Vålerenga-spillerne Ajara Njoya (t.v), Maren hauge og Celin Bizet Ildhusøy (t.h) er klare for å "knuse" Lyn i lørdagens byderby. Foto: Christian Boger

Vålerenga-jentene klare for byderby og fotballfest. — Det blir øst mot vest, mener Maren Hauge (25)

Denne helgen møtes alle lagene i kvinnens toppserie til serierunde på Intility Arena. – Vi er klare for å knuse Lyn, sier Vålerenga-angriper Maren Hauge.

Publisert

Skipsredere mot sosialklienter. Joggebuksemafiaen mot folket i "kjole og hvit". I mange sesonger var byderbyene i eliteserien mellom herrene i Vålerenga og Lyn en klassiker. De siste sesongene har derbyet uteblitt. Etter at Lyn av økonomiske årsaker ble flyttet nedover i divisjonssystemet, har oslofotballen manglet et virkelig byderby.

Inntil i fjor. Men nå er det ikke lenger gutta, men deres søstre i Toppserien som utkjemper slagene. Etter fjorårets opprykk for Lyn-damene har østkantjentene en seier og to uavgjorte kamper mot rivalen fra Oslo vest. Lørdag smeller det igjen.

Lover å knuse Lyn

– Det er veldig morsomt å ha et byderby igjen. Det blir noe annet å ha et lag i samme by å "hate" enn et rivaliserende lag på Romerike. Og kampene mot Røa har aldri føltes som noe byderby, sier kantspiller Maren Hauge (25) til VårtOslo før lørdagens lokalderby.

Hauge er sammen med Ingrid Søndenå den av dagens Vålerenga-spillere som har lengst fartstid i osloklubben. Med syv sesonger bak seg på Valle, er hun en av dem som bærer frem kontinuiteten i et lag hvor utskiftningene har vært store de siste årene.

Etter årets ganske solide start på sesongen, har Hauge stor tro på seier i årets første derby.

– Lyn er et lag vi er bedre enn. Vi skal knuse dem, lover Hauge.

– Vålerenga betyr mer for mange

Med to sesonger bak seg hos lørdagens derbymotstander, har Groruddals-jenta vært innom begge osloklubbene. Hun er ikke i tvil om hvor hun føler seg mest hjemme.

Vålerenga-jentene Maren Hauge (t.v) og Celin Bizet Ildhusøy er ikke i tvil om hvilken klubb de velger i hovedstaden. Foto: Christian Boger

– Det er noe eget med Vålerenga. Her føler du at ikke bare spiller for deg selv men for en hel bydel. Det er noe helt annet enn den følelsen du har i Lyn. Denne klubben betyr på mange måter så mye mer for så mange, mener hun.

Heller ikke det 17 år gamle supertalentet Celin Bizet Ildhusøy, med cubansk blod i årene, er i tvil om hvor hun vil spille.

– Dette er øst mot vest. For meg er det helt naturlig å spille for Vålerenga og ikke Lyn, smiler "Cubafoten".

En fantastisk lagmoral

Til tross for to tap på rad har Vålerenga-damene imponert mange eksperter så langt i serien. Selv føler jentene at de har noe helt spesielt på gang.

– Spillergruppa er utrolig oppofrende og står opp for hverandre. Det er herlig å vite at hvis du driter deg ut, så har du støtte fra alle de andre i gruppa. Vi har endelig fått inn en lagmoral og et vennskap i gruppa som er helt ubetalelig, sier Hauge.

Også Bizet Ildhusøy er fornøyd med sesongåpningen.

— Vi fikk et stygt tap sist mot Klepp, men bortsett fra det synes jeg dette ser veldig bra ut. Nå er det viktig å komme tilbake på vinnersporet igjen.

– Vi skal slå tilbake

Entusiasmen i spillergruppa gjenspeiles hos trener Monica Knudsen. Hun er så langt godt fornøyd med sesongen, men mener 5-0-tapet mot Klepp viser et av problemene de fleste lagene i Toppserien sliter med.

– Det er vel bare Lillestrøm som ikke går på en slik blemme eller to i løpet av sesongen. Det handler om å bli mer stabile og høyne bunnivået, for å unngå slike stortap i framtiden, mener hun.

Trener Monica Knudsen har troa på at Vålerenga-jentene slår tilbake etter forrige helgs stortap på Jæren. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix

Når det gjelder lørdagens byderby gleder treneren, akkurat som spillerne sine, seg stort.

– Det blir veldig morsomt med derby, og jeg håper det kommer en god del mennesker på tribunene. Lyn er et lag vi skal slå, mener Knudsen.

Fotballfest hele helgen til ende

Lørdagens seriekamper på Intility er del av Fotballforbundets satsing på kvinnefotballen. I fjor samlet de alle kvinnekampene i en serierunde på Telenor Arena på Fornebu. I år er turen for arrangementet kommet til Intility Arena. Det betyr at samtlige toppseriekamper spilles på Vålerengas hjemmebane lørdag 18. og søndag 19. mai.

Kampene spilles som følger:

Lørdag:

  • 11.00 Fart - Trondheims-Ørn
  • 13.30 Stabæk - Arna-Bjørnar
  • 16.00 Vålerenga - Lyn

Søndag:

  • 12.00 Kolbotn - Klepp
  • 14.30 Sandviken - Lillestrøm
  • 17.00 Røa - Avaldsnes
Powered by Labrador CMS