I Nederland møtte «Analplugg-gnomen» såpass store protester at den måtte fjernes. Foto: FaceMePLS / Flickr
I Nederland møtte «Analplugg-gnomen» såpass store protester at den måtte fjernes. Foto: FaceMePLS / Flickr

Denne uka kommer skulpturen analplugg-gnomen til Oslo

Den nye skulpturen består av en seks meter høy nisse som holder et juletre. Men juletreet ligner egentlig mest på en analplugg.

Publisert

I Nederland fikk skulpturen tilnavnet «Analplugg-gnomen» og møtte såpass store protester at den måtte fjernes fra stedet hvor den ble plassert, ved konsertbygningen De Doelen, i Rotterdam i Nederland.

På torsdag avdukes en ny versjon av den samme skulpturen i rundkjøringen ved Oslo Hospital. Det er C Ludens Ringnes Stiftelse, eid av investoren Christian Ringnes, som har fått tillatelse til å sette opp skulpturen i Gamlebyen, ved foten av Ekeberg.

– En ære for parken

Den rødmalte bronseskulpturen er laget av den amerikanske kunstneren Paul McCarthy, kjent for å lage seksuelt provokative verk.

Kunstner Paul_McCarthy. Foto: Patrick Gruban / Wikipedia
Kunstner Paul_McCarthy. Foto: Patrick Gruban / Wikipedia

Ina Johannesen, administrerende direktør for Ekebergparken, bekrefter at statuen som settes opp i Oslo er nesten helt lik som den i Nederland. Den eneste forskjellen er at den nederlandske skulpturen er bronsefarget, mens Ekebergparkens bronseskulptur er malt rød.

- Jeg synes det er ordentlig stas, og en ære for parken, sier Johannesen til Dagbladet. I dag består Ekebergparken av 37 skulpturer, de fleste av dem kvinner.

«Opplevelsesdimensjoner for barn og voksne»

Kulturetaten har vurdert tiltaket og støtter innstillingen fra Ekebergparkens Kunstfaglig utvalg, som sier om dette og to andre kunstverk at: «...verkene har et lekent uttrykk og vil tilføre parken nye opplevelsesdimensjoner for både barn og voksne».

Nå kommer debatten rundt kunstverket også hit til Norge. Nabo Ole A. Werring tror verket vil trekke til seg folk og gi Ringnes' skulpturpark ny oppmerksomhet. Men han har også sterke meninger om kommunens saksbehandling.

Hemmelig saksbehandling i kulturetaten

– Kulturetatens egen uttalelse om skulpturen er «unntatt offentlighet» og en fotomontasje av tiltaket krever innlogging. Hvorfor krever Kulturetaten at deres egen vurdering skal være unntatt offentligheten. Er det ikke en offentlig sak hva våre egne myndigheter mener og hvordan de resonnerer? spør han i et Facebook-innlegg.

Han lurer også på hvorfor kulturetaten har valgt å omtale den kontroversielle statuen i saksdokumentene som "Santa". Det fulle navnet på verket er «Santa with Butt Plug».

– Jeg tror det blir debatt om denne noe daterte skulpturen, og jeg er sikker på at Ringnes oppnår den ønskete publisiteten, og slik får den nødvendige avkastningen på investeringen sin, sier Werring.

– Vi ønsket ikke røpe hvilke skulpturer som kom i parken. Vi unntok saken offentlighet så Ekebergparken skulle få muligheten til å lansere dette selv, sier Kjersti Tubaas, kommunikasjonssjef i kulturetaten.

Powered by Labrador CMS