Den ekskluderte Frp-politikeren Lars Petter Solås får likevel ikke fritak fra valglistene i Oslo til høsten.

Ekskludert Frp-topp må stå på valglista i Oslo: – Jeg er skuffet

Den ekskluderte Frp-politikeren Lars Petter Solås får likevel ikke fritak fra valglistene i Oslo til høsten. Vedtaket fra Kommunaldepartementet er endelig. Selv er Solås skuffet.

Publisert

Den ekskluderte Frp-politikeren Lars Petter Solås får likevel ikke fritak fra valglistene i Oslo til høsten. Vedtaket fra Kommunaldepartementet er endelig.

Det går fram i et vedtak fra Kommunaldepartementet. NRK hadde saken først.

Solås er Frps toppkandidat i Oslo. Han ble ekskludert fra partiet etter «uønsket atferd» på et nachspiel etter partiets landsmøte. I ettertid har han dannet en ny, uavhengig gruppe i Oslo bystyre.

Mottok klager

Solås fikk først tillatelse til å trekke sitt kandidatur, før valgstyret i Oslo mottok klager. Saken måtte derfor behandles på nytt. Kommunaldepartementet var klageinstans og tok den endelige avgjørelsen.

«Valgstyret i Oslo kommunes vedtak om godkjenning av listeforslag til kommunestyrevalget i Oslo fra Fremskrittspartiet, opprettholdes med den endring at Lars Petter Solås skal stå som kandidat», heter det i vedtaket.

Solås varslet at han ville trekke seg fra valglistene til Frp 16. mai. Fristen for dette gikk ut 2. mai, men både valgstyret og bystyrets sekretariat i Oslo vedtok likevel at Solås fikk fritak.

Fristen var gått ut

«Avgjørelsen om å frata Solås medlemskapet i Fremskrittspartiet ble tatt etter at fristen for å levere erklæring om fritak satt av valgstyret i Oslo hadde passert, og § 15–5 fjerde ledd kommer derfor ikke til anvendelse. På denne bakgrunn finner departementet at listeforslaget fra Fremskrittspartiet skulle vært godkjent med Lars Petter Solås som kandidat», konkluderer departementet.

Dagsavisen-spaltist Magnus Forsberg står bak en av klagene.

Han viser til et brev fra Kommunaldepartementet til Steinkjer kommune der departementet skriver at det bare er mulig å trekke seg hvis det skyldes forhold vedkommende «ikke hadde herredømme over og heller ikke kunne forutse».

Tilbake på topp

Solås blir stående på førsteplass på Oslo Frps valgliste, bekrefter valgansvarlig i Oslo kommune Karina Miller overfor NTB.

– Nå må Oslo kommune sette ham tilbake på listen sånn at han står på topp for Frp, sier Miller.

Ny listetopp mister førsteplassen

I slutten av mai vedtok valgstyret i Oslo at Solås skulle bli strøket fra Frps valgliste i Oslo. Dermed rykket andrekandidat Magnus Birkelund (37) opp til førsteplass.

Nå blir han altså forbigått av Solås. Frp håper likevel velgerne vil stemme på andre kandidater enn Solås.

– For Fremskrittspartiet vil det være Magnus Birkelund som er den øverste kandidaten på vår valgliste i Oslo. Vi håper velgerne vil forholde seg til Fremskrittspartiets politikk og kandidater som er medlem av partiet, sier Frps assisterende generalsekretær Helge Fossum til NTB.

Han bekrefter at Solås fortsatt er fratatt medlemskapet i Frp. På spørsmål om hvordan Frp forholder seg til at han nå blir listetopp for partiet, svarer Fossum:

– Det er opp til velgerne. Vil man ha Frp-politikk, er det Frp-ere som er best til å målbære den.

Mener departementet overkjører Oslo

– Vi synes det er leit at departementet har overkjørt Oslos valgstyre og med det sørger for at det ikke er partiets egne kandidater som står på toppen av valglisten, siden Lars Petter Solås ikke er medlem i Fremskrittspartiet lenger, sier Fossum.

– Departementet har overkjørt Oslo, som har fattet et vedtak helt i tråd med praksis både i Oslo og flere andre store kommuner og fylker, fortsetter han.

Solås skuffet selv

Den ekskluderte Frp-politikeren Lars Petter Solås sier selv han er skuffet over at han likevel ikke får fritak fra valglistene i Oslo til høsten.

– Mitt klare ønske var å få fritak fra listen, og jeg er skuffet over at jeg ikke fikk fritaket, men nå har jeg ikke noe annet valg enn å godta avgjørelsen fra departementet, sier Solås til NTB.

Solås sier det vil ta litt tid for ham å områ seg med tanke på den nye situasjonen, men understreker at det er Magnus Birkelund som for alle praktiske formål er førstekandidat for Frp.

– Han er en glimrende toppkandidat med hjerte for Oslo, og jeg vil fortsatt gjøre alt for å ikke stå i veien for at han og Frps politikk får mest mulig gjennomslag.

Powered by Labrador CMS