger foran neste sesong. Det er ikke lett på dette nivået mne jeg har et stort håp om at vi sal klare det, avslutter han.

Cupfinalen mellom Vålerenga og Avaldsnes spilles i Telenor Arena, lørdag klokka 1600. Inngang er gratis.

Powered by Labrador CMS