Nordlyset over Pilestredet.
En som fikk med seg helgens lysfenomen var Rafael Hecht fra Brazil. – Jeg var heldig som fikk se det fra min egen balkong på Pilestredet, sier han.

Fikk du med deg helgens nordlys over Oslo? – Det var utrolig å se

– Jeg har sett nordlys mange ganger før, men aldri så mye her på Haugerud, sier Norun Helene Knotten. Hun var en av dem som fikk med seg det sjeldne lysfenomenet som kunne ses over Oslo denne helgen. 

Publisert

Natt til lørdag var store deler av Sør-Norge heldige nok til å kunne se nordlys. Også over Oslo ble aurora borealis observert.

Norun Helene Knotten på Haugerud var en av dem som natt til lørdag fikk med seg nyheten om at nordlyset kunne observeres sør i landet. 

– Jeg ble nysgjerrig og åpnet soveromsvinduet og kikket ut. Jeg var litt usikker på om det faktisk var nordlys jeg så, fordi øynene ikke registrerer de forskjellige fargene like godt som mobilkamera, forteller hun til VårtOslo. 

– Utrolig

Så snart hun forsto at det faktisk var nordlys, hev hun på seg morgenkåpe og tøfler og kom seg ut under åpen himmel. 

Nordlyset over Haugerud natt til lørdag.

– Godt at det ikke var kaldt. Jeg har sett nordlys mange ganger før, men aldri så mye her på Haugerud, sier Norun Helene Knotten.

– Jeg tror man må ha sett nordlys før for å skjønne at det er nordlys man ser. Fargene er svake og det ser nesten bare grønt ut med det blotte øyet. Man må også se opp mot himmelen, de fleste går jo med blikket ned i mobilen når de er ute og går, fortsetter hun.

En annen som fikk med seg fenomenet var Rafael Hecht. Han er fra Brazil og har bodd i Norge i to år. Men dette er ikke første gangen han ser nordlyset. 

– Det var utrolig å se. Jeg var heldig som fikk se det fra min egen balkong på Pilestredet, for sjette gangen nå!

Nordlyset over Pilestredet.
Nordlyset over Pilestredet.

Mye lysforurensning 

Nordlyset er et resultat av solvind som forstyrrer jordas magnetfelt, og sannsynligheten for å se nordlys oppgis via en Kp-indeks. Denne indeksen var høy natt til lørdag, og viste seg å være høy natt til søndag også.

VårtOslo er kjent med at nordlys skal ha blitt observert på Røa, Majorstua og Frogner, til Sagene, Trosterud og Bjørndal natt til lørdag. 

Nordlyset over Bjørndal natt til lørdag.
Nordlyset over Bjørndal.

Mange sier også at de ikke så noe nordlys. Vakthavende meteorolog på Meteorologisk institutt, Charalampos Sarchosidis, forteller at det må være mørkt nok ute for at man skal kunne se nordlyset, og at det derfor er lettere å se når det er vinter. 

– I byen er det mye lysforurensning som gjør det vanskeligere å få øye på nordlyset. Så hvis man er ute etter nordlys bør man dra vekk fra byen og langt unna lyskilder. 

Selv så ikke Sarchosidis nordlyset natt til lørdag, ettersom han lå og sov. Han tror likevel at et ikke så kraftig nordlys kombinert med lysforurensning har bidratt til å gjøre nordlyset litt vanskeligere å få øye på denne gangen. 

Det var nok en mulighet til å få med seg nordlyset natt til søndag. Har du et bilde av helgens nordlys? Send inn dine bilder HER.Powered by Labrador CMS